A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A gazdaság továbbra is szenved

via Ténytár

2013. június 10. 10:39 | 1 hozzászólás

Nyilvánosságra hozta a KSH a 2013. I. negyedévi GDP-adatokat. A számokat látva sajnos bebizonyosodott korábbi feltételezésünk: nincs valós növekedési fordulat annak ellenére sem, hogy Magyarország 2013 első negyedévében kikerült a recesszióból. A friss adatok megegyeznek az egy hónappal korábban megjelent becsült adatokkal: azaz a magyar gazdaság 2012 utolsó negyedévéhez képest 0,7 százalékkal növekedett, 2012 első negyedévéhez képest pedig a naptári hatással kiigazítva 0,3 százalékkal teljesített rosszabbul.

Mondhatnánk, hogy ez szép teljesítmény, főleg annak tükrében, hogy a legtöbb európai országhoz képest javítani tudtunk. Ez leginkább a bázishatásnak volt betudható, hiszen míg a legtöbb európai ország 2012 utolsó negyedévében növekedést tudott felmutatni, addig mi nagyot zuhantunk. De az ördög a részletekben rejlik: a mezőgazdaságot és az építőipart leszámítva minden más szektor stagnált, vagy még rosszabbul teljesített. Ez pedig egyértelműen előrejelzi, hogy a magyar növekedés szerkezetében nagyon rossz és tartósan robosztus növekedéssel kár számolni.

Annak eléréséhez versenyképes gazdaságra lenne szükség, kiszámítható gazdasági klímával és jogbiztonsággal. Ellenkező esetben a vállalatok nem tudnak tervezni és máshova viszik a beruházásaikat. Ehhez elsősorban gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Olyan gazdaságpolitikára, amely bebizonyítja a nyugati vállalatok számára, hogy érdemes idehozni a tőkét.

Csak az agrár szektor

Tavaly, főleg az utolsó két negyedévben a mezőgazdaság nagyon rosszul teljesített, és részben ennek volt köszönhető, hogy a magyar gazdaság recesszióba zuhant - a hibás gazdaságpolitika és az eurózóna adósságválsága mellett. Várható volt, hogy az aszályos évnek köszönhető gyenge terméshozam és az ebből fakadó agrár szektori bezuhanás után 2013 első negyedévében sokkal jobb lesz az adat, de talán azt senki sem merte gondolni, hogy ennyivel: az utolsó negyedévhez képest 27,6 százalékkal teljesített jobban a mezőgazdaságot, erdőgazdálkodást és halászatot magában foglaló agrárium.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: A gazdaság továbbra is szenved


Hozzászólások

Ez valami tévedés lehet. Tudhatjuk a kormánytól, hogy minden rendben van és jobban élünk, mint három éve