A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Merre tart az egészségügy? Még a vizitdíjat is visszasírjuk?

via Ténytár blog

2017. március 30. 09:56 | 10 hozzászólás

Az emberek nagy többsége a Publicus Intézet felmérése szerint most azt látja, hogy lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, sőt, ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik.

A 300 forintos hozzájárulást a Gyurcsány-kormány vezette be és a Fidesz által kezdeményezett 2008-as népszavazással bukott el – akkor több mint 80 százalék mondott nemet a vizitdíjra. Ám az emberek nagy többsége a Publicus Intézet felmérése szerint most azt látja, hogy lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, sőt, ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik.

A megkérdezettek többsége az ágazat állapotáért a jelenlegi kormányt teszi felelőssé, a Fidesz szerint azonban a felméréssel van gond. Bárkinek is van igaza, a tény az, hogy bár nominális értéken Magyarország egyre többet költ az egészségügyre, a GDP-hez viszonyítva 2003 óta gyakorlatilag folyamatosan csökken az erre fordított összeg aránya.

A Publicus Intézet az egészségügy témájában készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ez alapján lesújtó helyzetkép rajzolódott ki a közegészségügyi állapotokról, és sokan látják úgy, hogy az elmúlt években is romlott a helyzet. Tíz megkérdezettből ugyanis heten elégedetlenek az állami egészségüggyel, ami a korábbi méréshez képest növekedést mutat. Kétharmad szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. A válaszadók több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért (is).

Tíz megkérdezettből majd' hat szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért – a pénzhiány került a második helyre az okok sorában, (11 százalék említette), míg az ellenzék, a korábbi kormányok felelősségét kevesebben (7 százalék) látják súlyosnak. Kétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota – ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség. 

Tovább...

 

 


A blogbejegyzés eredetije: Merre tart az egészségügy? Még a vizitdíjat is visszasírjuk?


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Kedves Ellen_Ripley!

Akkor, mikor még dolgoztam is, meg már nyugdíjam is volt, nem vágott földhöz a 300 ft vizitdíj. 
DE!
Azt se tartottam igazságosnak, hogy a havi gyógyszeradag kiíratásakor is fizetni kellett... Én mit tettek érte?
Számítógéppel megírták a szokásos gyógyszereket, és még a vérnyomásom sem mérték meg... Azt magamnak mértem, mikor éreztem, hogy kell.
Meggyőződésem, hogy az a 300 ft ma már legalább 600 lenne, főleg "ezeknél", és abban is biztos vagyok, hogy azt a "más címszó" alatti sápot is leszednék rólunk.

Ez pont olyan, mint a "Vizes VB" bekerülési költsége, mely már idáig a négyszeresébe (!) került, mint az eredeti költségvetés szerint kerülnie kellett volna! :(((

Hogy lehet az, hogy mindig MINDEN a többszörösébe kerül, mint tervezték annó?!...

 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
2 éve

Kedves ZSADIzene ! Megértelek, igazat  adok neked. Majdnem hasonló  cipőben jártunk. Még azok után és  most  is  azt  mondom, imlkább a 300 forintos  vizitdíj, mint  napjainkban többezer, ami  más cimszó alatt  van forgalomban.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Véletlenül se gondoltam RÁD, hogy leszavaztad volna...
De én viszont nem bután, hanem nagyonis TUDATOSAN szavaztam le, mert a közel 50 év alatt (még nyugdíjasan is vontak eü járulékot tőlem!) annyit fizettem, ami bőven betakarná, ha 100 évig élnék is, de bizony ÉN nem használtam ki! Hanem kihasználták mások... pl. azok, akik szíre-szóra kiíratták magukat az orvossal, és nem is voltak betegek...
Én, mint munkáltató, ezt nagyon jól tudtam, hogy így van, és rettenetesen IGAZSÁGTALANNAK tartottam, hogy a sok "lógóst" velem tartatják táppénzen, és még a sok levonásom dacára plusz pénzeket is fizettetnek velem! :(((

Az éremnek két oldala van, sőt, PEREME is... jó széles...!:(((

 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
2 éve

Bocsi, én  nem szavaztam le, tudtam, mire szavazok. Tudomásom van arról, hogy  egy év alatt kb  mennyi folyt  ben az egészségpénztárba, a vizitdíjból és hogy  mire szerették  volnba költeni. Persze a magyar  nép már csak ilyen, " akar  a fene  fizetni". Soha  nem gondokodnak  sokan, hogy  miért is kell fizetni. Majd  fizethetünk ismét, többszörösét annak, amit leszevaztak. Azt  sem tudjuk, hogy  hova  megy  el. Illetve  tudjuk- üvegzsebbe. Lesz még ebből bonyodalom, sajnos megint, mint  mindig, a nép issza  a levet.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Annak idején, amikor nagy többségben leszavaztuk a vizitdíjat, akkor se tudtuk, hova, mire ment, talán EZÉRT is szavaztak sokan nemmel.
A másik:
Bármikor ha arról kérdezték a jónépet, akarsz-e fizetni ezért, vagy azért, a válasz mindig ez volt:
- Akar a fene! Úgy se arra költik, amire kéne!

Úgy gondolom, rossz volt akkor is a kérdésfeltevés....

A kutyuska most is ITT van elásva:
"ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik."

Egyébként mikor 500 ft-osom volt, a háziorvos SIMÁN elfogadta, hogy nem kértem visszajárót! :(((
/Sajnos nem tudom, hogy köll normál betűkre visszaállítani!!! :(((/

Az SZJA bevezetésekor is azt mondták, az önkormik fogják kapni - MAJD!

De mire az odaadásról lett volna szó, ha jól emlékszem, eleinte a felét, majd csak a 30%-át kapták meg.
Most nem tudom, hányadán áll ez a dolog???
Mert ugye ebben NEM volt választásunk, akarjuK-e, vagy nem, mert egyszerűen előre LEVONTÁK (ELVETTÉK!), ÉS KÉSZ! :P

 

 

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
2 éve

Merre  tart  a magyar egészségügy? Ezt  csak az nem látja, aki nem akarja látni... Természetesen  arra, amerre  a hatalom szeretné, a  béka  hátsója  alá. Szerintem már ott  van, egy  megállóval lejjebb.  Ahol nem érdek az  emberi érték, ott  azt  teszik tönkre, ami egyik lét eleme lenne az  emberi élet fenntartására. Nem mondom azt, hogy  a stadionok árábából, mennyi  egészségügyi intézményt lehetne  korszerűsíteni, mert a stadionokban is  halnak meg emberek - igaz  csak egy töredéke annak, ami  az  egészségügyben történnek. Aki  egy kicsit is átgondolta 300 forintos  vizitdíj hozzájárulás érdemeit, az  bizony  visszasírja. Ma is fizetünk  vizitdíjat, kicsit  más cimszóval és lényegesebben  többet. Még sincs  javulás -sőt...

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Ez valóban szomorú, de sajnos jellemző is :(

kirschner képe

kirschner
2 éve

Szomorúan tapasztaltam , hogy a városi szakrendelő férfi mosdójában nincs szappan. A folyékony szappan adagoló heje még látszott a falon. Gondoltam egy nagyot , és  vettem egy 290,- Ft-os műanyag folyékony szappan adagolót. Betettem a mosdóba és vártam. Négy nap múlva már nem volt ott. Vettem egy másikat és azt is elhejeztem a mosdóban. Egy hét múlva megnéztem volna de már nem volt ott. Nem adtam fel. Három a magyar igazság. A harmadik sem bírta egy hétig.

Ez az akció 870,- kemény magyar forintomba került , kevesebb mint egy doboz cigaretta , de átfogó képet kaptam érte az egészségügy de főleg az ország állapotáról.

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Az egészségügy pillanatnyilag keresi a békaperspektíva alatti helyet. Ezt arra alapozom, hogy az elmúlt órákban olvastam, hogy újabb osztályok bezárására készülnek - hogy az orvos hiányt elfedjék :(

Hardi-Tót képe

Hardi-Tót
2 éve

Igaz, hogy az egészségügy már évtizedek óta rossz helyzetben van, de akkora rombolást, mint az utóbbi 4-5 évben, még soha nem szenvedett el.

Sürgősen be kellene tolni az egészségügybe milliárdokat, hogy fennmaradjon. Nálunk most a "legfőbb érték az ember" szlogen átment "legfőbb érték a sok stadion"