A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán beáldozza a NAV elnököt

via Sztárklikk

2014. december 9. 09:48 | 8 hozzászólás

Nem lett igaza a Fidesz politikusainak, mikor azt mondták, hogy a tüntetők majd megunják a demonstrációkat és el fognak tűnni. Mára teljesen világos, hogy a kormánnyal szembeni elégedetlenség nem csitul. A Fidesz népszerűsége folyamatosan zuhan, a korrupció gyanúja szinte már beleégett a nagyobbik kormánypárt vezetőinek bőrébe. Gyors megoldásra van szükség.

Vida Ildikó személye jelenleg tökéletes céltábla a közvélemény számára. A nevével fémjelzett korrupciós botrány soha nem látott károkat okoz a kormány népszerűségének. Mára világossá vált, be kell áldozni a NAV elnököt, de nem mindegy hogyan.

Le kell váltani Vidát, de úgy, hogy áldozatnak tűnjön, talán így a legkisebb arcvesztéssel meg lehet oldani a kialakult helyzetet.
Orbán Viktor ezért tegnap azzal állt elő, hogy azonnal leváltja a NAV elnökét, amennyiben nem pereli be az Egyesült Államok ügyvivőjét. A probléma csak az, hogy erre nincs lehetősége, ameddig André Goodfriendet védi a diplomáciai mentessége.

A kormány mégis ezt a verziót erőlteti, miközben teljesen világos, hogy amennyiben a NAV elnöke vízumért folyamodna, a kérelmét - a korrupciós gyanú miatt hozott elnöki határozat nyomán - visszautasítanák, s így megnyílna a lehetőség a közigazgatási eljárás előtt, azaz Vida egy amerikai bíróságon közigazgatási pert indíthatna.

Hangsúlyozzuk, egy amerikai bíróságon! Ez természetesen Orbánnak nem felelne meg, hiszen amennyiben perre kerülne a sor, azt mindenáron hazai körülmények között akarná megvívni.
Ha elérné, hogy Goodfriend lemondjon a diplomatákat megillető jogi mentességről, a hazai "független" törvényhozás előtt már gyerekjáték lenne bebizonyítani, hogy az ügyvivő alaptalanul vádaskodott és Vida Ildikó tiszta, mint a patyolat.

Ezért most minden kommunikációs energiát arra fordítanak, hogy elhitessék a közvéleménnyel, hogy Goodfriend bármikor lemondhatna mentességéről és bebizonyíthatná a NAV elnök bűnösségét.

"Ha megvádolt egy köztisztviselőt bűncselekménnyel, akkor legyen férfi, ne bújjon a diplomáciai mentessége mögé" - mondta tegnap a parlamentben Orbán.

Nem kell tanult diplomatának lenni ahhoz, hogy bárki rájöjjön, ez diplomáciai nonszensz. Természetesen Goodfriend munkája végzése közben nem a saját véleményét hangoztatja, hanem hazáját képviseli. Minden cselekedete és mondata, Amerika hangja.

A diplomáciában rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a külképviseleteken szolgálatot teljesítő diplomatákra, hiszen akár egy szerencsétlen mondat is komoly nemzetközi konfliktushoz is vezethet.

Senki ne gondolja, hogy egy ilyen kiélezett helyzetben, mikor Amerika a putyini befolyást erősítő állam(ok) kormánya ellen indít diplomáciai attackot, hogy az ott szolgálatot teljesítő diplomaták minden előzetes egyeztetés nélkül kiabálnak kígyót-békát az adott országra. Jelen esetben is minden Amerika tudtával történik.
Mivel minden látszat ellenére ezt Orbánék is pontosan tudják, így azzal is tisztában vannak, hogy az USA nem engedi el Goodfriend kezét.

Ebből is látszik, hogy csupán színjáték, amit a miniszterelnök a parlamentben művelt, csak a közvéleménynek szólt, ezzel Vida Ildikó leváltását készítik elő. De ahhoz, hogy ez még hitelesebb legyen, Rogán Antal és a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, sőt ma reggel már Szijjártó is megszólalt az ügyben és ráerősítettek, hogy a jog lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok kormánya lemondjon diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről. Szó szerint ugyanazt ismételték meg mind a hárman. Látszik, hogy beindult a fideszes kommunikációs gépezet.

"A diplomatát küldő állam, jelen esetben az Egyesült Államok kormánya lemondhat diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről. Így a diplomata perben bizonyíthatja igazát"- mondták.

De ahogy említettük, ez nem Goodfriend, hanem Amerika "igaza". Így a kör bezárult.

Tehát Orbán előtt egyetlen lehetőség maradt, méghozzá a NAV elnök leváltása. Ha kellő intenzitással sulykolják és a közvélemény elhiszi, hogy Goodfriend gyáva és nem mer bíróság elé állni, akkor talán azt is elhiszik, hogy a korrupciós vádak igaztalanok, így a leváltott NAV elnök nem más, mint egy gonosz nagyhatalom meghurcolt áldozata.

Sztárklikk.hu


A blogbejegyzés eredetije: Orbán beáldozza a NAV elnököt


Hozzászólások

potyka képe

potyka
4 éve

Nehéz Paks II-ről lemondani. De nagyjából ennyi áll közte és az egérút között.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Szerintem nagy bajban vannak. Elképzelhető, hogy erre most Orbán sem tudja a megoldást.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Én inkább Orbánlinológiát definiálnék és éljeneznék ha lehet.

Bár mostanában mintha a zavarodottság is egy kicsit é visszaesett volna Orbánilag.

Főleg amióta a "családját" kezdték el macerálni. Mintha nem lenne  olyan széles választáka a zavarosnak, amiben halászhat.

Bekapcsolták a Víztisztítót?

potyka képe

potyka
4 éve

éljen a kremlinológia :)

NewTiborc képe

NewTiborc
4 éve

Mint már írtam, nehogy az legyen a forgatókönyv, mint a MOL vezérnél. Lesz egy birói döntés a "Heti válasszal" szembeni perben, ami arra jó lesz, hogy bizonyítsa Vida Ildiko ártatlanságát. Én már semmin sem csodálkozom.

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

A látszatot fenn kell tartani... Ez a fidesz politikája, amióta léteznek... Egy álomvilágot mutatnak be.... De csak azok hiszik, hogy igaz, amit láttatni akarnak velük, akik vérfideszesek... És sajnos még mindig sokan vannak :(

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem, valóban nem fogják leváltani Vida Ildikót - szerintem rákényszerítik, hogy mondjon le...


titogart
4 éve

Nem fogják leváltani Vida Ildikót, már csak a presztizs miatt sem.
Korrupció természetesen van rohadásig - ebben Goodfriendnek tökéletesen igaza van - de nem csak nálunk, hanem mindenütt, mivel ez az üzleti élet szerves tartozéka!
Nevezhetjük lobbyzásnak, kapcsolati tőkének, stb. a lényegen ez nem változtat...
A beutazási engedély megvonása sem egymnagy szenzáció, mivel az USA-ba többmillió ember nem is álmodozhat vízumról
Amennyiben a következő hónapokban a NAV lebuktat egy amerikai céget ÁFA-csalás miatt, utána már érthetőbb lesz miért volt ez a nagy felhajtás