A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nincs gond itt a családfelfogással, az Orbán-kormánnyal annál inkább

via Kolozsvári Szalonna

2018. május 17. 11:23 | 0 hozzászólás

„…legalább egy olyan lakást szeretnének maguknak, amiben elfér egy rohadt gyermekágy! Sokunknak ez évtizedekig tart…”

Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár az Európát érintő demográfiai kihívásokról, súlyos demográfiai válságról szólva hiányolta, hogy uniós szinten még meg sem fogalmazták a válság okát.

Ma egyetlen olyan európai uniós tagállam sincs, ahol elegendő gyermek születne akár csak a népesség fenntartásához – mondta, hozzátéve: az uniós népességnövekedés egyetlen és kizárólagos forrása a migráció.

Úgy fogalmazott, Európa ma az üres bölcsők kontinense, és benne Közép-Európa az üres bölcsők régiója, mert bár a fiatalok szeretnék, mégsem születik elég gyerek. Szerinte ebben komoly szerepe van az értékvesztésnek, annak, hogy egy társadalomban mennyire számít fontos értéknek a család vagy a gyereknevelés.

A problémák között említette, hogy egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás időpontja, így például ma Magyarországon átlagosan 30,3 éves korukban szülnek a nők.Hangsúlyozta: Magyarország nem a migrációban, hanem saját, családalapításra készülő fiataljai támogatásában látja a megoldást a demográfiai kihívásokra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családalapításhoz stabilitásra, kiszámíthatóságra, fizikai, anyagi, erkölcsi biztonságra van szükség, és a magyar kormány ezt akarja biztosítani a fiataloknak.

Novák Katalin szerint – a fenti sorok egyébként az MTI hírből származnak – komoly szerepe van a magyar gyermekek meg nem születésében annak, hogy már nem fontos érték számukra a család, valamint a gyereknevelés. És ezt Novák teljesen komolyan gondolta úgy, hogy legalább otthon a tükör előtt ő is pontosan tisztában van azzal: ennek szinte semmi köze a valósághoz. A huszonévesek nem azért nem vállalnak gyereket manapság, mert számukra nem jelent értéket a család és még csak nem is azért, mert nem szeretnének a gyermeknevelés keserveivel foglalkozni.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Nincs gond itt a családfelfogással, az Orbán-kormánnyal annál inkább


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges