A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

via Átlátszó blog

2016. december 12. 12:47 | 2 hozzászólás

Mióta Orbán Viktor veje, Tiborcz István otthagyta a közvilágítás-bizniszt a rossz sajtója miatt, egyre-másra jelennek meg hírek az érdekeltségi körébe tartozónak vélt cégek ingatlanvásárlásairól.

Olyan üzletekről is, amelyeknél az adásvételhez nevét adó személy feltehetően csak arra szerződött, hogy a valódi tulajdonosok a háttérben maradhassanak. Történik mindez éppen akkor, amikor uniós milliárdok állnak rendelkezésre a kastélyprogramra, és egy új törvény jelentős adókedvezményt is bevezetetett a műemlékek felújítására. Összesítjük a miniszterelnöki vőhöz köthető ingatlanvásárlásokat.

Uniós támogatások és adókedvezmények műemlékek felújítására

Az állami tulajdonban lévő kastélyok, várak turisztikai hasznosítását a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ irányítja. A szervezethez eddig 19 kastély került át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A Forster Központ a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2014-2018 között 35 kulturális örökségvédelmi projekt kidolgozását, fejlesztését és megvalósítását támogatja összesen 43,8 milliárd forint bruttó becsült összeggel, amiből 33,8 milliárd forint az Európai Unió társfinanszírozásával nyújtott támogatás, 9,9 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás.

A kormány hozzájárult a kastély- és várprogramban lévő 33 milliárd forintnyi uniós támogatás előlegként történő azonnali és teljes kifizetéséhez. Egy projektre legfeljebb 1,5 milliárd forintot juttatnak, ha világörökségi helyszínről van szó, az összeg ennek a duplája is lehet. Ezen felül a Parlament idei döntése értelmében a műemléki ingatlanok felújításának költsége jövőre levonható lesz a társasági adóalapból.

Az adókedvezmény igénybevételéhez nem kell a kiszemelt műemlék tulajdonosának lenni: az is elég, ha valaki csak bérli a felújítandó épületet. Azok sem panaszkodhatnak majd, akik csak üzemeltetnek, mert a társaságiadó-alapjukat 50 százalékkal ők is csökkenthetik a felújítások költségeivel. A műemlékekre négyzetméterenként 400 ezer forintig lehet a költségeket elszámolni, a nem műemléki épületek esetében pedig 320 ezer, az átalakításokra pedig 220 ezer forintot.

„A kastélyok felújításának technológiai feladatai ellenőrizhetetlenül sok pénzt igényelnek. Ez tökéletesen alkalmas adócsalásra. Ide bármennyi költséget el lehet számolni. Most teremti meg hozzá a jogszabályi környezetét a kormány azzal, hogy olyan adószabályokat szab, amelyekkel minden további nélkül lehetséges lesz az, hogy akár 4,5 milliárd forintig igénybe vegyék a társaságiadó-kedvezményt” – érvelt Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a kormány tervei ellen a törvényjavaslat vitájában.

Ha egy vállalkozás nem tudja teljes mértékben igénybe venni a törvény által biztosított adókedvezményt, akkor igénybe vehetik a kapcsolt vállalkozásai is. Az Európai Bizottság ugyanakkor kimondottan ellenzi a műemlékek körüli ellenőrizhetetlen költekezést, például mert az nehezen nyomon követhető.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Nem az a baj, hogy gyarapodnak - az a baj, hogy nem ismerik a mértéket :(

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Nősülni tudni kell... :(