A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Jól járt aki pénztártag maradt, 3 millió manyup-tag viszont....

via Ténytár blog

2017. május 22. 09:05 | 0 hozzászólás

A nyugdíjszámlákból azóta sem lett semmi, de ha meg is valósult volna, nem lenne mit mutatni, mivel az államosított 3 ezer milliárd forintból mára már semmi sem maradt.

Hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztári-rendszer államosítása során a Fidesz 3 millió embert kényszerített bele, hogy visszatérjen az állami rendszerbe, miközben azzal hitegette őket, hogy a felhalmozott 3 ezer milliárd forintnyi megtakarításukat később egyéni számlákon nyomon tudják majd követni. A nyugdíjszámlákból azóta sem lett semmi, de ha meg is valósult volna, nem lenne mit mutatni, mivel az államosított 3 ezer milliárd forintból mára már semmi sem maradt. 

Mindeközben néhány tízezer ember, akik úgy döntöttek, hogy töretlenül kitartanak a megmaradt néhány pénztár mellett sokat profitáltak a befektetési piac szárnyalásából, a legkockázatosabb portfóliók hozama például 53-62 százalék körül alakult az elmúlt években. Becslések alapján, aki most szeretne visszatérni az állami rendszerbe, akár 1,5 millió forintot is zsebre tehetne a reálhozamoknak köszönhetően.

Manyup-államosítás

Az elmúlt 7 év Fidesz-kormányzás során nehéz nagyobb disznóságot találni, mint a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása,  pedig a lista nagyon hosszú és tömény. A kormánypárt 3 millió embert kényszerített bele, hogy feladják 3 ezer milliárd forintnyi megtakarításukat azzal a zsarolással, hogy amennyiben nem lépnek vissza, állami nyugdíjra nem tarthatnak majd igényt. 100 ezer nem lépett 2011 elején vissza (mára a létszámuk 58 ezerre apadt), és mint kiderült, ők jártak jól, hiszen utólag fel sem merült, hogy ne részesülnének állami nyugdíjban. A Fidesz egyszerre hazudott és kényszerített bele milliókat megtakarításuk feladására, és hitegette őket, hogy idővel majd egy állam által nyilvántartott számlán nyomon követhetik megtakarításaikat. Az egyéni számlákból végül nem lett semmi, amiben persze semmi meglepő nincsen, hiszen a 3000 milliárd forintból mára már semmi sem maradt. 

A magánnyugdíjpénztári-rendszernek valóban voltak hibái, amiket ki kellett volna javítani, azonban a Fidesz drasztikus beavatkozására nem volt szükség. Mondvacsinált okok miatt nyúlták le az emberek pénzét, miközben a valódi ok az volt, hogy a 2011-ben a költségvetési hiány ne szálljon el. 

Mi lett a pénzzel?

A 3000 milliárd forinttal az úgynevezett Nyugdíjreform- és Államadósság-csökkentési Alap gazdálkodott. Valamivel több mint 2000 milliárd forintot államadósság csökkentésre használtak fel, 233 milliárd forint reálhozamot kifizettek. A Fidesz mindeközben azt hangoztatta, hogy a pénztárak csak vesztettek az ügyleteken, 460 milliárd forint a központi költségvetésbe került, 220 milliárd forintot pedig valóban sikerült eltőzsdézni, azonban nemcsak a nyugdíjpénztáraknak, hanem az államnak. Az átértékelési veszteségen körülbelül ennyit bukott az Alap.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Jól járt aki pénztártag maradt, 3 millió manyup-tag viszont....


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges