Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kisebb és olcsóbb állam helyett...

via Ténytár blog

2015. október 20. 11:31 | 1 hozzászólás

2010-ben a kisebb, az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya. Addig sikerült is tartani, hogy a Bajnai-kormányhoz képest kevesebb minisztérium állt fel 5 évvel ezelőtt.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kevesebb vezetővel vagy olcsóbban működne az új struktúra. Sőt, mára minden negyedik magyar az államnak dolgozik.

Az elmúlt évek során a kormányzati költségek jelentősen emelkedtek, ezen belül is ugrásszerűen nőtt - és továbbra is nő - a felső vezetők száma és jövedelme. A Fidesz nemrég pedig még a fizetési plafonjukat is eltörölte. Évről-évre az állami alkalmazottak száma is: a közigazgatásban 10 ezer fővel több bürokrata dolgozik, mint 5 évvel ezelőtt. Az Orbán-kormány apparátusában 2014 végén pedig 1552-vel többen dolgoztak, mint 3013-ban. 

A Miniszterelnökség két év alatt a duplájára növekedett, és mostanra kétfejű lett. A háttérintézmények és a kormányhivatalok dolgozóival együtt a miniszterelnökségnél jelenleg 34 ezer ember dolgozik.  Ráadásul az ígérettel ellentétben az állam összességében jóval többet költ önmagára, mint 2010-ben, de az oktatással, egészségüggyel már nem ez a helyzet.

Államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok mindenütt

A harmadik Orbán-kormány rekordszámú államtitkárral dolgozik, a 9 (lassan 10) minisztériumban összesen 51 államtitkár és 101 helyettes államtitkár kapott pozíciót. Ehhez jön még 51 miniszteri biztos, akik szintén helyettes államtitkári fizetést kapnak - hacsak főnökük másként nem rendeli. Egyértelmű tehát, hogy a bürokráciacsökkentés céljával az Orbán-kormány csúcsminisztériumi rendszere nem ért célt.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Kisebb és olcsóbb állam helyett...


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Nem minden esetben a kisebb  az olcsób...