A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mit nem engedhetnek meg maguknak Vitézyék?

via Egyenlítő blog

2013. szeptember 9. 22:27 | 1 hozzászólás

Nem azzal van bajom, hogy megbüntetik a lógósokat a BKV járatain. Tudniillik minden hónapban több mint tízezer forintért megvásárolom a bérletemet, és joggal várom el, hogy mindenki így tegyen, aki a közösségi közlekedést választja autó, kerékpár vagy éppen a gyaloglás helyett.

Az is tény, hogy mikor az utas megkezdi utazását, ráutaló magatartással szerződést köt a Budapesti Közlekedési Vállalattal. A szerződő felek pedig végzik a dolgukat: az egyik állít, a másik fizet. Ha ez nem történik meg akkor egyikük szerződésszegést követ el, amit nyilván orvosolni kell.

Ennek az orvoslásnak az egyik oldalról a pótdíjazás a módja. A Budapesti Közlekedési Központ egyre agresszívebben próbálja ezen az úton érvényesíteni a hallgatólagos szerződéseket. Mint kiderült, most már útközben is megállíthatják az ellenőrök az autóbuszokat, és csukott ajtók mellett, ellenőrizhetik a menetjegyek, bérletek érvényességét. Igen ám, csak a BKK azt felejti el, hogy nem egyoldalú szerződés született. Nem csak én, az utas szerződtem arra, hogy fizetek azért, hogy szállítsanak. Ők is szerződtek, méghozzá arra, hogy eljuttatnak engem A-ból B-be – meghatározott idő alatt és emberhez méltó körülmények között.

Én pedig – mint fizető utas – elvárom, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat és a Budapesti Közlekedési Központ teljesítsék azt a kötelezettséget, amit ebben a ráutaló magatartással kötött szerződésben vállaltak. Ehelyett mi történik? Szenvedünk a buszokon, ahol néha levegőt is nehéz venni. El kell viselnünk egynémely ellenőr bunkóságát, esetleg túlkapásait, de azt is, hogy a metrón néha nem lehet lépni sem tőlük a mozgólépcső tetején. És most már azt is le kell nyelni, hogy egyszerűen csak valahol útközben megállítják azokat a járműveket, amiknek a fent említett szerződés szerint engem – és aránytalanul sokat fizető utastársaimat – el kéne szállítaniuk A-ból B-be a menetrend szerinti megállóhelyek érintésével, meghatározott időn belül.

Azért ugyanis sem a BKV, sem a BKK nem fog engem kárpótolni, ha elkésem a munkahelyemről, vagy lekések egy találkozót, amiből esetleg anyagi vagy éppen erkölcsi veszteségem származik. Én nem hajthatom be ezért a pótdíjat. Nem beszélve arról, hogy miközben a két megálló között leintett autóbuszon, a csukott ajtók mellett ellenőriznek, a jármű remélhetőleg halad. Nem vagyok jogász, de ha a busz ilyenkor nem indul tovább, csak egy helyben áll, és az utasok nem szállhatnak le róla, aggályos, hogy a jegyellenőrzés eme legújabb formája kimeríti a személyes szabadságjogok korlátozásának bűncselekményét is.

Ha én, mint szolgáltató, szerződést kötök valakivel, hogy elvégzek neki egy munkát, cserébe elvárom az anyagi ellenszolgáltatást – a BKV-hoz és a BKK-hoz hasonlóan. A munkámat igyekszem úgy elvégezni, hogy ügyfelemet megelégedéssel töltse el. Eszembe sem jut, hogy közben úgy viselkedjem, amitől az üzleti partner rosszul érzi magát.  A fent említett vállalatok monopolhelyzetükkel visszaélve, ezt egyáltalán nem tartják szem előtt.

Előre figyelmeztetem Vitézy Dávidot, a BKK vezérét, hogy amennyiben ezen cikkért helyreigazítási kérelemmel jelentkezik, azt nem áll módunkban teljesíteni. A fenti írás ugyanis egy fizető utasuk – a szerző – tapasztalatai alapján született. Tapasztaltam ugyanis, hogy néha a Budapesti Közlekedési Vállalat járatai leginkább a filmekben gyakorta látott indiai vonatokhoz hasonlítanak. Azt is tapasztaltam, hogy az említett cégek számos alkalmazottjára a „bunkó” jelző egészen enyhének tűnik. És az egész fővárosi közösségi közlekedés úgy néz ki, mintha mi, utasok lennénk a szolgáltatóért és nem éppen fordítva. És fizetünk, mint Huckleberry Finn a kerítésfestés lehetőségéért. Fizetjük a folyamatosan emelkedő jegy-, és bérletárakat. Birka módjára tudomásul vesszük, hogy így jár, aki nem akar autóval közlekedni a fővárosban.

 A bevezetőben már hangsúlyoztam: nem azzal van bajom, hogy a BKV megbírságolja a bliccelőket. A probléma az, hogy a BKV közben szívatja azokat az utasokat, akik egyébként jókora összeget fizetnek egy szolgáltatásért, amiből csak annyit kapnak meg, hogy szerencsés esetben elviszik őket A-ból B-be. A többit, amit az ember alapszolgáltatásként elvárna, eszük ágában sincs teljesíteni. Most már azt is meg merik tenni, hogy ellenőrzés céljából, bárhol megállítják a buszokat. A következő lépés talán az lesz, hogy fegyveresek kényszerítik az embert menetjegye vagy bérlete felmutatására. Aztán majd csodálkozik a tisztelt társaság, ha 2014-ben mennek a kukába – BKK-stul, ellenőröstül, Vitézystül.


A blogbejegyzés eredetije: Mit nem engedhetnek meg maguknak Vitézyék?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Egyszerűen elérhetőbb áron kellene árúsítani a bérleteket, menetjegyeket, akkor talán  többen  megvásárolnák az  utazásra jogosító "papír blokkot." Aki eddig sem tudta megvenni különböző okok miatt, az ezután sem veszi meg. Az ellenőrzésnek nem  erőszak  a megoldása. Jut eszembe, ha már ennyire visszafelé irányít bennünket a kormányunk, régen kalauzok voltak a tömegközlekdési eszközökön.