A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

MNB-botrány: 250 milliárd forint közpénz nyomát tüntette el a...

via Ténytár blog

2016. március 8. 10:31 | 5 hozzászólás

Miután a bíróság úgy döntött, hogy az MNB-nek ki kell adnia az adatokat arról, hogy mire is költik alapítványaik a közpénzeket, a Fidesz nem habozott, hogy felülírja a bíróság döntését, újabb szöget ütve a magyar demokrácia koporsójába és az információszabadságba.

Ahogyan már többször is megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank átláthatatlanul és ellenőrzés nélkül tolt bele alapítványaiba több százmilliárd forintot, a közpénzekből pedig luxus ingatlanokat, műkincseket vásároltak, valamint a várnegyedben borbolt és étterem megnyitását is tervezik. 

A jegybank mindig is tagadta, hogy közpénzekről lenne szó, bár maga Matolcsy György is kijelentette korábban, hogy közpénzekből épül a közvagyon, majd végül a bírósági döntés is alaposan kitért rá, hogy miért is közpénz az a pénz, amelyet az MNB most már törvényi erővel átláthatatlanul készül elszórni.

A közpénz márpedig közpénz

A bíróság még február elején kötelezte arra az MNB-t, hogy ki kell adniuk az adatokat arról, hogy alapítványaik mire is használják fel a náluk lévő közpénzeket. A bíróság alaposan felsorolta, hogy miért is közpénz az a pénz amellyel az MNB és alapítványai gazdálkodnak. Ennek egyik fontos pontja, hogy bár a jegybank próbál elhatárolódni saját alapítványaitól, de mégis jegybanki vezetők állnak ezek élén.

Mivel az MNB alapítványai nemzeti vagyonnal és közpénzzel gazdálkodó szervek, ezért az Alaptörvény 39. § (2) bekezdése alapján gazdálkodásuk közérdekű adatnak minősülnek. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank az Alaptörvény és a jegybank törvény alapján kizárólag közfeladatokat lát el, ezért akármilyen funkció céljából is hoz létre egy alapítványt, az csak a jegybank közfeladataival és elsődleges céljával összhangban jöhet létre. Emiatt pedig mindenképpen közfeladatot ellátó szervnek kell tekinteni.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: MNB-botrány: 250 milliárd forint közpénz nyomát tüntette el a...


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Azért ennek is van hírértéke, hogy a lőtéri sánta vadászkutyát sem érdekli, mit művel a NEMZET pénzével a NEMZETI BANK elnöke!?:(((

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Úgy undorító ez az egész, ahogy van! :(((
Soha nem hittem volna, hogy ez a kis - valójában tehetséges nép! - ide süllyed, hogy ilyen kormánya legyen!
Bár azt szokás mondani, minden ország olyan kormányt érdemel, amilyen van neki...
Hát én ezt nem hiszem, mert azoknak is szagoljnia kell az ibolyát, akik pl. az orgonaillatot szeretik, de nem tehetik, mert már kivágták szinte az összes orgonabokrot az "ibolyások" :(((

 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
3 éve

Már hogyne lennének   boldogok? Hiszen kaptak a közösből, ki mennyit , az  annyi ér....

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Most boldogok, akik rájuk szavaztak, heeeee?! :P
 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
3 éve

Meglep  valakit  a döntés felülbírálat? Megszokhattuk, ami nem úgy  működik ahogy  a kormánynak, kormányzó pártoknak nem jó, azonnal törvényt  mödosítanak. Bedobnak  egy gumicsontot. Ne bosszankodjunk, a nép adta nekik a hatalmat  a kezébe, legalábbis   egy  része, akik  hittek  "szép" szemüknek.  Tessék, szerezzük  vissza a demokráciát, az országot, amíg  van belőle valamennyi. Nem ártana leszokni a gumicsontról. Ártalmas lehet a fogaknak, az  elmének  különösen.