Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kári kittyom, édes tyúkom…

via K.Úr.Ír blog

2014. augusztus 31. 13:40 | 1 hozzászólás

…tán marad egy fél pénzem. De ebben is maximum reménykedhet az ember, a tervezett intézkedések hallatán. Illetve, azt egészen pontosan nem is tudjuk, hogy miféle intézkedéseket tervez a Magyar Nemzeti Bank, csak sejtéseink vannak arról, hogy teljes pénzcsere várható Magyarországon, aminek így, ilyen formában semmi értelme, főleg akkor, ha tudjuk, hogy nem euróra cseréljük a forintot – nem is tudnánk – hanem forintra. Új forintra. De hogy minek, azt nem nagyon értem.

Szóval, hogy kezdjük az elején, pénteken gyanús meghívó járta be a magyar sajtó berkeit, pagonyait és egyéb csalitosait, éspedig, amint a portfolio.hu bemutatja, ezzel a szöveggel:

„”Milyen lesz a magyar készpénz?” címmel tart hétfőn 10 órakor sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank.

A meghívó szerint a bejelentésen részt vesz Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Mádi László, a Készpénzlogisztikai igazgatóság vezetője.”

Ennyi, és nem több. Hát ez meg mi a tengeri herkentyű akar lenni? Figyeljük a kérdés felvetését – nem arról van szó, „milyen legyen”, hanem arról, „milyen lesz”. Hát, azt megnyugtatónak találnám, hogy egyáltalán lesz, ha lenne arra garancia, hogy mindenkinek jut belőle valamennyi, de ezt nem látom biztosítottnak. Egyáltalán, milyen lesz? Más lesz, értem, de milyen és minek? A szakmai körök a lakonikus meghívó szövegéből azt a következtetést vonták le, hogy teljes pénzcsere várható. Így gondolja a HVG, így látja az Index. Márpedig ez két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy nagyarányú pénzhamisítás folyhatott az utóbbi időben, amiről a közönség nem szerzett tudomást, és ez indokolja a lépést. Ne feledjük, az utolsó komoly pénzcsere a kilencvenes években zajlott, és hárommilliárd forintba került, szóval nem olcsó játék az ilyesmi, érdemes meggondolni, csak indokolt esetben kéne belevágnunk. A második dolog, ami sajnos biztosnak tűnik, hogy az eurót egyhamar nem fogjuk bevezetni. Aminek van jó és rossz következménye, de a devizahitelesek számára egyértelműen kedvezőtlen.

Terjednek olyan pletykák is, melyek szerint a bankjegyek cseréjére azért kerül sor, hogy azokon a korábbi vezető helyett a Nemzeti Bank mostani elnökének, bizonyos Matolcsy György Hubának az aláírása szerepeljen, esetleg megjelenhessenek a papírpénzeken aktuális állami vezetőink. Mármost senki se haragudjon, de én ebben nem nagyon hiszek, ugyanis ez túlzottan költséges módja volna az öntömjénezésnek. Erre a mostani kormányra viszonylag sok rosszat tudnék mondani, szoktam is, de azt az egyet sosem állítottam, hogy nem értenek a pénzhez vagy, hogy nem fognak meg minden garast, amire csak rá bírják tenni a kezüket. Hiszen mondhatni ki sem veszik a kezüket a zsebünkből.

Valahol itt lehet a kutya elásva. Ugyanis a készpénzcsere azzal járna, hogy be kell váltani – szerencsés esetben kedvező árfolyamon, de igazából azon, amit a kormány illetve az MNB meghatároz – a készpénzben, párnacihában, ruhásszekrényben és páncélkazettákban őrzött megtakarításokat. Még jól járunk, ha korlátlanul váltják be, és nem határoznak meg egy pár milliós plafont, mert akkor már hatalmas összeget nyerhet az állam. No, de ki tartja a vagyonát készpénzben?

Az, akinek ezért vagy azért nincs, esetleg nem lehet bankszámlája. Általában szegényebb, idősebb emberek, akiknek eszébe sem jut a számlanyitás, esetleg nem bíznak a pénzintézetekben, vagy olyanok, akiknek meggyűlt a bajuk mindenféle elmaradások miatt a hatóságokkal, és ha nyitnának is bankszámlát, ami pénz azon megjelenik, azt azonnal lefoglalnák, a számlát zárolnák. Szóval, manapság elég sok érdekelt lehet az országban, ha ők kell beváltsák a fityingjeiket, az járhat némi haszonnal – főleg, ha a Nemzeti Bank húz egy beváltási limitet, mint azt Németországban tették az egyesülés idején. Akkor pár ezer márkánál több készpénzt nem lehetett átváltani keletnémet márkáról nyugatnémetre – pillanatok alatt kijátszották ezt az intézkedést a jó németek, akinek nem volt ennyi pénze, az egy kisebb összegért beváltotta a gazdagabbak vagyonát. Körülbelül nálunk is ez várható, tehát ha erről van szó, én ettől nem várnék komoly bevételt Matolcsy mester helyében.

Aztán az is elképzelhető, hogy a rohamosan elértéktelenedő forintból akarnak elvágni pár nullát, ami tulajdonképpen nem befolyásolná a gazdasági folyamatokat, hiszen a reálértékek a nulláktól nem változnak meg – tökéletesen mindegy, hogyan számolom valaminek az árát, még az is, milyen valutában, ha annak nem ingadozna az értéke, mindenképpen a pénzemnél maradnék. De ingadozik… és az árfolyamrések komoly jövedelmet jelentenek a pénzintézeteknek. Mindenképpen, Románia például megtette, hogy levágott pár nullát a lejről, korábban Franciaország is, és egyik állam gazdasága sem dőlt össze.

Egyszóval: ha nem nagyarányú pénzhamisításról vagy államilag gerjesztett hiperinflációról van szó, a pénzcserével sokra nem mennénk. Más a helyzet, ha az „új forint” értéke a beváltás után hatalmasat zuhan, esetleg nem is magától. Akkor ugyanis az erre számító gazdasági tényezők még időben megmenthetik a vagyonukat értékálló befektetésekkel, míg a gyanútlan cégek egyszer csak a padlón találhatják magukat, és még jó, ha pár színes rongyért és két üveggolyóért eladhatják magukat a felkészülteknek, ily módon tehát a gazdaság még nem kormányközeli kezekben lévő részét is meg lehetne kaparintani – mármint, ha a kormányközeli vállalkozások előre tudnak az esetleges inflációról. Ami a hivatalos mutatók szerint természetesen egyáltalán nincs, sőt, ellenkezőleg. Azonban ez már csak egy gazdasági rémlátomás, kicsi az esélye. Meg nem is lenne érdemes azért összedönteni a gazdaságot, hogy aztán a bontott téglával üzleteljenek.

Egyelőre ez az a hír, ami nem hír.

Ugyanis fogalmunk sincs arról, mit fognak bejelenteni, csak annyit tudunk, hogy azt majd hivatalosan és nagy garral teszik majd.

Pedig fontos, nagyon fontos dologról van szó – de holnapig semmit sem tudunk mondani arról, mi várható.

Én azért holnaptól elkezdeném figyelni az ingatlan- és nemesfém-árfolyamokat.

Ha gyors emelkedésbe kezdenek, akkor baj van.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Kári kittyom, édes tyúkom…


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Már arra is rácsapnak, amit  a párna alatt  gyűjtögetett  az  ember, már, ha  volt  mit... Valóban " háborús" állapot van, csak nehogy  durranjon....