A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Levélszavazás: áldás vagy átok?

via Ténytár

2013. augusztus 22. 08:55 | 8 hozzászólás

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok – akik közé jellemzően a határon túli külhoni magyarok tartoznak – levélszavazása súlyos dilemmákat vet fel. Az eljárás ugyanis számos kiskaput rejt magában.

A postai út bizonytalansága mellett ilyen a külképviseletekre megküldött szavazólapok megfelelő kezelésének kérdése, valamint a levélszavazatok megküldésének biztonsága.

A kiskapuk adottak, s ez jelenti a legfőbb problémát: ugyanis egy olyan rendszer esetén, amelyben elvileg adott a befolyásolás lehetősége, az abba vetett bizalom csökkenhet. Márpedig nem szerencsés, ha pont a választási rendszer iránti bizalom sérül.

A levélszavazás háttere

A levélszavazás lehetősége már a korábbi választások során is felmerült, különösen azt követően, hogy a 2000-es évek elején lehetővé vált, hogy ne csak a szavazás napján Magyarországon tartózkodók szavazhassanak. A levélszavazás intézménye több európai államban viszonylag jól működik, s relatíve olcsón teszi lehetővé, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok leadhassák voksaikat. Azonban amiatt, hogy itt végső soron a szavazatot nem egy független bizottság előtti szavazókörben adják le, számos kételyt lehet azzal kapcsolatban megfogalmazni.

Éppen ezen kételyekre hivatkozott a 2002-t követő, az uniós csatlakozással összefüggő választójogi reform során az akkori legnagyobb ellenzéki párt – a mai kormánypárt –, amikor elvetette ennek az eszköznek a bevezetését, s helyette kialakították a külképviseleti szavazókörök intézményét.

A külképviseleti szavazókörök azonban erősen problematikusak, hiszen egy-egy országban a fővárosokban, illetve nagyobb városokban vannak. Például Romániában a bukaresti nagykövetség mellett csak egyes főkonzulátusokon –  Kolozsvárott, Temesvárott és Csíkszeredán – lehetne leadni a szavazatokat. Ez azt jelentené, hogy az Erdélyben élő magyar választópolgárok szavazása rendkívül nehézkes lenne.
 
Figyelemmel arra, hogy ezek a szavazók – az eddigi közvéleménykutatások alapján – elsősorban a magyar jobboldalt támogatják, így az immáron kormánypárttá váló Fidesz felülvizsgálta korábbi elutasító álláspontját, s az új választási eljárási törvényben bevezette a levélszavazást.

Választási regisztráció light

Korábban is megírtuk, hogy a választási regisztráció bevezetésének alapvetően a határon túli külhoni magyarok esetében volt racionális indoka. Azonban az Ab által „elkaszált" szabályozásra figyelemmel végül is nem került sor ennek bevezetésére.

Azonban a levélszavazás technikailag csak úgy bonyolítható le, ha az állam tudja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok elérhetőségét, így bár nincs választási regisztráció, de a levélszavazáshoz szükség van egy sajátos bejelentésre. Csakúgy, mint a külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel, ami előzetes bejelentéshez kötött. Így gyakorlatilag a határon túli szavazóknál – a magyarországi lakcím hiánya miatt, alapvetően technikai okokból – megvalósul a választási regisztráció.

A levélszavazás menete

Az alábbi ábra mutatja a levélszavazás menetét. Röviden összefoglalva: a választópolgár vagy postán lakcímre kapja meg a szavazási csomagot, vagy kérheti a külképviseletre kézbesítést. Ezt követően kitölti a szavazólapot, amelyet lezárt, külön azonosítóval ellátott dupla borítékban eljuttat vagy a Nemzeti Választási Irodához, vagy valamely külképviseletre, vagy bármely hazai országgyűlési választókerületi választási irodához.

A kiskapuk...

Egyrészt önmagában a postai kézbesítés is problematikus lehet, hiszen így részben nem magyar postai szolgáltatókon és a magyar szolgáltatón is átfut a levél, akik bár a postai szabályok szerint nem nyúlhatnak bele, s nem tüntethetik el a csomagot, de... Azaz: a kézbesítés rendszerének hibafaktora akár problematikus is lehet.

A másik probléma az, hogy külképviseletre is kérhető a kézbesítés. Ez azt szolgálja, hogy így elvileg a külföldi állam nem szerezhet tudomást arról, hogy állampolgára egyben magyar szavazó is, s így védeni lehet a külhoni magyarokat. Azonban ez a megoldás felvethet egyfajta „kékcédulázási" lehetőséget, hiszen a külképviseletekre küldött szavazólapok biztonságának ellenőrzésére a törvény nem tartalmaz részletes szabályokat.

A harmadik kiskapu az, hogy bárki eljuttathatja a szavazatot tartalmazó levelet a magyar választási hatóságokhoz, így könnyedén válik lehetőség szavazatvásárlásra, hiszen elég, ha megadják az azonosítót, átadják a szavazólapot, így könnyedén lehet a szavazólapot tetszés szerint kitölteni. A törvényben ugyanis az „eljuttatja" kifejezés szerepel, amelyet nem határoz meg az részletesen, így akár személyes vagy megbízott útján történő eljuttatásra is sor kerülhet.

Mekkora a probléma?

Bár a külhoniak rendelkeznek szavazati joggal, azonban az a magyarországi magyarokéhoz képest szűkebb: csak a pártlistákra szavazhatnak. Ráadásul kérdéses, hogy a – pontosan még az államigazgatás által sem ismert számú – külföldi választójogosultból hányan élnek szavazati jogukkal. Az előzetes becslések alapján úgy tűnik, számuk várhatóan 200 ezerre lesz tehető. Ez a 200 ezer listás szavazó kiélezett helyzetben jelenthet erős befolyásoló erőt, hiszen egy átlagos magyar megyényi választópolgárról van szó. Egyértelmű választási helyzetben szerepük nem túl jelentős.

Bár hosszan lehet vitákat folytatni arról, hogy indolt-e a külhoni magyaroknak választójogot biztosítani, ám azt kiemelhetjük, hogy a kiskapuk, s az azokat teljesen be nem záró hazai jogalkotás miatt egyesekben csökkenhet a bizalom a választási rendszerrel kapcsolatban. Ami egy demokratikus, képviseleti alapú, azaz választásokra építő rendszerben nem túlzottan szerencsés a politikai elit legitimációja szempontjából. Ezért szerencsés lenne, ha ezek a joghézagok valahogyan bezáródnának.


A blogbejegyzés eredetije: Levélszavazás: áldás vagy átok?


Hozzászólások

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

"Viszont azt nem értem, mitől olyan biztos a FIDESZ abban, hogy csak is rájuk szabvazhatnak."

Ez végtelenül egyszerű.. Normális román állapolgárságú, magyar nemzetiségű ember nem akar beleavatkozni olyasmibe, ami nem az ő dolga. Mert mit számít neki, hogy a felcsúti rablóvezér mit hadovál itt és hogy vágja tönkre az országot? Neki ehhez mi köze? Semmi és igaza is van.. Tehát el se megy feliratkozni, vagy bejelentkezni és nem is fog szavazni. Ellenben az elhülyített és begőzölt nacionalista vagy félfasiszta "mélymagyar" (aki addig az, amíg tömik a zsebét) az majd felíratkozik és szavazni is fog. Hát erre számít a jelen kormányzat, semmi másra..

"Pedig tudomásom szerint a SZlovéniában élő magyarok is magyarok, meg a Burgerlandba élők is. VAgy azok nem magyarok?

Mé? Tán azok? Ugyan már... Hát nem merészeltek nem magyar állampolgárnak lenni és a tetejébe nem vállalták a szlovák állapolgárságuk elvesztését se? No pláne a burgenlandi magyarok.. Azok meg egész egyszerűen nem akarnak kijönni Burgenlandból.. Hát magyar ember az ilyen? No meg ugye onnan ide valahogy nem is nagyon jönnek bevándorlók.. Pedig hát ma már közszolgálati vezető lassacskán már csak az lehet, aki igazolja, hogy eredetileg romániából jött, no jó, ha ő nem is, de a szülei legalább..  De azért jobb, ha ő maga valamikor...  Oszt akkor arról már nem is beszéltünk, hogy a szlovákiai magyarok ne csináltak maguknak "felvidéki zászlót" se, meg himnuszt se.. Milyen magyar az ilyen? Legalább az erdélyi hányadékot kitűznék, de aztat se nem... , No, hát láthatod, csak az a magyar aki nem az (mert a székelyek az életben nem voltak azok, és ha baj volt az elsőnek fordítottak hátat a magyaroknak... Ez viszont  sajnálatos történekmi tény.. )

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Igazad van, nem egy emberről van szó, sokunkról.  Én egy személyben gondoltam a vezetőre, aki mindenképpen  biztosítani szeretné,  bármi áron az újabb  győzelmét.

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves dmolnár!

2010-ben Spanyolországban éltem. Akkor fel kekllett volna utaznom Madridba a Külképviseleti szerhez a szavazást elvégezni.( Ez testvérek között is 1500 km jelentett volna) 

Ha levélben kell szavaznom az sem lett volna sokkal üdvösebb, ugyan is  a levelet hova kézbesítették volna. Az állandó lakcímemre- az meg ugye Magyarországon van. Én nem tartozom azok közé akik magyarországo lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár lernnék. 

Ebből világosan az következik, hogy azok szóba sem jöhetnek akik mint én csak munkavállalás céljából élnek külföldön. Nekünk nem küld lebvelet senki, nekünk továbbra is a Külképviseleteken kell szavazni.

A másik ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Mondjuk Los Angelesben van képviselet, viszont nincs aSiettle-ben ami Washington állam  egyik nagy városa.

 Azért azt megnézném, hogy az a magyar egyetemista aki Siettle-ben tanul az majd elutazik a Los Angelesi főkonzulátusaa  a szavazást végrehajtani.  ( Washington állam az USA Észak nyugati sarka Oregonnal, Ilinoissal Kanadával és a Csendes -óseánnal határos) De mondjuk ettől még extrémebb az aki valami miatt Hawai-n van.Ugyan is az USA-ban a Külképviseletekhez (Washington, NewYort és Los Angeles) vannak rendelve a tagországok. Hawai például Los Angeleshez. 

Ebbből megint csak az világlik ki, hogy az egész külhoni magyar szavazás  nem másra megy ki mint a választási csalás és umbulda törvényessé tételéhez.

Más: Azzal egyetértek, hogy a külhoni szavazás senki másra nem vonatkozik mint az Erdélyi magyarságra, ők a célcsoport amit  most mreg kell célozni, Viszont azt nem értem, mitől olyan biztos a FIDESZ abban, hogy csak is rájuk szabvazhatnak.

Vagy te hallottál már esetleges olyat, hogy Lendvai Szabad egyetem, esetleg Rozsnyói Bucsú ahol a Magyar Szinház vándor társulata előadná a Pityut. Ilyenek nem nagyon vannak. A felvidéki magyarság csak akkor kerül szóba, ha Dunaszerdahelyen Fradi meccs van, vagy egy kicsit komenistázni kell a Délvidéki magyarsxággal kapcsolatban.

Pedig tudomásom szerint a SZlovéniában élő magyarok is magyarok, meg a Burgerlandba élők is. VAgy azok nem magyarok? ( Orbán szerint) Róluk miért nem szólnak a tudósítások, és miért csak a Kuruc infón lehet velük kapcsolatban olvasni dolgokat? Hú de zsenánt nem?

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Azért, nem annyira csak egy emberről van szó... :(

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Csalódott  leszek - egy ember  miatt  nem büntethetnek bennünket, a népet a külföldön élők. Nem ártunk mi nekik, ők se akarjanak nekünk rosszat.

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Hááát.. Ahogy eddig látom a "külföldön élő magyar" jelenleg a romániai állampolgárságú magyar nemzetiségű emberke... Aztán őket vagy fel lehet hergelni a szavazásra, vagy nem...  A külföldön dolgoző félmillió pedig nagy ivben tesz a választásokra.. Nem azért ment el, mert annyira értékeli az itthoni pártokat és jelölteket, hanem azért mert úgy érzi, hogy bénák és tehetségtelenek... 

Úgyhogy ebből csak a nyílt csalás marad majd igaz...

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Rosszul érzed Kataaa. :(

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

2010-ben csalással szereztek többséget. Nem kétséges, hogy a 2014-es választásokra nyíltan csalással készülnek. Én  úgy érzem sok külföldön élő magyarok többsége, nem a kormányzópártra adja szavazatát. Ez lesz Orbán  Viktor nagy csalódása. Valószínű ezért a választási törvény módosítása, a kiskapuk kialakítására.