A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mindent elvesznek tőlük – újabb gyerekek életét teszi tönkre végleg a kormány

via Kettős Mérce blog

2016. október 19. 10:48 | 1 hozzászólás

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló (már miért ne lett volna?), akkor most legyen az: ez a kormány semmilyen módon nem érdekelt abban, hogy egészséges, életképes generációk útját egyengesse.

Szigorítani fogja a közmunka feltételeit a kormány, és 18 éves kor alatt nem engedélyezné, hogy bárki a foglalkoztatás ezen formájában “teljesedjen ki”. Az erről szóló törvénytervezet indoklása minden eddiginél felháborítóbb: a kormány szerint ugyanis mindez azért szükséges, mivel a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út.

Miért van erre szükség? Ha a kormány szavaiból indulunk ki, akkor pusztán emberbaráti dologról van szó: évről évre több fiatalkorú, 16 és 18 év közti gyerek kezd dolgozni közmunkásként, ez tény. Bár pontos adatok (természetesen) nem igazán állnak a rendelkezésünkre, kiindulhatunk abból, hogy míg 2013-ban 101 kiskorú, 17 évesnél fiatalabb közmunkást tartottak nyilván, addig 2015-re ez a szám megtízszereződött, a Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon tavaly 1094 fiatalkorú közfoglalkoztatottról tudtunk. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint viszont, „a közfoglalkoztatottak havi átlagos létszámából a 18 év alatti személyek aránya 2015 első 10 hónapjában 0,6 százalék volt”, ami a 200 ezresnél is nagyobb állományra vetítve mintegy 1200 fiatalkorút jelent, szóval a valóság tavaly valahol e két szám körül mozoghatott.

Az erőből lenyomott válasz erre az, hogy tiltani fogják a fiatalkorúak foglalkoztatását.

Most akkor örülünk? Nem, dehogy!

Félreértés ne essék: én magam is többször, több helyen fejtettem ki a véleményemet erről az embertelen gyakorlatról. Mert egy normális világban nem lehet egy 16 éves gyerek előre bebetonozott életpályája a minimálbérnél is kevesebbet fizető közmunka.

De az a mód, ahogy a kormány most egy tollvonással kiüti a megélhetésnek ezt az utolsó pillérét is alóluk, felháborító. Mert ha közmunka sincs, akkor mégis mi a pitlákos atyaúristent csináljon az a család, ahol 16 éves korában kiesik mindenféle végzettség nélkül a gyerek az iskolából!?

Segítek egy kicsit: nem ez ennek a módja. Ha a kormány valóban aggódna ezekért a gyerekekért, akkor nem elvenné tőlük a megélhetés utolsó lehetőségét. Hanem a rendszer alapvető hibáin igyekezne változtatni.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Mindent elvesznek tőlük – újabb gyerekek életét teszi tönkre végleg a kormány


Hozzászólások


DOKI
1 éve

Miért van szükség arra, hogy bármilyen - facebukfencen megjelenő valamilyen szöveg, ellenőrzetlenül, itt megjelenjen? Ez nem lehet "alváéllalkozója" senkjinek...se céltudatos félrevezetőnek, se jóhiszemű, de az adatokat irásokat nem ellenőrzőnek sem. doki