A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

HVG - Tamás Gáspár Miklós: Öt perc hallgatás

via HVG

2016. február 15. 12:16 | 85 hozzászólás

Mit mutat meg, ha a nép – a nép egy része – együtt hallgat? Miről szól a szembenállás, a különválás, a szembeszegülés, az ellenállás után ez a néhány perc?

2016. február 13-án, szombaton délelőtt a tanármozgalmak és a velük szolidáris szakszervezetek fölhívására nagy tömeg gyűlt össze a budapesti Kossuth téren.

A nemrég közzétett adatok szerint a tanárok lázadását a közvélemény háromnegyede támogatja.

De én most nem erről szeretnék beszélni.

A Kossuth téri tüntetés végén Sándor Mária arra kérte a megjelenteket, hogy öt percig hallgassanak. Halálos csönd volt, csak az esőcsöppek kopogtak halkan az esernyőkön, az esőkabátokon, a háztetőkön, a kövezeten.

A hallgatólagos egyetértés tartalma egyszerre köztudomású és titkos.

Amikor a nép – a nép egyik szegmentuma – együtt hallgat, akkor azt mutatja meg, hogy nép.

És azt, hogy tudja, amit tud, és ehhöz szavakra sincs szüksége.

Nem követel, nem kiáltozik, nem háborodik föl, mint pár pillanattal korábban. Minden szükséges szó már elhangzott.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: HVG - Tamás Gáspár Miklós: Öt perc hallgatás


Hozzászólások

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Igazad van kedves Dmolnár, mert valóban civil kezdeményezés, amely 2015 májusában indult valamikor!

Csatlakoztak a szakszervezetek is!

Nincs szó kormánybuktató megmozdulásról! Nem felejtettük el!

lilla- képe

lilla-
3 éve

http://huppa.hu/szele-tamas-orban-es-a-szeppuku/ Ez pedig egy jó írás!

El lehet rajta gondolkodni!

 

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Érdekes... Ahogy én láttam a pedagógusok megmozdulása elsősorban civil kezdeményezés, amihez végre valahára aránylag normálisan viszonyultak a szkszervezetek és nem szétrúgni, hanem támogatni akarták a civileket. Ez egy jó kezdet. Hogy mi lesz belőle, az egy más kérdés. Ha a "hivatásos" politika rá tud telepedni, akkor semmi... Ha a szakszervezetek képesek lesznek a civilek érdekeit képviselni (ez nagyon nehéz feladat különben) és a civilek megbíznak a szakszervezetekben, akkor eredményt tudnak elérni... 

Jut eszembe. Mielőtt elfelejtenénk. Ez nem kormánybuktató megmozdulás. Aki erre játszik, nagyot téved. 

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves Zsadi!

Jól mondja a vejed. Bizony, sokféle szakmai összefogás kellene ahhoz, hogy a kormány magába szálljon.

igaza van piranha53-nak is, mert valóban, hol voltak a civilek? Hol volt a neten nagy szónoklatot leadó Gulyás, vagy a Vajda és a többiek? Sehol, ugy látszik, nekik tényleg fontosabb a net-adó, mint az oktatásügy, vagy főleg az egészségügy. Van, aki kifogásolja a feketeruhás nővér szereplését, mint ha Ő lenne az oka, hogy az egészségügy ennyire széthúzó, még véletlenül sem tudnak felsorakozni Mária mögé, pedig saját érdekük lenne, no meg egyben felhasználhatnák a tömeg erejét is. Úgy látszik--tisztelet a kivételnek--, hogy a civileket e két téma nem is érdekli, vagy pedig , erős a gyanúm rá, csak azért sem mozgolódtak erre a rendezvényre, mert nem Ők voltak a főszereplők. A látszat, inkább ezt mutatja, mert az az 50 %-os szavazó tömeg, ha tényleg megmozdulna, vagy megmozgatná valaki. érthetetlen, mert csak kevesüket érintette meg a felszólítás a tömegrendezvényre. A Net is fontos, de egy napon sem lehet említeni a jelen problémáival, nem de?

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Nem voltam szakszervezeti tag, a másik oldalon álltam, dolgoznom kellett velük. Volt szerencsém nagyon rendes szakszervezeti vezetőket megismernem, és bizony volt aki saját nagyságával volt eltelve, és nem a dolgát tette.

A szakszervezeteknek meg kellene tisztulniuk, mert a rendszerváltás utáni időkben megnőtt a szerepük. Sokan lefeküdtek a hatalomnak a pénzért, ezekre nincs szükség, aki nem meri az ésszerű konfrontációt felvállalni a munkaadókkal a munkavállaló érdekében az nem odavaló.

Sajnos nagyon sok embernek még az igy-vagy úgy müködő szakszervezeti háló sem adatik meg, ezért inkább kimegy Ausztriába-ahogyan irtad blogodba is- mert az ottani megaláztatás az kisebb mint az itthoni kétszeres háromszoros pénzért. 

107 -101
katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Tudod..., belegondoltam, hogy az elmúlt rendszerben mi is volt a szakszervezetek szerepe. Olyan nagy érdekvédő feladatot nem láttak el, hisz nem voltak még multik, nem voltak egyéni vállalkozók (sokan) - igazságszerint a Munkatörvénykönyve megvédte a dolgozót. Persze, azért volt némi (látszólagos) érdekvédő szerepe - ahol én voltam szakszervezeti vezető (választott, nem fizetett) - ez egy fegyveres testület volt - és rendre részt vehettem a fizetésemelések, kinevezések, hasonló személyes kérdések megtárgyalásánál - aztán az esetek kilencven százalékában nem vették figyelembe a javaslataimat, véleményemet :) - de azért voltak sikerek is. Sikeresen lehetett kirándulásokat, közös programokat stb. szervezni, ehhez tudtunk a vezetéstől járművet, valami pénzt is szerezni.... Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a rendszerváltással szinte eltűntek a szakszervezetek is. Ami meg maradt, vagy létrejött - nagyon sok gazember volt köztük és a saját érdeküket nézték - vagy összejátszottak a munkáltatóval - a munkavállalóval szemben.

Jó, ha most aktiválják magukat és valóban azt a feladatot hajtják végre, ami a szerepük.

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Kedves Zsadi!

Valóban szervezés, és egyetértés kell hozzá. Esetleg jöhet egy másik formula, ami nem jó senkinek sem, egy spontán robbanás, mert ez is bármikor bekövetkezhet!

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Kedves Katicabogár!

Reméljük hogy ismét egy nyitány tanúi vagyunk!

Örülök, hogyy a pedagógusok megmozdultak, nagy valószinűséggel jönnek a közlekedésiek, talán az egészségügy is. 

Ahhoz hogy összefogás legyen, egyenként is erősnek kell lenni, és ha szakszervezeti megmozdulásokról van szó, meg kell szabadulni az áruló szakszervezeti vezetőktől, mert még vannak azok is. Nem kivánok példát felhozni, tudjuk, ismerjük őket.

Talán érik valami a társadalomban az orbán maffia ellen, sajnos nálunk ehhez idő kellett, és még kell is.

 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

2011 oktober elsején volt egy nagy tüntetés, mintegy 100 szakszervezet és civilmozgalom részvételével. Sokan voltunk, sőt egységesek is. Méltóságteljes volt ahogyan a pedagógusok, vasasok, bányászok bevonultak a térre!

Volt miért tiltakozni:alaptörvény, munka törvénykönyve, munkavállalói jogok korlátozása ellen, visszamenőleges törvénykezés, szolgálati nyugdijrendszer megnyirbálása ellen!

Jut eszembe a végén  egy perc csend háttal a Parlamentnek! 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Meg kell tudni különböztetni a szakszervezeteket a civil mozgalmaktól- másról van szó!

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Na igen..., most hirtelen eszembe jutott Csernok Attila: Komáromi pontonhíd című könyvében - ha jól rémlik egy középkori kalmárt idézett, aki nem éppen kedvezően írt a magyarokról. Kapzsi, élvhajhász, irígy  és hasonló jelzőkkel illette népünket - valamit azt is leírta, hogy egymást meg tudnák fojtani egy kanál vízben. Hát, ez azóta sem változott sokat. Természetesen - amit mindig hozzáteszek az ilyen általánosításokhoz - tisztelet a kivételnek. Ami úgy tűnik, egyre kisebb réteg :(

lilla- képe

lilla-
3 éve

Azért az se lenne baj, ha a frontokat tisztáznák! Ki kivel van, és miért van kirekesztve ....

Nos ! (a nemzetisten téma másként)

Van kétféle világlátás:

a. fajelméletes (az is fajelmélet, ha a magyarok vannak kiemelve)

b. nem fajelméletes( de néhány megnyilvánulása rasszista beütésű. Ezért férgeznek orsósoznak, stb. oly sokan)

Fajelméletes gondolkodású a fidesz, erősebben a jobbik( a nemzet mindenelőtt, a kirekesztések alanyai bárhogy is neveződjenek-pettyek a nemzet testén)

aki fajelméletesen gondolkodik , az kerítést épít és harci kefejezéseket használ védi nemzetét stb.

A másik tábor is megosztott legalább 7 irányzat szerint.(bal közép, zöld bal, igazi bal(lmp) stb.) , de nem fajelméletes gondolkodású.Nem fajelméletes világlátású!

Mindezt azért vettem számba, hogy lássuk azt, hogy némely frontokat fel kell függeszteni, és a fő frontok mentén érdemes csak mozdulni.

Ott azon a tüntetésen az is történt. Nem azért mert a civilek szervezték, hanem azért mert így normális.

Mivel a választási szisztéma olyan, hogy a mandátumok fele csak a civileké, ezért végül pártokra is szükség lesz. Hát van még tennivaló, hogy az 50%-nyi ma szavazni nem akaró/nem tudó végül válasszon magának és lehetőleg ne a fideszt, és ne a jobbikot.

Hát ez a feladat! 

Kérdés, hogy a mindenen fanyalgók a kezdeményezés csírákat mennyire verik szét 

a meglévő kezdeményezéseket mennyire karolják fel.

Itt a korábbi kommentekben  mindkettőre van példa

 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

"... a végén már ott sem volt béke a szervezők között :( Ez is - sajnos - a magyarokra jellemző mostanság)"

Háááát...
Nem csak a magyarokra, és nem csak mosanság!

Én úgy emlékszem a történelmi tanulmányaiból, hogy a francia forradalom is a vetélytársak egyet nem értése miatt torkollott tragédiába!
Emlékezhetsz Danton és Robespierre esetére:

"A vetélytársaival leszámoló Robespierre a radikálisok után rá is sort kerített, s 1794. márciusának végén elfogatta. Danton egy percig sem gondolta, hogy az általa puhánynak és doktrinernek tartott jakobinus politikusnak lesz erre mersze, így barátai unszolására sem menekült el a fővárosból.

Pere bízvást minősíthető koncepciósnak: kevés és "megbízható" esküdt ítélkezett, a védelem tanúit nem idézték be, a vádlottak nem kaptak szót. A halálos ítéletet 1794. április 5-én hajtották végre, a kordén a vérpad felé zötykölődő Danton Robespierre házánál ezt kiáltotta: Követni fogsz ezen az úton!, utolsó szavai pedig ezek voltak: Hóhér, mutasd fel fejem a népnek, nincs részük mindennap hasonló látványosságban."

"1794. július 28-án végezték ki Robespierre-t, a francia forradalom egyik kiemelkedő vezetőjét. Megítélése azóta is megosztja a történészeket, hiszen kezdetben a halálbüntetés eltörlését szorgalmazta, majd a történelem egyik legvéreskezűbb alakja lett."

"1794-ben erősödött Robespierre ellenzéke a Konventben. Ellenfelei összeesküvést szőttek ellene, és július 27-én (az új forradalmi naptár szerint Thermidor 9-én) letartóztatták. Öngyilkosságot kísérelt meg, de csak megsebesítette magát. Másnap kivégezték, és követte a guillotine alá 80 legfőbb támogatója is (köztük az öccse is). Ezt követően abbamaradtak a kivégzések, és a guillotine megszűnt Párizs szimbóluma lenni."

http://www.montazsmagazin.hu/images/rob5.jpg

Robespierre kivégzése

Továbbá, nézzük a magyarokat:

Emlékezetes volt pl. a Wesselényi-összeesküvés, amelyben az összeesküvők egymást jelentgették fel Lipót Habsburg császárnál:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Wessel%C3%A9nyi-%C3%B6sszeesk%C3%BCv%C3%A9s

Szóval ÁTOK ül a magyarságon!
Én hiszek a "Turáni-átokban"...
Lehet nevetni, de a történelmünk folyamán sajnos minden forradalmi megmozdulásunk vérfürdőbe torkollott, és főleg a széthúzás miatt! :(((

Most sincsenek illúzióim a pozitív változást illetően! 

 

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Így igaz. Már mutattak pár példát, ha összefognak, akkor szuper eredményeket érnek el. Csak..., emlékezz az internetadó tüntetésre - a végén már ott sem volt béke a szervezők között :( Ez is - sajnos - a magyarokra jellemző mostanság :(

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Először is ÓRIÁSI egyetérés, majd ÓRIÁSI szervezés kellene hozzá...

De tudod: "Lustaság fél egészség!" :(((

A magyar már csak ilyen: megmaradt "Pató Pálnak"...

Azért örvendetes, hogy a fiatalság mozgolódik, ez jó jel!:)))
Nem tűrik, hogy lealázzák, sértegessék őket, helyes!

 

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Igen. Aranyos. Egyébként is egyik kedvencem :)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Hát én nem vagyok facés, így erről nem tudtam...
Különben is! Láttál Te már KOCKÁS MACSKÁT, Katicám?

Egyébként nincs új a nap alatt!
Audrey Hepburn kockás ingben:
http://www.vous.hu/Content/2015/10/News/preview/look-sabrina-wears-boat-might-easiest-yet.jpg

Tök jól néz ki, ugye?
 

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Kivitelezhető lenne Zsadi. Csak nagyon sokan vannak, akik azt várják, hogy mások kaparják ki számukra is a gesztenyét. Sok esetben döbbenetes és félelmetes a passzivítás, amit tapasztalni lehet.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Kedveseim!

Itt ölitek egymást, teljesen fölöslegesen!
Mert a német vejem szerint így NEM lehet kormányt buktatni, sőt, semminemű eredményt nem lehet kisarcolni belőlük.
Eredményt csakis úgy lehetne elérni, ha MINDEN stratégiai ponton EGYSZERRE lebénítanák az országot:
Vasút, közút, légiközlekedés, víz, áram és gázszolgáltatás lezárása...
EZ térdre kényszerítené a legkomiszabb kormányzatot is.

Azt hiszem, igaza van!

Csak hát ez - mivel nem mindenkinek érdeke a kormánybuktatás, s a minel lemondatása - nem hinném, hogy nálunk kivitelezhető lehetne valaha is!:(((

Nálunk nem "kitartás" van, hanem "betartás"!
Sajnos....:(((

 

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

A Facebookon volt felhívás, hogy február 29-ig cseréljük le kockásra a profilképünket :) Szót fogadtam :)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
3 éve

Naggyon tetszik ez a "kockás" profilkép, kedves Katicabogár!:)))
A stílszerűségen kívül még jók a színek is.
Nekem volt hasonló szoknyám tini koromban, twist-szoknyának hívtuk. Tudod, elől a combokon egy-egy hól, és hátul is kettő.
Így tánc közben remekül le lehetett benne menni a földig is.
Hááát... manapság már nem tudnám megcsinálni, biztos begörcsölne a vádlim! :(((

- Bocs az OFF-olásért, de asszem, ezzel az "esernyős tüntetéssel", s a hozzá fűzött megjegyzéssel reneszánszát fogják élni a kockás cuccok!
Csak figyelni köll majd a butikok kirakatait! ;o)

 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Ha komolyan veszed, akkor nem irsz össze minden marhaságot kedves Lilla PlalyA-val karöltve!

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Ki szervezte, vagy kik szervezték a tüntetést?

Nem véletlenül irtam , hogy nem láttad a közvetitést, mert Sándor Mária nem a végén szólalt fel!

Mindaz amit itt teszel mellébeszéd, és ahogyan irtam szófosás! 

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Szia Fifikutyus!

Régen jártál erre, örülök, hogy látlak :)

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Piranha53!

Még néhány gondolat és befejezem. Tudod van a PSZ,meg az MKSSZ, meg az OVSZ. Legalább annyi eszük lehetett volna, hogy kinyilvánítják, hogy a három SZakszervezet közös rendezvényéről van szó És akkor a híradásokba nem az szerepel, hogy a Pedagógus tüntetés volt a Kossuth téren.

Tudod amikor a Mozdonyvezetők Sztrájkja volt (az egyik legszervezetebbsztráj Magyarországon) - akkor az volt hogy a VSZSZ Mozdonyvezetők szekciója szervezte a sztrájkot. AMikor ugyan ezek tüntettek akkor VSZSZ szervezte a tüntetést. Volt neve, felelőse, és volt kivel tárgyalni. A Tárgyalók kezében volt eszköz, mert mögötte álltak a tüntetők. Most mi van. Megy a huza vona- "majd megunják és hazamennek" szlogen.

 Ennyi. A Kormány úgy játszik velük ahogy akar, mert nincs szervezettség.nincs erő.Mint mondtam ezt is tanulni kell.

Befejeztem az erről való eszme-cserét.

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves piranha53!

ne tereld el a dolgokat. Senki sem mondta, hogy nem voltak ott a pedagógus szakszervezti tagok és maga a szekszervezet .De ez nem egy szakszervezeti tüntetés volt, hanem civil kezdeményezés. akárhogyan is akarod bizonygatni.

Ha szakszervezeti tüntetés lett volna, akkor nem tanári mozgalmak, hanem a pedagógus szakszervezet, vagy a pedagógusok szabad szakszervezete vagy a Nancsi néni szakszervezet tartott tüntetést kedves piranha.

Éppen azért mert akkor van felelős, van aki vezeti az egészet, és nem lehet későbbiekben ledarálni, mint ahogy azt most a kormny teszi.  Ez az amit nem vagy hajlandó megérteni. nem azzal van a baj. hogy civil kezdeményezés, hanem azzal hogy nem vállalta fel mondjuk a Deák Bill Gyula szakszervezte, hogy igen is majd ő az élére áll szervezésnek, és ami a legfontosabb vezeti is ezt a tiktakozó megmozdulást. Azt ugyan is már nem lehet annulálni azzal,hogy kockás ing, meg mit akarnak a pedagógusok.  Akkor a velük szolidáris szakszervezetek csak nyomatékosítanak és akkor lehet azt mondani, hogy általános tiltakozás volt. Sajnálatos dolog, hogy mint már mondtam, a tűntetéseknek is megvannak a szabályai. nem árt ha tudjuk. Az elég nagy baj. hogy egy olyan eszköz, mint a tüntetés amely a demokráciákban igen komoly egy fegyver a tiltakozók kezében - éppen ezért csak is meghatározott formában csinálják ( már ott ahol komolyan veszik a demokráciát és komolyan is gondolják ezeket a dolgokat). Az hogy most a vlégén volt a Máriának a felszólása, szép volt meg minnden, csak nem ér semmit. mert ha hozzá tett volnahogy azokért meg azokkal együtt meg hú és küllönben is - az is egy nyomaték. de nem tette hozzá nem nevesítette így semmit sem ér. 

Ezt is tanulni kell, mint mondtam és nem szabad idő előtt lejáratni, mert nem lesz akkor a végén semmi sem. te úgy látszik még mindig nem érted, hogy miről is beszélek.

csak hajtod a magadét, ahelyett hogy végig gondolnád, mit is mondok. Legyen neked Tanácsköztársaság.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Nohát! Megint afféle óvodás tempó: visszaütöttek!

spongyát rá!

Kezdjük másképp!

Ez komoly téma!

tiszteletet érdemel!

Elindul-e egy közös gondolkodás

vagy

nem lesz változás--ez a tét!

""Amikor Németországban a kommunistákért jöttek, én nem álltam ki értük, mert nem voltam kommunista. Aztán a zsidókért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert nem voltam zsidó. Aztán a szakszervezeti tagokért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert nem voltam szakszervezeti tag. Aztán a katolikusokért jöttek, és én nem álltam ki értük, mert protestáns voltam. Aztán értem jöttek, és addigra már senki sem maradt, aki kiálljon mellettem. "

 Martin Niemöller"

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Miért provokálsz kedves Lilla?Az előbb direkt nem válaszoltam személyeskedő hozzászólásodra!

Honnan állapitottad meg hogy nem értem ezt az egész dolgot?

Sebaj, majd Te és PlalyA megértetitek velem!

 

 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Bizony nagy kár kedves PlalyA!

Ezek szerint csak tanármozgalmak voltak és nem pedagógus szakszervezetek, mert a velük szolidáris az nem azt jelenti!

Kedves PlalyA pedagógus szakszervezetek voltak jelen és a velük szolidáris szakszervezetek!

Erről beszélek! 

lilla- képe

lilla-
3 éve

Mondjuk azt Te sem érted, hogy miért kérte a szónok! :)

Bizony az húzta alá, hogy nem randalírozni akarnak, hanem komolyan gondolják, hogy a működő az totál teljesíthetetlen rossz!

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves piranha53!

"2016. február 13-án, szombaton délelőtt a tanármozgalmak és a velük szolidáris szakszervezetek fölhívására nagy tömeg gyűlt össze a budapesti Kossuth téren."

1./Ez mitől is ágazati szakszervezti tüntetés?  a tanármozgalmak kifejezés tartalmazza szerinted az ágazati szaskszervezetek titulusát?

2./ Aról írtam aamit TCM írt. Arról írtam, hogy egy ilyen tüntetésnek nem csak a társadalom egy szegmensének kellene jelen lenni, hanem többnek akkor lenni igazán értelme. Arról írtam, hogy az kevés hogy  méltósággal hallgatunk. akkor amikor inkább kiabálni kéne. Kell a méltóságteljes hallgatás is, de kell a hangos kiabálás is mindenkiért. Arról írtam, hogy nem csak a tanároknak kellene demontrálni hanem mindenkinek akit hátrányosan érint ez a mocsok. Mert hogy "bünösök közt, cinkos aki néma"

Te miről beszélsz?

3./ Nagyon jól megértem a tanárok problémáját, saját bőrömön keresztül, de azt is értem, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Vagy együttműködve vagy sehogy se.  Erről is írtam. Az utóbbi idők történései azt mutatják, hogy inkább sehogy se irányba megyünk. 

Mint ahogy a pártok sem tudnak együttműködni, úgy a civilek, meg a szakszervezetek se. Rossz szomszédság török átok mondja a mondás. Azt hiszem téved, ez magyar betegség,és életforma.

Kár hogy nem érted. 

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

én is ezt gondolom! 

Kösz!

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Ehhez nincs mit hozzáfüznöm!

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Kedves PlalyA!

Nem hiszem hogy az ágazati szakszervezetek tüntetése az civiltüntetésnek nevezhető! 

Nem tudom hogy végig hallgattad a hozzászólásokat vagy nem, hozzászólásodból úgy vélem hogy nem, mint ahogyan nem értetted meg  a tüntetés végén, mégegyszer a végén az öt perc hallgatást! 

 

lilla- képe

lilla-
3 éve

Most rendreutasítasz?

:) 

Nevetséges vagy! Ha kommentet schreibolok ugord át, és ne minősíts engem!

Te is azt írsz, amit akarsz--ha érdekel elolvasom

én is

ha érdekel , akkor Te is elolvasod.

Egyébként mindegy! 

Te az egész ügyből semmit sem értesz!

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kommentelők!
Bocsánat, de nem értem, hogy miről írkáltok. Illetve azt nem értem, hogy minek beszéltek el egymás mellett.

A lilla a tanárok problémájáról ír. A Plessatt arról hogy nem érti a tanárokat, hogy minek problémáznak,sokkal nagyobb baj van az egészségügyben.

a dmolnár szerint a tanárok a fizetésért háborognak, a piranha meg valamiféle ötpercről beszél amelyet csendben kellene végigvinni a Fifikutyus szerint, meg szétoffolják a blogot.

Csak éppen a lényegről nem beszél senki sem.

 A lillának igaza van. a NAT egy guriga taknyot sem ér, és a Köznevelési törvény úgy rossz,  ahogy van. (de nem erről szól a történet.)

kedves Plessatt a tanárok azért háborognak, mert a NAT egy guriga taknyot sem ér, és a köznevelési törvény úgy rossz ahogy van. Az egészségügyben pont ez a helyzet.

kedves dmolnár a tanárok fizetése kevés, de nem  csak az övék, hanem sok más dolgozó ember fizetése is kevés. Pontosan azért kevés, mert nincs jövedelem,  illetve ami jövedelem van az nem fedezi a fogyasztást sem - és a jövedelem fő forrása a fizetés. Ezért jogos a háborgásuk. Jövedelem kellene, olyan ami nem csak a fogyasztást fedezi, hanem a megtakarításra is lehetőséget ad. De ezt nem csak a tanároknak kellene, hanem minden embernek az országban. Fajra, nemre, és felekezetre való tekintet nélkül.

kedves piranha- semmit sem ér a Sándor Mária felszólalása, mert az az öt perc nem számít semmit sem. Nem is tudom minek szólalt meg. Jobban tette volna, ha azt mondja, hogy ez az ötperc legyen annak a kifejezése, hogy szolidaritást vállalunk a többiekkel. Az egészségügyben dolgozókkal, a vasutasokkal, a boltosokkal, meg mindenkivel, aki bérből vagy fizetésből él.

Látod ez a baj a civil szerveződésekkel. Csak is a saját részterületük érdekli, és az hogy a másikkal mi van, az a kutyának sem fáj. Éppen ezért volna szükség arra, hogy a szakszervezetek, de akár a pártok is együttműködve jelenjenek meg, és kart karba öltve a civil mozgalmakkal együttesen tiltakozzanak.

Tudod ez volna ennek a blognak az igazi értelme, és nem az öt perc csend vagy nem csend.

Sándor Mária jobban tette volna, ha a tanárok mellé kivitte volna az egészségügyben dolgozókat is, és mondjuk összefogottan még ott lettek volna a vasutasok is meg a közúti fuvarozók, taxisok és a többiek. Akkor lenne értelme a „méltóság öt percének” így semmi értelme sincs. Mint láthatod máris beindult a szalámi technika, és az egész megmozdulás a felejthető kategóriába kerül majd. Ezért nincs értelme csak a civil mozgalmaknak. (Lásd internetadó problémája – ma már ki beszél róla?)

Kedves Fiffikutyus.

Azt gondolom, hogy attól, mert részproblémákat is megvitatunk még nem offoljuk szét a blogot. A baj akkor kezdődik, amikor csak részproblémákon akarunk vitatkozni.  Itt is az történt. Nem az a baj, hogy a NAT és a közoktatási törvény hiányosságairól beszélünk, hanem az hogy csak arról akarunk vitatkozni, és nem arról vitázni, hogy egy velejéig korrupt és igazságtalan rohadt kapitalista rendszerrel van dolgunk - aki például az oktatást is a piac mindenhatóságának akarja alávetni.

A TGM ebben a kérdésben nagyon sokszor kifejtette az álláspontját és most is világos az álláspontja. Nem arról szól a dolog, hogy öt percig maradjunk már csendben. Ez egy része a dolognak - a méltóságé - hanem arról szól a dolog, hogy ez a köznevelési törvény korrupt, politikailag elfogadhatatlan, a tanárokkal szemben inkorrekt, és a diákoknak sem jó. Azt jelenti, hogy intézményesíti a kasztrendszert, és megmerevíti annak a határait. Ez a blog erről szól, és nem arról hogy most legyünk má csendbe vagy ne legyünk.

Én azt mondom, ne legyünk. 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Kedves Lilla!

Itt most erről volt szó, és nem értelmetlen magamutogatásról, és mint irtam szófosásról:

"A Kossuth téri tüntetés végén Sándor Mária arra kérte a megjelenteket, hogy öt percig hallgassanak. Halálos csönd volt, csak az esőcsöppek kopogtak halkan az esernyőkön, az esőkabátokon, a háztetőkön, a kövezeten."

lilla- képe

lilla-
3 éve

Én tudom, hogy mit követelnek és miért

a 25 pont számodra is érthető

ettől még mindkettőt ismerhetnéd--nem lenne hátrányos 

Az ezer oldalas linket nem KELL kinyitni! 

Nem kell idézni abból, mert akit érdekel megnézi, én kiragadni nem igen szeretek, mert az mindig torzított a szöveg egész gondolatköréből kiragadás--és csak az idézője gondolatát tartalmazza--kicsit szabatosabb formában. 

Ha idézek, azért teszem MINDIG  oda a forrást , hátha más mást olvas ki az eredeti forrásból.

http://www.origo.hu/itthon/20160203-szavazas-pedagogus-25-pont.html 

meg a NAT együtt lesz érthető annak, aki belemélyedt a témába.

De végül is nem erről van szó! Hanem arról : Mindent meg lehet-e csinálni fokozatos bevezetés nélkül? Diktátummal, egységesen mindenkire.

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Kedves Fifikutyus!

Örömmel láttam hozzzászólásodat, remélem néha előfordulsz itt a későbbiekben is!

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Ezek szerint magad is helyesled, hogy a 25 pontra hivatkoztam!

Lehetséges, hogy nem mások után mondok véleményt?

Nekem az offal van problémám, meg az 1000 oldalas linkekkel! Ez azt jelenti hogy nem tudod, hogy az adott link mit tartalmaz,nem vagy képes idézni belőle, egy kivétellel az a nemzetisten, mert ott azért találtál egy mondatot MM-től.

lilla- képe

lilla-
3 éve

Az egészségügy másként probléma:

(( ott nincs meg az alapvető döntés, ki és mit fizet, és miért? Nem történt meg az a döntés, hogy miféle szintjét vehetjük igénybe bármikor , és miféle szintért kell bármi módon fizetni. ))

Most az látható, hogy annyi pénz nincs a rendszerben, hogy bármikor bárkinek bármiféle szinten állami fenntartásból csak az adóból a legkörszerűbben.

Ezért ez a tüntetéssor az eü mellett, ezt a döntést is szorgalmazza.

Persze nehéz előjönni vele, mert egy biztosítási típusú rendszert épp most számoltak fel. 

Az oktatással kapcsolatos gond az csak a jövőt veszélyeztetik: fusztrált gyerekkel, akik MINDIG  azzal szembesülnek, hogy valamit nem tudnak teljesíteni, mert az teljesíthetetlen.

Egyébként a tüntetésen részt vevők mind értették egymást!

lilla- képe

lilla-
3 éve

Ha én valamit nem akarok elolvasni, akkor azt nem fogom elolvasni, de nem is idegesít!

Azért nem ártana, ha tényleg nem mások után, mások elmondása szerint mondanál véleményt, hanem azt is eredeti forrásból keresnéd, hogy mi miért is borzasztó!

 

Én utálom, ha ismeretek nélkül felületesen alkot bárki is véleményt!

Aki a törvényt, amely tanárra diákra emiatt aztán a szülőre is hatályos  nem ismeri, ami a fő kifogás tárgya az miről beszél?

A 25 pont ezen túl lép, és azt is körvonalazza, hogy mi kéne ahhoz, hogy a törvény némiképp teljesíthető legyen.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves lilla-!

Lehet, hogy értetlen vagyok, de ha ezerszer elolvasom a blogot, akkor is csak azt tudom kiolvasni belőle, hogy igen is, a központi téma a tanártüntetés! Azért, ne felejtsd el, hogy a tömegtől a csendet nem más, mint az un. feketeruhás nővér kérte, aki egészségügyi dolgozó. tehát, nem csak tanárok tüntettek, ha nem egészségügyi dolgozók, közlekedési dolgozók és más személyek is/ Családtagok , szülők, érdeklődők, párt-szimpatizánsok, stb./ Azt is fursállom, hogy bagatelizálod a betegek számát az országban. nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de ebben az országban már az a kivételes személy, aki nem beteg, nincs semmi eü-i baja, nem szorul valami féle kezelésre, vagy éppen nem vár türelmesen a sorára a vizsgálatokon. tehát, hidd el, függetlenül attól, hogy az eü-i dolgozók még igaziból nem kezdtek el tüntetni, attól még a lakósság többségénél, nagyobb számba kivánnák az eü-i változást, mint az oktatás rendszerváltozását. Csak ez most látványosabb, mert meg vannak szervezve, ellenben az eü-i szervezetlenség miatt tudod lebecsülni a terheltek számát.

Ahogyan írtam és utal rá piranha53 is, ismerem a 25 pontot, amit a tanárok megfogalmaztak. E pontok sokban tartalmazzák a korábbi oktatási gyakorlatot, azaz, ahogyan történt e hazában az oktatás maga, továbbá, egy bizonyos időszakot kivéve, a központi irányítás is meg volt. Mégis, rengeteg művelt fő hagyta el az iskolákat, még az "átkosban" is. És gondolom, hogy jelenleg is. Az már valós gond, hogy az elmúlt években egy kicsit jobban át lett alakítva az alaptanterv, a követelmény rendszere, az ellenőrzés, ami az utóbbi évtizedben nem volt olyan erős, ahogyan hallottam az érdekeltektől, továbbá, az is alós, hogy jobban le vannak terhelve a diákok. Csak visszagondolva, az én koromban is nagyon nehéz volt az iskolatáska, kora délután fejeződőtt be a tanítás, sokszor különféle foglalkozásra vissza kellett menni, és úgyan úgy , meg kellett irni a leckét. Tehát, nincs olyan nagy drámai külömbség! Annak ellenére én is azt gondolom, hogy van mit megváltoztatni, azonban most, ez túl van lihegve! Arról nem beszélve, hogy a politika már teljesen rátelepedett az egész tüntetés sorozatra. /Készakarva, itt a heccelés szót elhagyom!/

Ha választhatók, én továbbra is azt mondom, hogy az egészségügy sokkal nagyobb probléma, csak ezzel a politika sem tud mit kezdeni, ezért nagy a hallgatás, mig az oktatásra, most rárepültek a pártok és a sajtó is. Ezért van ma jobban terítéken az oktatásügy. Sajnos, a feketeruhás nővérnek csak arra tellik, hogy csendet kér a tömegtől, mást egyenlőre nem is várhat!

 

piranha53 képe

piranha53
3 éve

Lilla!

Olvasd el a 25 pontot, ahogyan Plesatt is mondja!

Ezzel a sok felesleges szöveggel, tudatosan vagy tudatlanul offoljátok a témát.

Egyik ismerősöm, akit agitáltam hogy jöjjön vissza a Kapcsolatra azt mondta hogy miattatok nem jön, a wiki lovagok miatt, hiszen  mindegy milyen a téma jön a magamutogatás.

Nagyon kártékony dolog!

lilla- képe

lilla-
3 éve

Az oktatás (és mind a többi is) mindnyájunk ügye!

Talán az oktatás egyszerre többeket érint. (beteg egyszerre csak mondjuk a lakosság 0.2%-a. Egyszerre, egy időben.)

Az iskola ezért egyszerre egy időben sokakat fusztrál. Az ötödikes gyerek tegnapi házija: vaktérkép: Római birodalom, Pannonia provinciája, Pelso és Danubius vizei, városai: Wiendobona, Scarbantia, Sabaria(borostyánkő út) Sophiane, Arrabona, Brigétio, Aquicum a maga palotáival és emlékeivel.2 oldalas szövegben,Pannonia őslakói, és élet a legiós táborokban.

A következő órán már más--a témazáróban pedig mind szerepel.Mivel azok központiak! 

Ezért nem lehet szelektálni, mert a szülő is a felügyelet is számonkér. Ezért aztán csattan a gyekeken, azokon, akik tovább akarnak tanulni, mert a jó iskolába csak a kitűnő vagy majdnem kitőnő kerülhet csak.

Tudom, hogy herótotok van kinyitni azt a NAT nevű förmedvényt, de nézd meg, hogy a például a 10 784. oldalon kezdődő Művészetek fejezetet. Ha azt bárki elé odatálalják, úgy, hogy azt számon is kérik, és a továbbtanulásának feltétele lesz--a központi feladatlapok miatt . És az lesz!!

No akkor már világos lehet, hogy miért érint a dolog tanárt diákot , szülőt egyaránt.

nem ragozom tovább! 

Hogy a szülők odálltak a pedagógusok mellé, azt hiszem? Ők, akik a gyerekeikkel végigélik mindezt, tudták miért teszik.

ez nem tanárfüggő már . Ez a jövő és a gyermek egyéni jövőjének feltétele megteremtése is :(

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Kedves lilla-!

Nagyon tisztellek, de azt kell , hogy mondjam, hogy nincs igazad. Nincs igazad, hiszen éppen minden az oktatásról, a tanárok 25 pontjáról és egyéb kérdésekről szól minden hír, minden szócsata, stb. Akkor miért mondasz mást? Azt eddig is tudtam és tudom, hogy ez a hatalom nem tolerálja az embereket, nem kiváncsi az emberek véleményére, tényleg a döntések legnagyobb része az emberek feje fölött történik.

De most, nem erről szólnak a kommentek, a híradások, ha nem az oktatás-ügyről. Ez a központi téma és ehhez mondtam el az én egyéni véleményemet, amit továbbra is fenntartok. Természetesen, én is látom sok dologban az anomáliákat, a túlzott központosítást, stb, azonban továbbra is állítom, hogy mindez nagyon is túl van lihegve, túl lett politizálva! Csak egy példát, igaz, hogy minden hasonlat egy kicsit sántít, de, az 1990 előtt is minden központosítva volt, még jobban, mint manapság, ennek ellenére nem volt rossz az oktatás, abban az időben is, ha valaki törekedett, volt normális szülői háttér, akkor az akkori diákból is minden lehetett. Semmivel sem tanítottak sem jobban, sem rosszabbul a tanárok, mint most. Akkor is központosított volt minden, előírt tematikák voltak, mégis rengeteg kiművelt fők kerültek ki a különböző iskolákból. Semmivel nem volt kevesebb orvos, tanár, mérnök stb., mint a 90 és 2010 között, amikor önkormányzati szintre csökkent a fenntartás és irányítás. És állítom, hogy ugyan ez van napjainkban is. Természetesen, ez az én egyéni véleményem, mert véleményem nekem is lehet, ugyan is a meglévő három müszaki diplomámért megdolgoztam, mégpedig a 90-es évek előtti időkben, tehát volt és a mai napig van valamilyen szinten rálátásom az oktatásra. Végigkisértem a gyermekeim ált. iskolai, a középiskolai és a felsőfokú képzéseinek tankönyveit, ugyan úgy a z unokáim feladatait, én olyan nagy külömbséget nem tudok mindezekből kinézni, ami ekkora felzúdulásra adna okot. Persze, hibák a múltba is voltak, voltak jó tanárok és ugyanúgy rosszak is, és a diákok és a körülmények sem voltak egyformák, mégis "ment a szekér". Nekem ez a véleményem!

Fifikutyus képe

Fifikutyus
3 éve

A csend, ordított. Mert nem kell, hogy járjon a szája valakinek, hogy meg értsék - megértés legyen. Aki nem érti, a figyelmeztetést, az meneküljön, jobban teszi. ;)

lilla- képe

lilla-
3 éve

sem nem az egeszsegugyrol, sem nem a tanarokrol nics szo

Most arrol van szo, hogy az emberek semmibe vannak veve

atnyulnak felettuk es nelkuluk dontenek roluk

majdnem mindegy melyik szakma

lilla- képe

lilla-
3 éve

de, es zarojeleztem is >(

111 -93
piranha53 képe

piranha53
3 éve

Sajnálatosnak tartom hogy nem értetted meg amit irtam!

Oldalak