A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nemi megkülönböztetés – Férfi dominancia az élet majdnem minden területén

via Ténytár blog

2016. június 2. 10:25 | 2 hozzászólás

A férfiak dominanciája érezhető az élet szinte minden területén, kiemelkedően a társadalmi szerepekben, a politikában, és még ha ez nem is tűnik automatikusan nyilvánvalónak, a kultúrában is.

Igazolható ez azzal, hogy a legjelentősebb kulturális intézmények, mint például a múzeumok, a színházak, a könyvkiadók vezetői szinte mindenhol férfiak. A politikában szerepet vállaló nők aránya is rendkívül alacsony, az állami kitüntetéseket is rendre túlnyomórészt férfiak kapják.

Mindenkiben él az a kép, hogy a férfi a kereső, a családfenntartó, míg a nő anyaszerepben az otthoni munkákban veszi ki a részét. A férfi a domináns, hozzá képest pedig a nő valamelyest alsóbbrendű. Az még a „jobbik eset”, ha ez a különbségtétel a munka világában, a vezetői pozíciókkal kapcsolatos diszkriminációként jelenik meg. Ha azonban ez a dominancia már erőszakkal is párosul, családon belüli erőszak vagy munkahelyi zaklatás formájában, az már nem hagyható szó nélkül.

Nők a parlamentben...

Habár ma már egyre több női vezető van például a vállalatok élén vagy  a politikában, mint korábban,  Magyarországon a nemek közti megoszlás a betöltött pozíciókat tekintve mégsem mutat túl nagy változásokat. A 2014-ben megalakult parlament névsorában 199 képviselőből csupán 20 nőt találunk, ami 10,05 százalékot jelent az összes képviselő arányához képest. Ezzel az eredménnyel a 153. helyet foglalja el Magyarország a világ országai között. A dolog érdekessége, hogy Azerbajdzsán, Pakisztán vagy Kazahsztán is elénk került a listán.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Nemi megkülönböztetés – Férfi dominancia az élet majdnem minden területén


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Oszt akkor? Én nem láttam a nőket tömegesen tüntetni emiatt. Mert másutt igen... Itt meg nem...  Meg kell mondjam, a többi pártnál se nagyon látok egyenjogúsítási törekvéseket. Sok, sok év kell még ahhoz, mire a társadalom ráébred, hogy ez így nincs jól...