Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Így kedveskedik a Fidesz az egyházaknak, a legfontosabb politikai szövetségesének

via Ténytár blog

2016. december 6. 10:48 | 4 hozzászólás

A különböző felekezetek által fenntartott intézmények száma rohamosan növekedett az elmúlt években. Míg például 2010-ben 104 gimnázium volt az egyház kezében, addig ez a szám a 2014/2015-ös tanévre már 153-ra emelkedett.

Mindez azonban egyáltalán nem a megnövekedett hitéleti tevékenység és a szülők akaratának az eredménye, hanem sokkal inkább a kormány azon politikájának, hogy kedveskedjen az egyik legfontosabb szövetségesének, az egyháznak. Mindez elég visszás annak fényében, hogyan is gondolkodott Orbán az egyházakról a múltban:

Fidesz és az egyház

A rendszerváltás után, sokkal inkább az első Orbán-kormány hatalomra lépését követően, főleg a magyar katolikus egyház és a Fidesz egymás szövetségesévé váltak. A jobboldali kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a különböző felekezetek kedvében járjon. Mindez elég visszás annak fényében, hogy néhány éve Orbán hogyan is gondolkodott az egyház politikai szerepéről.

Az egyházakban politikai szövetségest kereső pártok olyan elkorhadt, régi világot képviselnek, amely soha többé nem fog visszatérni Magyarországra. (Orbán Viktor a Fidesz 1992-es pécsi kongresszusán)

Ezt azonban még a '92-es liberális Orbán mondta, nem pedig a jelenlegi illiberális mása. Most már más szelek fújnak: az elmúlt években ugyanis nemcsak az állam vette át az önkormányzatoktól az iskolákat, hanem az egyházak is számos intézményhez jutottak. Lázár János nemrégiben elhangzott beszéde (amelyben a miniszterelnökséget vezető miniszter az egyházakat nevezte meg az oktatás legfontosabb szereplőinek) éppen ezért nem jelenthet hatalmas meglepetést, hiszen elég csak megnézni, milyen drámai módon törtek előre az egyházi kezekben lévő intézmények.

Állam vs. Egyház

A különböző felekezetek által fenntartott intézmények száma rohamosan növekedett az elmúlt években. Míg például 2010-ben 104 gimnázium volt az egyház kezében, addig ez a szám a 2014/2015-ös tanévre már 153-ra emelkedett. (Mindezzel párhuzamosan jelentősen csökkent az állami kézben lévő oktatási intézmények száma.)

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Így kedveskedik a Fidesz az egyházaknak, a legfontosabb politikai szövetségesének


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Mindig optimista  voltam, vagyok. Van amikor kicsit hullámzik, de még  mindig bízom abban,  hogy egyszer eljutunk oda, amikor a kutya ugat, a pénz  nem beszél....

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Kivéve, ha a burundi Sámán "véletlenül" megitatná valami amnéziát okozó főzettel, amelytől azt is elfelejtené, hogy kicsoda!... ;o)
Mert vagyunk a NÉP közül egy páran, akik nagyon szeretnénk elfelejteni, hogy ő kicsoda! :P

 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Zsadi drága! Az a bizonyos valaki, akire gondolsz - még onnan is irányítani tudná a népét. Azaz minket :)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

"Az egyházakban politikai szövetségest kereső pártok olyan elkorhadt, régi világot képviselnek, amely soha többé nem fog visszatérni Magyarországra. (Orbán Viktor a Fidesz 1992-es pécsi kongresszusán)"

Politikában és szerelemben soha ne mondd azt, hogy SOHA! :P:P:P

Most én is mondok egy "NAGYOT", mert AZT bárki tud. Na és elvégre és utóvégre is vagyok annyi, sőt több (mert én már tettem le az asztalra annyit, hogy ezt bizton állíthatom!), mint Orbán volt, mikor a fenti mondatot mondta:

Szeretném, ha egy bizonyos valaki soha többé nem térne vissza Magyarországra, még ha akár Burundiba menne is valamilyen üzletet kunyerálni!!! :DDD