A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ha nem is zárták ki Orbánékat a Néppártból, igencsak befenyítették őket Brüsszelben

via Ténytár blog

2017. május 8. 10:27 | 0 hozzászólás

Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő szerint, amikor Orbán nagy bajba kerül az Európai Bizottságnál és a Bizottság lépésekkel fenyeget, ahogy ezt most is tette, visszavonul. Véleménye szerint Orbán a CEU-ügyben is így fog tenni.

Amit a Néppárt megtehetett, megtett, hogy jobb belátásra bírja miniszterelnökünket a lex CEU miatt: egyes sajtóértesülések szerint zárt ajtók mögött keményen nekimentek a magyar miniszterelnöknek, illetve, amire eddig alig volt példa, a Fidesz európai pártcsaládja már nyíltan is kritizálta a magyar kormány politikáját, így adva politikai nyomatékot az ügyben indított kötelezettségszegési eljárásnak.

Frank Engel luxemburgi néppárti EP-képviselő szerint, amikor Orbán nagy bajba kerül az Európai Bizottságnál és a Bizottság lépésekkel fenyeget, ahogy ezt most is tette, visszavonul. Véleménye szerint Orbán a CEU-ügyben is így fog tenni.

Április legvégén a lex CEU-ról, a civil szervezetek megbélyegzéséről és a Brüsszel-ellenes kampányról kellett számot adnia Orbán Viktornak az Európai Parlamentben. A magyar miniszterelnök volt annyira bátor, hogy beleállt a vitába, érvelése azonban nem különbözött a Fidesz kommunikációs paneljétől. Orbán szerint senki sem akarja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet, miközben köztudott, hogy a lex CEU lényege az egyetem ellehetetlenítése. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési-eljárást indított Magyarország ellen (már sokadjára). 

A miniszterelnök nemcsak nem mondott igazat az Európai Parlamentben, hanem kihasználta a lehetőséget, hogy sorosozzon egy kiadósat is, ismét megfeledkezve arról, hogy két évtizeddel ezelőtt még ki volt a mostani kormánypárti politikusok legbőkezűbb támogatója. A helyzet annyiban más most, mint korábban, hogy Orbánt most nemcsak a patás ördögnek kikiáltott liberális értelmiség, hanem konzervatív gondolkodók sora és saját pártcsaládja, az Európai Néppárt is nyíltan kritizálta, amire idáig alig volt példa.

A brüsszeli vitában felszólaló néppárti frakcióvezető, Manfred Weber egyenesen hangulatkeltésnek nevezte a Brüsszel-ellenes magyarországi „nemzeti konzultációt”, illetve az Európai Bizottság is tételesen, pontról pontra megválaszolta, hogy melyik állítás, miért hazugság a magyar propagandaanyagban.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Ha nem is zárták ki Orbánékat a Néppártból, igencsak befenyítették őket Brüsszelben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges