A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Itt a 2014-es választási költségvetés!

via Egyenlítő blog

2013. október 2. 09:37 | 0 hozzászólás

Benyújtotta Varga Mihály a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek. Egy biztos: optimizmusban továbbra sincs hiány a kormány háza táján.

1.9 százalékos fogyasztás bővüléssel, 2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2.4 százalékos inflációval, 2.9 százalékos hiánnyal, a reálbérek 2 százalékos emelkedésével, no és persze az államadósság 76.9 százalékra csökkentésével számol az NGM.

Van, amire jövőre is lesz pénz: stadionokra, tornatermekre, tanuszodákra, közmunkára, a családi kedvezmények további bővítésére, és talán a legfontosabbra: a további rezsicsökkentésre. Az meg teljességgel mellékes szempont, hogy eközben több pénzt vesz el a kormány a gazdaságból, mint amennyit beletesz. Holott anno a fő cél az volt, hogy ezen – a szocialista kormányok alatt is alkalmazott – módszertől végleg elbúcsúznak. A pálfordulás oka természetesen elég egyszerű: választások jönnek jövőre, ennek megfelelően kellett formálni a 2014-es büdzsét. (Maximum majd párszor átfarigcsálják, ahogy idén is megtették.)

„A rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé, mivel azon olyan intézkedéseket vezetnek át, amelyek könnyebbé teszik az emberek mindennapi megélhetését" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2013. szeptember 30-án Budapesten, mielőtt átadta a jövő évi költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Az eredmények azt mutatják, hogy a költségvetési és pénzügyi egyensúly helyreállítására, az államadósság csökkentésére, valamint a munkaerőpiac keresleti és kínálati alkalmazkodására, a gazdasági növekedés újraindítására irányuló törekvések már meghozták az elvárt pozitív fordulatot.

Ezzel a felütéssel indokolja a kormány a 2014-es költségvetési javaslat meglehetősen optimista tervezetét. No persze választási év jön, osztogatni kell, aztán ha szar kerül a palacsintába, lehet majd toldozgatni-foltozgatni a büdzsét. Erre idén is láttunk szép számmal példát, legutóbb pár nappal ezelőtt.

Mire lesz pénz?

A gazdasági sikereknek köszönhetően (ezek cáfolatára most nem térünk ki, rendszeresen cáfoltuk az államadósság csökkentést, a foglalkoztatottság növelést, vagy akár a béremelkedést szajkózó kormányzati propagandát), természetesen jövőre is sok, a kormányzat számára presztízsértékű tételre lesz pénz bőven.

A NER 2014-ben is elkötelezett a sportlétesítmények rekonstrukciója mellett. Ennek köszönhetően, egyrészt a már megindult létesítményfejlesztések folytatódnak – így többek között a Nemzeti Olimpiai Központ, a Tüskecsarnok és uszoda, a Debreceni Nagyerdei Stadion és a Ferencvárosi Stadion ütemtervnek megfelelő fejlesztése valósul meg –, másrészt új beruházások indulnak. Ez utóbbiak körébe tartoznak a 2017-es Nyári Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz, a 2021-es Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnoksághoz és a 16 kiemelt sportág eredményes működéséhez szükséges létesítményberuházások. Állami támogatásban részesülnek a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló létesítményfejlesztések, a kiemelt diósgyőri, a székesfehérvári és a szombathelyi  stadionberuházások, valamint néhány, a látvány-csapatsportágakhoz kötődő társasági adó-szabályokon keresztül megvalósuló sportlétesítmény-fejlesztéshez is segítséget nyújt az állam. 2014-ben a kormány tornaterem-építési és tanuszoda-fejlesztési  programot is indít. A költségvetés 2014-ben mindezekre mintegy 82 milliárd forint támogatást biztosít. A javaslat a 16 kiemelt sportág létesítményfejlesztéseire emellett 4 milliárd forintot szán.

A kormány a frekvenciahasználati jog értékesítéséből (tervezett bevétel: 120 milliárd) kívánja fedezni a fenti kiadásokat. Az ezekre a célokra létrehozott beruházási alaphoz sorolható a fentieken túl például a Kossuth-tér rekonstrukciója (17.4 milliárd), a Ludovika Campus (1.15 milliárd) és a Szilvásváradi Lovasközpont (csaknem másfél milliárd) is.

A sporthoz kapcsolódó fejlesztéseken túl, az állam jóval többet költ magára is. Így például jelentősen növekszik a Miniszterelnökség, a belügyi tárca, a nemzetbiztonsági szakszolgálat, az EMMI, az NFM, a VM és az NGM költségvetése. De több pénz jut a családtámogatási rendszer kiterjesztésére és a közmunkára is.

Miből lesz erre pénz?

Na, ez jó kérdés. Mielőtt még bárki azzal gyanúsítana minket, hogy mindössze baloldali ármánykodás miatt kritizáljuk a büdzsé elkészítéséhez összerakott számokat, inkább felhívjuk arra a figyelmet, hogy még a fideszesekkel telepakolt és valós jogköreitől megfosztott Költségvetési Tanács is több problémás tételt lát a bevételi oldalon.

Az egyik ilyen az áfabevétel:a fogyasztás növekedéséből és más, vélhetően a gazdaság fehéredésének tulajdonított tényezőből származó hatást is optimistán becsüli meg" a kormány. Ezért a KT szerint,. a tényleges bevételek akár a GDP 0,5 százalékával is elmaradhatnak az előirányzattól.

A másik bizonytalan bevételi elem a frekvenciahasznosításból származó díj. A KT véleményéből kiderül, hogy a kormány ezen a soron áfával együtt, a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeggel kalkulál, ami eléri a 150 milliárd forintot. A tanács úgy véli, hogy „ez nehezen teljesíthető, figyelembe véve az eddig használt mobilfrekvenciák (beleértve a 201l-es árverés során megszerzetteket is) mértékét, a mobilszolgáltatók fiskális terheit és a mobilszolgáltatások fejlesztése iránti fogyasztói kereslet bizonytalanságát". Ezen felül a tanács „jelentős kockázatokat” lát a 2.9 százalékos hiánycél teljesítésére, ezért javasolja a 200 milliárdos tartalékszint átgondolását is.


A blogbejegyzés eredetije: Itt a 2014-es választási költségvetés!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges