Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Gyengén teljesít a magyar a gazdaság. Áttörés talán jövőre...

via Ténytár blog

2016. november 23. 10:15 | 3 hozzászólás

Az uniós forrásoktól való függést mérsékelhetik a jövő évtől induló adóváltozások, erőteljesebb áttörést viszont a kormányzati fiskális expanziótól sem várhatunk, mivel a magyar gazdaság problémáit jóval mélyebbre lehet visszavezetni.

Továbbra sem tud talpra állni a magyar gazdaság, ezt bizonyítják a harmadik negyedéves GDP-adatok. Az előző év azonos időszakához mért 2 százalékos növekedés papíron nem rossz, a harmadik negyedéves adatokat összevetve az elmúlt három év adataival viszont jól láthatjuk, hogy jócskán alul teljesít a magyar gazdaság az elmúlt évekhez képest. 

A vártnál gyengébb teljesítményben nagy szerepe van az ipar stagnálásának, valamint az építőipari termelés visszaesésének, amit az uniós forrásokra lehet visszavezetni, hiszen hiába indult már az új költségvetési ciklus, a forráslehívások még korántsem pörögnek úgy, mint az elmúlt években. 

Az uniós forrásoktól való függést mérsékelhetik a jövő évtől induló adóváltozások, erőteljesebb áttörést viszont a kormányzati fiskális expanziótól sem várhatunk, mivel a magyar gazdaság problémáit jóval mélyebbre lehet visszavezetni. 

Gyenge teljesítmény

A KSH legfrissebb adatai alapján a magyar gazdaság 2016 harmadik negyedévében  2 százalékkal bővült, ami elmaradt az elmúlt évek teljesítményéhez képest. A második negyedévhez képest 0,2 százalékos volt a bővülés, ami jelentős lassulást jelent a második negyedévhez képest (akkor éves összevetésben 2,8 százalékos volt a növekedés, az első negyedévhez képest pedig 1 százalékos). 

A KSH közlése alapján a növekedést elsősorban a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság biztosította, az ipar az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is stagnál, ezen belül pedig az építőipar teljesítménye az, ami mérsékelte a növekedést. Az ipari termelésen belül a feldogozóipar teljesítménye (ezen belül a járműipar) sem volt kimagasló. Ebben szerepet játszhatott a nyári leállás, valamint a külső konjunktúra lassulása, ami hatással volt a megrendelésekre. Nagy valószínűséggel a tavaly kirobbant VW-botrány is begyűrűzött a hazai járműgyártásba. Az előzetes várakozások alapján, az autóipari óriást érintő botrány, amelynek magyar vonatkozása is volt az Audi gyáron keresztül, 0,2-0,3 százalékponttal vetheti vissza a magyar gazdaság idei teljesítményét.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Gyengén teljesít a magyar a gazdaság. Áttörés talán jövőre...


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Az új "földesurak" nem tudják mi  a mezőgazdasági munka, mi az  egyik gadasági  vezérágazat Magyarországon. Azt  erőltetik ami  nem működik, legalábbis nem az ország javára.

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Megszülettek az új földesúrak

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Ahol a saját gazdaság  elsőbb mint  az ország  gazdasága, ne  várjunk  csodát.