A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Idei bagolynak tavalyi tojása


2013. november 21. 09:05 | 1 hozzászólás

Csak szólok: legközelebb ezt kell majd beszereznünk a kormányintézkedések következtében, ha nem tesszük, büntet a NAV. Ha tesszük, akkor is, szóval szédítő perspektívák nyílnak meg a magyar kereskedelem előtt, mint példánk majd mutatni fogja. Gyakorlatilag bármit tesz a magyar kereskedő, megbüntetik: elég hozzá egy kormányintézkedés és – időnek múlásával – egy módosítás. Ügyes, ügyes – csak a pénztárgép-paradoxon legalább egy stadionra valót hoz majd a konyhára.

Mert az online pénztárgépekről lesz szó, feleim, melyeknek beszerzése kötelező és rövidesen lehetetlenné teszik az adócsalást, valamint munkanélkülivé a NAV-ellenőröket – bár az ellenőrök, úgy tűnik, ezt még nem gondolták végig, de sebaj, lesznek ők még közmunkások is. Hanemha nagy gond van ám a gépek beszerzése körül – csúszott, húzódott-nyúzódott a gépek, beszerzése, beüzemelése, míg az illetékesek az asztalra nem csaptak, és azt nem mondták: irgum-burgum, november huszonötödikére működjék az a rendszer, ha a fene fenét eszik is, az angyalát! Még ez is érthető volna. Hol van itt a csavar? Az ördög a részletekben bújik meg.

„Állami támogatást kap az Alt Cash Kft. pénztárgépforgalmazó, hogy olcsóbban árusítsa augusztus elején engedélyezett online kapcsolatra képes kasszáját – derült ki a Nemzatgazdasági Minisztérium (NGM) kedden kiadott közleményéből.

A közlemény szerint az NGM hétfőn megállapodást írt alá az Alt Cash Kft. tulajdonosaival. Eszerint a társaság vállalja, hogy a pénztárgépgyártás elősegítése érdekében kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer darab pénztárgépet legfeljebb százezer forint nettó eladási áron értékesít.

Piaci áron a cég engedélyezett gépe 138 ezer forint + áfa, ez lesz most 100 ezer forint + áfa a forgalmazónak nyújtott állami támogatással. A kasszák árát a vásárlók még tovább csökkenthetik, ugyanis ők eddig is 50 ezer forintos állami támogatást igényelhettek a kasszacseréhez. Így a kereskedők bruttó 50 ezer forintért is hozzájuthatnak az új géphez”.

Így szól az NGM első közleménye, a HVG szerint . Hohó, a derék, megértő kormány még kedvezményt is biztosít azoknak, akik jogkövető magatartást tanúsítanak, miért sírunk hát? Ezért:

“A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn visszavonta az Alt Cash Kft. részére kiadott A004 forgalmazási engedélyszámú, SAM4S NR270 ONLINE típusú pénztárgép forgalmazási engedélyét.
A kereskedelmi és engedélyezési hivatal határozata alapján a pénztárgép a 3/2013. (II.15) NGM rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felel meg, a döntés november 12-én emelkedik jogerőre. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény alapján a hatóság első fokú döntése jogerőssé válik, ha ellene nem fellebbeztek, és a döntés közlésétől számított 15 nap fellebbezési határidő letelt”.

Ez olvasható a MKEH honlapján. Október 28.-a környékén jelent meg a Hiób-hír. . Tegyük hozzá: az MKEH igen gyorsan változtatta meg véleményét, ugyanis az említett pénztárgépet alig szeptember 19-én engedélyezte volt!  Nos, tudtunkkal fellebbeztek, ám válasz nem érkezett rá. De akárhogy is – közeleg a határidő! Lássuk, mit mond a NAV? Összevonja szemöldökét

„Engedéllyel rendelkező onlinekasszát kell a vállalkozóknak rendelniük, ellenőrizniük kell azt is, a leadott rendelésük eljutott-e a forgalmazóhoz. Aki elmulasztotta a rendelést, vagy más problémával szembesül, az elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelheti az online pénztárgépet. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az internetes felületen.
Elméletileg már minden átállásra kötelezett kiskasszás vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, ezt az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi – írta az MTI. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelő gépet választottak, vagy elmulasztották a megrendelést. Nekik gyors segítség, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelésről egy tájékoztató anyagot is közzétett a NAV”.

No, amit kell, azt kell. A visszavont engedélyű pénztárgépet nyolcvanezren rendelték meg, nekik odaveszett a pénzük, mert ki kell fizetniük, amit kértek – fogott figura lép, mint a sakkban! – az első tízezer nem kapja meg a kedvezményt, ám egyúttal meg kell rendelniük és üzembe is kell helyezniük egy másik online pénztárgépet is, aminek rendben van az engedélye. De üstöllést, mert körmükre ég a gyertya, nyakunkon a határidő!

Nyilvánvaló, hogy ezek a feltételek teljesíthetetlenek. Ebből kifolyólag nem is fogja őket teljesíteni senki, márpedig akkor megindul a NAV gőzhengere, és hatalmas büntetéseket fog szétosztani közöttük. Mindenképpen: ha van sapkájuk, ha nincs, ha van pénztárgépük, ha nincs, hiszen érvényes engedéllyel bíró kasszájuk egészen egyszerűen nem is lehet.

És ez még csak az első lépés.

Nem vicceltem a címmel: javaslom a NAV-nak, a közeljövőben tegye kötelezővé a vállalkozói szféra számára az idei baglyok tavalyi tojásainak beszerzését. Ha nem szerzik be: büntessen, Ha beszerzik: akkor pláne büntessen, mert lehetetlenségről van szó. És perelje be a vállalkozókat csalásért is.

Egyébként a bagoly védett állat: a természetvédelmi hatóságok is büntessenek.

Ügyes, ügyes.

Magyarország jobban teljesít.

Szele Tamás

Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Ez aztán nagy kedveznmny, de kinek is?