A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Könyvégetés, szobordöntés

via K.Úr.Ír blog

2013. november 18. 08:56 | 8 hozzászólás

Legyünk egy kicsit cinikusak: a magyar szélsőjobboldal Radnóti-hétvégét tartott. Az ártalmatlan költő ideális célpont volt már életében is, most, mártírhalála után főleg nem várható, hogy visszaüt, de remekül lehet az emléke gyalázásával provokálni mindenkit, aki szereti.

És ki szereti? Aki nem szélsőjobboldali. Tehát rajta – pénteken jelent meg a hír, hogy Radnóti-kötetet égettek, tegnap már a szobrát is kidöntötte valaki. Természetesen és bizonyára véletlenül.

Ennyire kampányszerű véletlenek nincsenek. Egyszerűen nincsenek. A pénteki hírt a könyvégetésről, melyet a Magyar Nemzeti Arcvonal követett el, nem fogom elemezni, megtették már helyettem mások, dióhéjban csak annyit róla: az a kötet nem véletlenül pont most került a máglyára. Ahogy a fényképe sem véletlenül jelent meg: a korábbi könyvégetéseken nem erre koncentráltak. Inkább a bulvárkiadványokra vagy Marxra. Valamiért pont most találták fontosnak, hogy éles, jól látható kép jelenjen meg az égő verseskötetről, aminek világosan olvasható a szerzője is, a címe is. Nem lennék meglepve, ha tapasztalt fotós műve lenne és külön beállítással készült volna. Ez provokáció volt, fel is hördült mindenki, akinek még maradt hangszála, az asztalra vágott, akinek maradt ökle. Az arctalan szélsőjobboldal meg gúnyosan kuncog a bokorban. Nem fog kimászni a fedezékből, míg nem sokkal erősebb. Mi meg szurkáljuk a ködöt körülötte.

De ez nem volt elég. Úgy látszik, azt akarják tudat alatt elhitetni az emberrel – elsősorban a választópolgárok tömegeivel, de esetleg a depresszióba hajló ellenzékiek egy részével is – hogy ők mindent megtehetnek, ellenük meg senki sem tehet semmit. Ledöntötték Radnóti Miklós abdai szobrát is.

No, persze, nem hivatalosan, nagy nyilvánosság előtt, díszmenetben vonultak a szobor ellen, nem masíroztak zárt alakzatban, nem hoztak pörölyt, légkalapácsot a gránitköltő ledöntéséhez. Nekiment egy autó. De lássuk a hírt, csak tiszta forrásból

„Szabó Zsolt abdai polgármesternek falubeliek szóltak, hogy kidőlt a faluhoz közel lévő részen, de már Győr területén lévő szobor. A faluvezető a helyszínre ment és azt látta, hogy térdmagasságban tört ketté a költőt ábrázoló alkotás és nagyobb része a tuják közé esett.

Azt nem látta pontosan, mennyire sérült meg a letört rész. Úgy tudja, hogy nekihajtó autó döntötte ki a szobrot és az üggyel kapcsolatban a hatóságok Öttevényen magyar rendszámú fekete Mercedest vizsgáltak, amely megsérült.”

„Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol sajtószóvivője elmondta, hogy a rendőrség értesítette cégüket a szobor kidőléséről. Ezért a szolgáltató gondoskodott a kármentésről. A több darabra tört szobor részeit telephelyükre szállították. Később rendbetételét, helyrehozatalát tervezik, de előtte szakértővel kell megvizsgáltatniuk”. (Kisalföld)

A Kisalföld nagyon óvatosan fogalmaz: „kidőlt”, „letört” – ugyan, kérem. A műúttól beljebb álló, csak gyalogosan megközelíthető emlékműnek nem nekirohant az a bizonyos Mercedes, hanem nekivezették. Az, hogy a szobor térdmagasságban tört össze, annyit jelent, hogy terepjáróról van szó, melyen kengururács (gallyvédőrács, ütközőrács) volt. Az törte el, térdben. Mármost, ha elő is kerül a kocsi tulajdonosa, azt fogja vallani, hogy ellopták tőle a járművet. Talán még igaz is lesz. Ha előkerül, aki vezette, azt fogja mondani: kismacska ugrott elé a csúszós úton, és amúgy is éjszaka volt. Ebből következően tévedt le több méterrel az útról és döntötte ki, szinte mérnöki precizitással, csakis a szobrot, a környező tuják letiprása nélkül.

A szélsőjobb sajtója majd megmagyarázza, hogy a szobor maga tehet a balesetről: a dekadenciájáról ismert költő emlékműve az út mentén dülöngélt a járművek előtt, nem is csoda, hogy elgázolták. Még jó, ha az örököseit nem kötelezik arra, hogy fizessék meg a kárt, amit a gondatlan, ittas szobor (Radnóti igen józan életet élt, mellesleg) abban a gyönyörű terepjáróban okozott.

Esetleg azt is mondhatja a helyi önkormányzat, hogy a szobor önkezével dőlt ki. Kidöntötte magát. Össze is törte.

Hihetetlen óvatossággal kezelik ezt az ügyet, ahogy minden mást is, ami a szélsőjobboldali akciókkal kapcsolatos: nem érdemes, a realitásokat figyelembe véve ezeknek az embereknek semmi esélyük arra, hogy valaha is valódi hatalmat kapjanak a kezükbe. Mindig meg fognak maradni a jobboldal másodhegedűseinek, egyre fenyegetőbb mumusainak, akiknek ugyan rengeteg minden megadatik – csak éppen a valódi céljuk, egy vérengző, gyilkos, rabszolgatartó, agymosó diktatúra létrehozása nem. Éspedig azért nem, mert az túl jó üzlet volna ahhoz, hogy meghagyják nekik. Meg tekintve Magyarország földrajzi helyzetét, ezt egyből kicsit nehéz volna kivitelezni, alkalmatosabb rá a fontolva haladás. Csak lépésről lépésre.

Miért kellett ledönteni Radnóti Miklós szobrát?

Ez a pszichológiai hadviselés része. Azt sugallja: „ki vagytok szolgáltatva nekünk, nem védekezhettek, nem tehettek semmit, még egy szobrot, egy könyvet sem vagytok képesek megvédeni”.

Lényegében véve minden terrorakció ezt sugallja. Természetes, hogy nem védte senki a szobrot – hiszen korábban nem is támadta senki. Nem lehetett rá számítani. Ne emésszük magunkat – emésszük őket.

Nem lehet minden szobor mellé őrséget állítani, de ha kell – tegyük meg.

Vigyázzunk a könyvtárainkra. Ha kell: önkéntesekkel.

Nem tudhatom, nekik mit jelent Radnóti Miklós, valószínűleg semmit – nekem sokat.

Azért bántják.

Ha hagyjuk.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Könyvégetés, szobordöntés


Hozzászólások


Kismag
5 éve

Nem nagyon segíthetett a rendőrségnek az elkövetők körének tanácsolt szűkítésed, mert ha nem jelentkezik magától az elkövető, talán meg se találják. Kiderült, hogy nem elvetemült szélsőjobboldali újnácik zsidóellenes támadása volt, hanem az egyre szélesebben növekvő cigánybűnözés eredménye. Ha ne tudnátok, röviden:

A pápai illetőségű, 24 éves P. Szabolcs többszörösen büntetett előéletű cigány – annyira hogy, jelenleg is folyik ellene más ügyben büntetőeljárás –, hajnal 2 órakor igyekezett barátjával egy győri szórakozóhelyre, egy másik cigánybűnöző, homokbödögei B. Róbert barátjától – aki éppen előzetes letartóztatásban van garázdaság miatt – kölcsön vett autójával. Annyira „óvatosan” vezetett – valószínűleg tökrészegen –, száguldó sebességgel a sűrű ködben, hogy ledöntötte és összetörte a kemény kőszobrot és alaposan megrongálta az autót. Mégis gyorsan elhajtott a helyszínről, ameddig a jármű vitte, és onnan is elszaladt. Csak akkor jelentkezett a rendőrségen – biztos a Mercedes visszaszerzése ügyében – amikor már se szesz se kábítószer nyoma se lehetett található a vérvizsgálatban.

Eddig a tények. Hogy mi lesz a vége az eddig nem tudható. Megbüntetik-e? Ki fizeti ki a szobor visszaállítását? De remélhető hogy, Szele Tamás egy épp olyan részletes és költői érzelmű cikket ír a valósággal történtekkel mint amit a szélsőjobboldal vádolásával írt, minden erre mutató bizonyíték nélkül. Jó lenne ha a magyarságot támadó – mert Radnóti egy igazi magyar volt, és netán ezért vezette neki a szobornak a terepjáró Mercedest a magyarokat gyűlölő cigány – cigánybűnözés tényeit is eljuttatná a külföldi sajtóhoz, ahol a szélsőjobboldal felelősségére feltételezett rongálás nagy visszhangot kapott, de az igazság megtudása után se történt helyesbítés.

Szebb jövőt!

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Nagyon szép Radnóti vers - és még nagyon sok szép verssel ajándékozta meg a (hálátlan) utókort


kortars
5 éve

Nem tudhatod…

 

Nem tudhatod, hogy másnak e tájék mit jelent,

neked szülőhazád itt e lángoktól ölelt

kis ország, mára már csak szobordöntés világa.

Belőle nőttél te, de vannak, kiknek ez mintha fájna

s csak remélheted, tested nem veszik fel.

Itthon voltál. S lásd, mily könnyen felejtik el

vagy ha kell, szidják nevedet is, világodat is – tudod?

Tudod, hogy merre mennek, kik mennek az uton,

hol egykor te napoztál egy nyári alkonyon?

Megmondom: mindenhonnan csorgó, mindenszín fájdalom.

Ha ma szállnál fölébe, fájna e táj,

s nem tudnád, hol lakhat, ki jöttödre vár,

Te vajon mit látnál? csordát, de nem szelíd tanyát,

ugyanazt látnánk, Miklós, hordát, harcot, széthúzó hazát,

láthatnád Te is, nem kellene látcső se szemüveg,

és mutatnék dolgozót, ki dolgáért remeg,

sírást, gyűlölködést, önjelölt bírókat,

akik ha döntenek, más csak sírogat,

s mi föntről tüntető és pusztító tömeg,

az lentről ugyanaz s szónokokból harsogó uszító szöveg,

mikrofon kezükben, köröttük sok kegyenc

s a jussok osztásánál mind ott hempereg,

és ott a ház, egykori családok otthona,

kik mára már egy asztalhoz nem ülnek oda,

s bármennyire nehéz, az emberség helyét,

lázongás, csőcselék, közöny verte szét,

ím itt a hely, és föntről is pont ez látható,

sajnálom, Miklós, mindez éppen így való.

 

Hisz Te tudtad is talán, gyötört sokat e kép,

s mi még most sem valljuk be, miben vétkeztünk és miképp,

még él emléked itt, még él, míg lehet,

de csecsszopók is, kik már most szívnak méreget,

növekszik bennük, függik, s egyre előbbre bújnak,

míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,

s fojtott szavadat majdan újra megértik.

 

Bocsáss meg, Miklós, bocsáss meg nékik.

kirschner képe

kirschner
5 éve

Segítek a rendőrségnek megtalálni a szoborrongálót . Szűkítem a lehetséges elkövetők körét. D. Péter kizárható két okból is. A másik ok az , hogy nem volt piros festéknyom. A bronz-szobrok rongálására szakosodott elkövetők széles köre is kizárható. Ez kőszobor volt , darabjait nem veszi át a színesfém telep. Színes fémgyűjtők is kizárva. A nyilvános szobordöntögetőket is nyugodtan kizárhatjuk , ez a szobor kőből készült nem polisztirol habból.

dmolnar képe

dmolnar
5 éve

Nem rosszindulatú..  Mentálisan sérült újfasiszta provokátor.. Nagyjából ennyi...

bibi666 képe

bibi666
5 éve

Kommentár helyett beszéljen a vers

Radnóti Miklós: Gyökér

A gyökérben erő surran,
esőt iszik, földdel él
és az álma hófehér.
Föld alól a föld fölé tör,
kúszik s ravasz a gyökér,
karja akár a kötél.
Gyökér karján féreg alszik,
gyökér lábán féreg ül,
a világ megférgesül.
De a gyökér tovább él lent,
nem érdekli a világ,
csak a lombbal teli ág.
Azt csodálja, táplálgatja,
küld néki jó ízeket,
édes, égi ízeket.
Gyökér vagyok magam is most,
férgek között élek én,
ott készül e költemény.
Virág voltam, gyökér lettem,
súlyos, sötét föld felettem,
sorsom elvégeztetett,
fűrész sír fejem felett.
(Lager Heidenau, Žagubica fölött a hegyekben,
1944. augusztus 8.)
 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Te nem gonosz vagy, hanem rosszindulatú. A bajai videót nem az MSZP gyártatta le (mert, hogy nyilván erről beszélsz) ez be is fog bizonyosodni a rendőrségi vizsgálat során, mint ahogy az már bebizonyosodott, (hazugságvizsgálat alapján), hogy rendesen hazudtak az ügyben.

A baloldalnak egyáltalán nem sajátja, hogy meggyaláztassanak sírokat, szobrokat - főleg olyan költő, olyan ember szobrát, mint Radnóti Miklós, akinek életét minden normálisan gondolkodó ember tragikusnak tartja, és akinek költészetét minden normálisan gondolkodó ember szereti. Nem tudom életétől elvonatkoztatva olvasni a verseit és mindig belegondolok a szenvedéseibe, a tragédiájába.

Egyébként a szélsőjobb már nem is annyira bújkál, sajnos az országban sokmindent megtehetnek büntetlenül. Az még véletlen sem jut eszedbe, hogy valahogy furcsán egybecseng Radnóti könyveinek égetése, és abdánál a szobra megrongálása. De te csak gondold nyugodtan, hogy a baloldal manipulációja a szobor-rongálás :(

Védd csak a védhetetlent, és magyarázd a magyarázhatatlant. Megszoktam már tőled :(

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Ha most olyan gonosz lennék mint amilyen nem vagyok , akkor mindjárt eszembe jutna a bajai szavazatvásárlást oktató videó. Azt is valakik legyártották valakiknek a megbízásából , hogy lejárassák a fideszt és ezzel jobb színben tüntessék fel magukat. De valahogy elszabták , ( nem kicsit , nagyon) és az egész szutyok bumerángként tért vissza hozzájuk. Ha olyan gonosz lennék nem lepődnék meg rajta , hogy ugyanazok bízták meg a szoborgázolót mint akik az oktatóvideót is megrendelték. Megint lehet rettegni egy kicsit és felhívni a figyelmet a gaz bujkáló szélsőjobboldalra. Ezzel egy ideig megint el lehet terelni a figyelmet az egyáltalán nem bujkáló Rákosi utódokról.

De szerencsére nem vagyok olyan gonosz és eszembe sem jut , hogy rendes demokraták ilyen önmerénylést követnek el. Arról viszont nem én tehetek ha másoknak eszébe jut.