A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A kormányzat újra megpróbálja kilakoltatni a Politikatörténeti Intézetet, a kutatóközpont ellenáll

via Mérce blog

2019. január 12. 13:58 | 0 hozzászólás

„Ha valakinek eddig szemernyi kétségei lettek volna, most már nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni”

– reagált a Népszavának Földes György történész arra a hírre, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) levélben tájékoztatta a Politikatörténeti Intézetet (PTI): 15 napos határidővel felmondják a használati jogról szóló megállapodást. A Politikatörténeti Alapítvány kuratóriumában helyet foglaló Földes azt is elmondta, felszólítást kaptak, 30 napon belül ürítsék ki ingóságaikat az Alkotmány utca és Kossuth tér találkozásánál elhelyezkedő épületből és adják azt át a vagyonkezelőnek.

„Esetünkben az ingóság nem csupán bútorokat jelent, hanem több mint 120 ezer könyvet, 1500 folyóméternyi iratanyagot és hatalmas mennyiségű újságot” – mondta el a Népszavának Földes.

Pedig nem is olyan rég úgy tűnhetett, mégsem kerül utcára a baloldali műhely a maga impozáns archívumával együtt. Az Orbán-kormány 2012 óta próbálja kipaterolni a kutatóintézetet és rátenni kezét az archívumára, ám a bíróságon rendre alulmaradt. Végül a Kúriáig vitte az ügyet – mellesleg az intézet helyére épp a Kúriát költöztették –, a legfelső bírói fórum pedig mindkét félnek igazat adott valamennyire.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: A kormányzat újra megpróbálja kilakoltatni a Politikatörténeti Intézetet, a kutatóközpont ellenáll


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges