A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Fűtéstámogatás a fagyhalál ellen

via mesterhazyattila.hu

2012. november 4. 09:25 | 22 hozzászólás

Megdöbbenéssel olvastam, hogy veszélybe került a hajléktalan emberek téli ellátása a vidéki településeken. Pedig a pénz elvileg ott van az idei költségvetésben.

Ám az illetékes minisztérium még ki se írta azt a pályázatot, amely lehetővé tenné, hogy a hajléktalan-ellátó szervezetek lehívják a szükséges összeget. A vidéki ellátó-szervezetek e pénz nélkül nem tudnak dolgozni.

Az egyre hidegebb időjárás közepette a külön segítség nélkül maradó hajléktalan emberek súlyos veszélybe kerülnek.

Az állapotok azonban még ennél is súlyosabbak. Kevesen tudják azt a szomorú igazságot, hogy minden évben több embert ér fagyhalál saját otthonában, mint az utcán. Ennek oka, hogy aki szegény, annak gyakran a fűtésre sem futja. Ha nincs segítő, segíteni tudó családtag, ismerős, szomszéd, akkor ezeket az embereket magányosan érheti a hideg és a halál.

Sajnos, a helyzet aligha fog javulni az előttünk álló tél folyamán. Bár a miniszterelnök 2010-ben személyesen ígérte meg a rezsiköltségek befagyasztását, ez nem következett be. Az infláció egyre csak koptatja a kereseteket és a szociális jövedelmeket. A foglalkoztatási helyzet romlik. A kormány által létrehozott közmunka bére kenyérre se elég.

Rezsistop helyett ma háromszor annyian vannak, akik nem tudják a rezsijüket fizetni, mint a kormányváltás idején. A rezsire fordított kiadások a háztartások jövedelmének egyre nagyobb hányadát emésztik fel. Ha valakinek alacsony a keresete, netán segélyből él, akkor a szó legszorosabb értelmében az evés és a fűtés között kell választania. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2 millió 860 ezer ember nem jut kellő mennyiségű húsételhez, 1 millió 154 ezren pedig megfelelő fűtéstől megfosztottan élnek. 140 ezer háztartás, közel 400 ezer ember szorult ki teljesen az áram-, gáz, vagy távhőellátásból.

Nem állítom, hogy ez a helyzet kizárólag a kormány hibája. Azt viszont állítom, hogy a kormány ezt a helyzetet tovább rontja. Az Orbán-kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd. Intézkedéseivel a középosztályt szegényebbé, az alsó középosztályt szegénnyé tette, a szegényeket pedig kétségbeejtő helyzetbe sodorta.

Ahhoz, hogy ez megváltozzon, radikális változásokra volna szükség a kormányzati politikában. Nem reménykedem abban, hogy erre a Fidesz képes és hajlandó volna. Ezért is vagyok szilárdan meggyőződve arról, hogy kormányváltásra, mégpedig baloldali programra alapozott kormányváltásra van szükség.

Addig is, míg ez bekövetkezik, menteni kell, aki és ami menthető. Ezért javaslom, hogy hozzunk létre fagyhalál elleni alapot. Ez segítene a kritikus helyzetben lévő, a fűtést fizetni nem tudó embereknek, hogy átvészelhessék az év legnehezebb időszakát. Pénz is van rá, hiszen mindenkitől 19 fillért von le az állam minden egyes elfogyasztott kilowattóra energia után. Ez a pénz egy külön alapba folyik, ahol mostanra 10 milliárd forint gyűlt össze. Ebből az összegből kellene és lehetne elérni, hogy senkinek se kelljen a huszonegyedik századi Magyarországon fagyhalált halnia. Ez a pénz fontosabb, mint az a közel 2,5 milliárd forint, amit a parlamenti őrségre szór el a kormány. Fontosabb, mint az a legalább 2,5 milliárd, amit a Kossuth tér átépítésére ad ki. Fontosabb annál az 1,75 milliárdnál is, amit az elmúlt két hétben extra egyháztámogatásra fordított, s fontosabb a háromszorosan túlárazott, 300 millióba fájó "Nemzeti Könyvtár" sorozatnál is. Nem beszélve a 100 milliárdos stadionépítési lázálomról.

A háztartásonként 20-50 ezer forintos fűtéstámogatás nem egyszerűen segítséget, hanem az életet jelenthetné sokak számára. Hiszem, hogy ez nem politikai hovatartozás, hanem emberség kérdése. A tél fenyeget. Az idő sürget. Az emberség kötelez.


A blogbejegyzés eredetije: Fűtéstámogatás a fagyhalál ellen


Hozzászólások

klara5 képe

klara5
6 éve

Kedves a kérdésed, bambi62. Természetesen egy szezonra értendó egy alkalommal... No de Orbán úr szerint 47 ezer a felső korlát, amire segélyt lehet adni. Édes, igaz? Ilyenkor sírok a dühtől! Ennyi barátságos "segítő" kezet, ami tőlem vár valamiféle ellenszolgáltatást icike-picike segítségekért cserébe még nem láttam! Valaha természetes volt, hogy a szomszéd leviszi a szemetet, ha éppen nincs aki megtegye... Ma 500 Ft és tartja a markát, mert megvonták tőle a nyugdíjat és nincs még kenyérre se pénze... Hát a szemét az marad és rohad napokig, mert sajnos az én zsebem is üres... Szörnyű világ van.... 

klara5 képe

klara5
6 éve

Jól emlékszel Katicabogár! Csupán ugy volt meghúzva a határ, hogy nekem maximumot kellett fizetnem. Miközben óriási rezsi terhelt, a viszonylag magas jövedelem mellett. 

bambi62 képe

bambi62
6 éve

A 20-50 ezer forintos fűtés támogatás szezonra értendő?

Csak azért kérdezem,mert   havi 24 ezer  forint átalányt fizetünk,egy helyiséget fűtve! :(

klara5 képe

klara5
6 éve

A fenti adatokkal nem a jóindulatot szeretném nem elismerni, hanem a probléma nagyságát érzékeltetni. Egy középosztálybeli család számára is pokoli a rezsi, ha nem jól fűthető, olcsó lakásban lakik. Ilyenhez hozzájutni pedig a mai családoknak keserves nehéz. Legalánn is mivel 25 éves korom óta beteg vagyok nem sikerült. Örültem neki, hogy 50 éves koromig dolgozni tudtam, volt valamilyen munkám, és volt fedél a fejem felett. Arra még gondolni se lehetett, hogy nem D kategórás, rosszul füthető lakásra tudjak magamnak szerezni. Így nagyon is táérzem a gondot és jóval nagyobbnak érzékelem, mint 20-50 ezer forint segély... 70 és 99 ezer között van az átlagnyugdííj, nem beszélve a munka nélkül küzdőkről. Hihetetlen mennyiember lavíroz a hajléktalanság szélén! Igen, uraim harcolni kellene a magyar munka elismeréséért, azért, hogy ne áron alul adják el az emberéleteket!

katiicabogar képe

katiicabogar
6 éve

Emlékeim szerint egy bizonyos havi jövedelemhatár felett volt támogatás.

klara5 képe

klara5
6 éve

Tévedsz, Katalin! Énnekem a maximáéos árat kellett fizetnem a gázért, 152 Ft-t! És támogatás nélkül, örökké veszekedve hogy hány fok is van a lakásban és mennyibe kerül a megfázás miatti gyógyszer...

klara5 képe

klara5
6 éve

Ezzel a 4,2 százalékos januári emelés után egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának az áfát nem számítva évi 163 ezer 587 forintot kell fizetnie - közölte Ozsvárt Tamás, a városüzemeltetési társaság kommunikációs igazgatója. Jelezte, hogy 24 ezer lakást és ezernél több közületi fogyasztót szolgálnak ki.

 

Ennyit ér az Ön által javasolt támogatás, például a miskolci lakótelep esetén egy közmunkás számára...

Erika1 képe

Erika1
6 éve

Sajnos  csak  elméletileg  van  az  a  pénz  bent  a  költségvetésbe  .

A  fidesz  állandóan  mindent  változtat  kedve  szerint  .  A  szociális  kiadások  amúgy  sincsenek  ínyére  .

" A  tél  fenyeget.Az  idő  sürget."

Lesz-e  vajon  emberség  a  kormányban  ?

 

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Gyalázatos dolog, hogy a többségi kormány csak a saját érdekeit  helyezi előtérbe, miközben a másiknak semmi  helyet  nem hagy. Ez  szereintem, megengedhetetlen egy "demokratikus"  államban.

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Igen, csak  hát a fontossági  sorrend...

 

Citoyen képe

Citoyen
6 éve

Sajtó és szabadság ??? Együtt ma már ritkán tapasztalható :(

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Ja, igen: sajtószabadság  van állítólag!

 

katiicabogar képe

katiicabogar
6 éve

Mert szoci javasolta, és mert segítene a szegényebbeken :(

katiicabogar képe

katiicabogar
6 éve

Ez nem így van. A szoci kormányok idején a rászorulók kaptak fűtéstámogatást.

klara5 képe

klara5
6 éve

Kár, hogyy csak ellenzékben jut ez az eszükbe... Ma se tudom fizetni az energiaszámlákat, noha nem kicsi a nyugdíjam, mert akkora a teher. Megszabadulni tőle pedig gyakorlatilag képtelenség! Hogy hogyan vagyok még életben? A rokonság fizeti helyettem, amig képesek rá...

LaFleur képe

LaFleur
6 éve

Nem sok sajtója van ennek az igazán humánus és igazságos felvetésnek. Vajon miért ?

Citoyen képe

Citoyen
6 éve

Kellene, hogy létezzen az emberi életnek prioritása... Minden egyéni anyagi jólét felett, ez kéne, hogy mozgasson minden embert... 

Babett képe

Babett
6 éve

22 év eredménye! Azért, hogy idáig jutott az ország,felelős 22 év összes kormánya, és politikusa. Orbánék ámokfutása már csak "hab" a tortán.

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
6 éve

Egyetértek a javaslattal.  A  Kossuth tér átépítésre véleményem szerint  semmi  szükség  nem lenne. Na meg  több  más olyan projektekre, pl: stadionok, stb. Mennyi, mennyi  pazarlás - aminek jobb  helyet is eltudok képzelni!

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Csak hát  nekik nem érdekük, mert  nem ezt  kapták  utasításba, hogy  segíteni kell a rászorulókon. De  éppen ezért lesznek rászorulók, mert  nincs  támogatás. Támogatás sem kellene, ha  lenne  munkahely és megfelelő, élhetőbb  bérezés. Természetesen  most a  szükség  a fontos, mert  valóban rövid az idő. Nincs  nagyobb  érték  , az emberi értéktől. Nagyon kíváncsian várom, vajon elfogadják-e ezen javaslot,, vagy figyelmen kívül  hagyják.

 

katiicabogar képe

katiicabogar
6 éve

Szerintem is. Csak meg kellene, hogy hallgassák ott is, ahol ebben az ügyben tehetnének is valamit.

Kataaa képe

Kataaa
6 éve

Jó megoldásnak tartom a fagyhalál elleni  támogatást. Igen, az orbán kormány sajnos az elkülönített  pénzeket  nem arra  költi  amire kellene. Úgy  gondolom, hiába a jó javaslat, ezt  már csak a szocialista kormányzás  teheti meg. Bizony, emberség is van a világon, ez  nem  kellene, hogy a politika úgy szóljon bele, hogy  hátrányos heylzetbe hoz  még több  embert.