Szerkesztők ajánlják Emberségből elégtelen
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

via Átlátszó.hu

2016. augusztus 2. 10:29 | 0 hozzászólás

Bár az utóbbi években több büntetőperből is szerencsésen került ki, legalább öt olyan ügyben jelenleg is nyomoznak, amelyek a szélsőjobb önjelölt darutollas ikonjához, Orosz Mihály Zoltánhoz kötődnek. Van ezek közt sikkasztás, hűtlen kezelés, zaklatás, és legalább egy olyan büntetőeljárásról tudunk, amelyik már bírósági szakaszban van.

Előzmények

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott!

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Helyi forrásaink szerint a szokásosnál is zaklatottabb mostanában Érpatak polgármestere. Az “integrációs szakértő” néhány napja a tiszavasvári képviselőtestületi ülés szünetében rendezett jelentet: ezúttal egy helyi, éppenséggel kormánypárti képviselőnek próbálta meg fejhangon elmagyarázni, hogyan kell helyesen értelmezni a tényeket. A felek elég óvatosan hazugozták egymást, láthatólag mindketten kerülték a per tárgyává tehető markánsabb megfogalmazásokat.

Miközben a polgármester Tiszavasváriban vendégszerepel, vészesen fogy Érpatak számlájáról a pénz, elfogadott zárszámadás és költségvetés híján a település egy-két hónapon belül fizetésképtelenné válhat. Ráadásul a dolgok ezúttal alakulhatnak Orosz számára kevésbé szerencsésen is: a hatóságok mintha a korábbinál kicsit komolyabban vennék a polgármester ügyeit, és ha legalább kettőben elítélik, nem valószínű, hogy megússza letöltendő szabadságvesztés nélkül.

Másodszorra túltolta

Érpatak polgármestere először 2014 júniusában rendezett nyilvános akasztást: a Nyíregyházi Törvényszék épülete előtt bírók és ügyészek bitóra akasztott bábuját lengette a szél, miközben Orosz a nagy nyilvánosság előtt magyarázta, miért tartja törvénytelennek az ügyeiben itt folyó eljárásokat. Az aznap tárgyalt ügyben Orosz személyesen csak közvetve volt érintett, az alperes az önkormányzat volt, mely a mára jogerős ítélet szerint megsértette Szőllősi Gábor jogvédő aktivista és Tódor János újságíró személyhez fűződő jogait.

A jogerős ítélet szerint az önkormányzatnak szórólapon kellett volna bocsánatot kérnie az érintettektől, de sem ez nem történt meg, sem a megítélt 150 ezer forint perköltséget nem térítették meg.

Az akasztós utcaszínházra az ítélethirdetés napján, június 17-én került sor. A performansznak két következménye lett: egyrészt ettől kezdve a Nyíregyházi Törvényszék elfogultságra hivatkozva kizáratta magát minden olyan eljárásból, amelyben Orosz érintett, másrészt a sikeren felbuzdulva a polgármester két hónappal később újra akasztott. Félnivalója láthatólag nem volt, mert bár a nyíregyházi utcaszínház egyértelműen alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, illetve megbotránkozást keltsen, még csak szabálysértési eljárás sem indult ellene.

Ezúttal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Simon Perez államelnök kerültek az érpataki hobbi hóhér bitójára, Orosz pedig látványosan megtaposott valamit, amiben nem lehetett nem felismerni az izraeli zászlót. A jelenetről persze videót is készített az érpataki közszolgálati tudósító, ami aztán nagyot ment a közösségi oldalakon.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges