A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hol a magyar középosztály? - Négymillióan a létminimum alatt

via Ténytár blog

2014. június 23. 10:11 | 1 hozzászólás

Bizonyos időközönként újra és újra előkerülnek a társadalom struktúrájával kapcsolatos témák a közbeszédben, amelyek főleg a középosztály helyzetével foglalkoznak.

Bár a szociológia a társadalom részeinek osztályokként való definiálását meghaladta, a középosztály, mint fogalom a politikai közbeszédben továbbra is hivatkozási alap.

Ebben a fogalmi keretben tehát a széles középosztály megteremtése azért is fontos, mert az széles legitimációs bázisa lehet a demokratikus berendezkedésnek. Gyengülésével az állam demokratikus berendezkedése, a jóléti állam szerepe és ennek szolidaritásra épülő működése kérdőjeleződik meg.  

Magyarországon és külföldön egyaránt jellemző, hogy a kormányok a középosztály megerősítését tűzik ki programjuk fő csapásirányaként.  

Nem meglepő módon a 2010-től Fidesz-KDNP, a középosztály kormányaként határozta meg önmagát. Bár a szavak szintén ez megvalósult, kétséges, mennyire sikerült megerősíteni a középen elhelyezkedő rétegeket. A kormány kommunikációja ellenére nem egy alulról nyitott széles középréteget igyekezett kialakítani, hanem a felső-középosztályt igyekezett helyzetbe hozni.

Tovább....


A blogbejegyzés eredetije: Hol a magyar középosztály? - Négymillióan a létminimum alatt


Hozzászólások

potyka képe

potyka
4 éve

Wow.

A Ténytár  a középosztályt vidéken és gondolom a fizikai dolgozók között keresi.

És nem találjátok ki: nem találja... viszont alighanem felső-középosztálynak nézi az európai minimálbérszintet rétegeket is. Hát van ez igy.

ps. én nem vagyok szociológus. biztos lehet a szavak definicióján ugrálni.

de a politika szemszögéből a középosztály tagjai azok akik úgy vislkednek mintha aközéposztály tagjai lennének.