Szerkesztők ajánlják Orbán Viktor: meg fogunk bukni
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mészáros Lőrinc vs. információszabadság: 1:0

via Ténytár blog

2014. március 20. 10:51 | 0 hozzászólás

Az on-line sajtóban nagy vihart kavart, hogy a bíróság (Székesfehérvári Törvényszék) elutasította a Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatával kapcsolatos közérdekű adatigénylést, arra hivatkozva, hogy az igénylő (444) nem fejtette ki, miért kéri ki a vagyonnyilatkozatot. Jól jött a módosított információszabadság-törvény, amelyet láthatóan pont az ilyen ügyek miatt szavazott meg a kétharmad. Erre hivatkozva ugyanis a keresetlevelet a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította

Az ítélettel csak egy gond van: a polgármester vagyonnyilatkozata - igaz, nem az információszabadság törvény, hanem a még ebben a ciklusban hatályos 1990-es önkormányzati törvény és a képviselői jogállásról szóló külön törvény alapján - nyilvános. Így a fentiek alapján, a külön törvényekben biztosított nyilvánosságra figyelemmel a bíróság nem utasíthatta volna el a keresetet.

A bírósági ítélet mellett egy másik probléma is van: a helyi közhatalom nyilvánossága a demokratikus, a jogállami működés alapja. Ennek biztosítására a megyei kormányhivataloknak erős felügyeleti joguk van a helyi képviselőkkel szemben. Egy ehhez hasonló ügyben, ahol a polgármester megtagadja a vagyonnyilatkozata nyilvánosságra hozatalát, a hivatalnak erélyesen kellene fellépnie. Erre azonban mégsem került sor, ami alátámaszthatja azt a gyanúnkat, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti tevékenysége politikailag nem feltétlenül semleges. Tehát a baráti, fideszes önkormányzatok vezetői egyenlőbbek az egyenlőknél. Ez pedig súlyosan érinti a demokratikus jogállami működés elvét.

Tovább....


A blogbejegyzés eredetije: Mészáros Lőrinc vs. információszabadság: 1:0


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges