A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Magyarország jobban teljesít? - A szegénység növekedésében biztosan 2.0

via Ténytár

2013. július 12. 10:56 | 1 hozzászólás

Ez a blog egy korábbi írásunk folytatása, amelyben arról írtunk, hogy ha valamiben, akkor a szegénység növekedésében Magyarország tényleg jobban teljesít. A Fidesz által mantrázott "Magyarország jobban teljesít" kampányszlogen alól már igencsak kilóg a lóláb - ha élhetünk egy ilyen képzavarral már a második mondatban.

A Tárki tavasszal publikált Egyenlőtlenség és polarizálódás a magyar társadalomban című felmérése szerint a válság óta és a Fidesz-kormány regnálása alatt 2009 és 2012 között jelentős mértékben nőtt a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya, illetve a szegénységi ráta alatt élők aránya a 2009-es 14 százalékról 2012-re 17-re emelkedett.

A szegénység pedig még tovább nőhet, hiszen a nettó minimálbér és a létminimum között egyre nagyobb a távolság. De nemcsak az országon belüli társadalmi csoportok között nyílt ki az olló, hanem nemzetközi viszonylatban sem teljesítünk jól.

A Világbank évenként július elején kiadott felmérésében Magyarország a magas jövedelműből a közepesen magas jövedelmű kategóriába került. Rajtunk kívül csak Dél-Szudán(!) rontott a besorolásán. Megelőz minket Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Lengyelország és a most csatlakozott Horvátország is.

Tárki: növekvő különbségek

A tavasszal publikált kutatás arra figyelmeztet, hogy a társadalom polarizációja a válság óta nem állt meg, hanem tovább nőtt. A legfelső jövedelmi tized (decilis) részesedése nőtt az összes jövedelemből, miközben a legalsó tizedé csökkent, ami a válságnak és az utána következő kormányzati politikának együttes következménye.

2009 és 2012 között jelentős mértékben nőtt a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya, illetve a szegénységi ráta alatt élők aránya a 2009-es 14 százalékról 2012-re 17-re emelkedett. Ezt támasztja alá a Gini-index emelkedése is, ami a társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenség növekedését mutatja.

Elszakadó minimálbér és létminimum

A kabinet másik büszkesége a minimálbér-emelés is egy kormányzati blöff maradt csupán. Az alábbi táblázatból látható, hiába emelkedett  jelentősen a bruttó, ha a nettó csak elhanyagolható mértékben. Ráadásul 2009-es reálértéken számolva még csökkenést is.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Magyarország jobban teljesít? - A szegénység növekedésében biztosan 2.0


Hozzászólások

etele1 képe

etele1
5 éve

És az emeszpé a "középosztálynak" (na meg a nyugdijasoknak) politizál...