A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon

via Átlátszó.hu

2018. március 13. 12:07 | 0 hozzászólás

“Segítő ajánlat” – közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek így hívják az olyan pályázatokat, amelyeket bizonyos cégek kizárólag azért nyújtanak be, hogy úgy tűnjön, valódi verseny volt az adott tenderen.” Itt is mutyi, ott is mutyi.

Vállalkozni, tendereken megméretkezni alkotmányos jog. Bárki megteheti, így működik a gazdaság. Vannak viszont, akik ezt az alkotmányos jogot nem arra használják, amire való, tehát, hogy megnyerjenek egy tendert. Éppen ellenkezőleg. “Segítő ajánlat” – közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek így hívják az olyan pályázatokat, amelyeket bizonyos cégek kizárólag azért nyújtanak be, hogy úgy tűnjön, valódi verseny volt az adott tenderen.

A forgatókönyv általában a következő: a szereplők előre megbeszélik, hogy ki fog nyerni a közbeszerzésen. A nyertessel szemben elinduló ajánlattevők ezután direkt úgy alakítják a pályázatukat, hogy az biztosan veszítsen. Az előre megbeszélt nyertes győz, ezután pedig kárpótolja a veszteseket. A kárpótlás általában az, hogy a veszteseket később vagy alvállalkozóként vagy konzorciumi partnerként alkalmazza a nyertes cég.

Így mindenki jól jár – leszámítva a beruházást finanszírozó adófizetőket. A fővállalkozó azért jár jól, mert így tisztának tűnik a közbeszerzés, a “vesztes” pedig azért, mert bár egy kicsit bonyolultabb módon, de végül mégis csak pénzhez jut. Az ilyen jellegű ügyeskedést elméletben tiltja a törvény.  Mégis számos jel utal arra, hogy valami hasonló játékot játszhatott Tiborcz István egykori  cége, az Elios Zrt.

Az efféle mutyi az esetek többségében bűncselekménynek minősül, kifejezetten az ilyen összehangolt magatartást tanúsító “versenytársakat” fenyegeti a “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűncselekmény jogi alakzata.

Aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszióköteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt, vagy zártkörű pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak, díjak, egyéb szerződéses feltételek rögzítésére vagy a piac felosztására irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges