Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Fideszes uradalmak lettek a...

via Ténytár blog

2015. február 27. 10:03 | 2 hozzászólás

Botrányos körülmények közepette választották meg Németh Szilárd „rezsibiztost” a Magyar Birkózószövetség Elnökévé, ugyanis a birkózásban valóban jártas szakértők helyett fideszes polgármesterek vettek részt a szavazáson.

Így kerülhetett sor arra, hogy Németh személyében egy pártfunkcionáriust neveztek ki a sportszövetség élére. A jelenség azonban egyáltalán nem új keletű: már évek óta megfigyelhető, hogy a különböző sportágak szövetségeinek vezetői székébe Fidesz-közeli potentátok kerülnek, akik ha szakértelemmel nem is rendelkeznek, fideszes kötődéssel annál inkább.

Hogy miért is éri meg egy ilyen pozíciót elvállalni azon kívül, hogy Elnök Úrnak is szólíttathatják magukat a sportszövetségek élén lévők? A második Orbán-kormány felállása óta soha nem látott mértékben pumpálják bele a pénzt az egészségügy és az oktatás helyett a magyar sportba. Csak 2014-ben 168,6 milliárd forint jutott az ehhez köthető kiadásokra. Hogy, hogy nem, mostanra sikerült egy olyan törvényt is hozniuk a fideszes honatyáknak, amellyel szinte teljesen megszűntették a sportszövetségek pénzügyi átláthatóságát. Így végképp félő, hogy az a sok-sok milliárd forint, amelyet adóforintokból a különböző sportágak fejlesztésére szánnak, nem is oda fog kerülni, ahová kéne.

Ha körbenézünk, hogy pontosan  kik is vannak jelenleg a különböző sportszövetségek élén, az összkép egyértelmű: a magyar sportklubokat és szövetségeket az utóbbi években sáskarajként lepték el a Fidesz-közeli személyek. A kosárlabdázók első embere, Szalay Ferenc, volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg szolnoki polgármester. A korcsolyázóknál Kósa Lajos, a sakkszövetség élén Seszták Miklós, míg a vívóknál Csampa Zsolt parlamenti képviselő az elnök. A Magyar Tenisz Szövetség élén Szűcs Lajos fideszes képviselő csücsül, a Magyar Triatlon Szövetségnek pedig egy bizonyos Dr. Bátorfi Béla a vezetője, aki amellett, hogy a magyar fogturizmus fejlesztője, Orbán Viktor fogorvosa is egyben. És akkor még nem beszéltünk a magyar fociklubokról...

Egy nagyon fideszes anekdota – egy rezsibiztos a Birkózószövetség élén

Ki is lehetne a legalkalmasabb jelölt a birkózószövetség élére, mint a sportág olimpiai bajnoka, aki az Év sportolója és az Év birkózója is volt, továbbá amellett, hogy egy sor „egyéb” más cím birtokosa is, a Halhatatlanok Klubjának és a Birkózó Hírességek Csarnokának ugyancsak a tagja? Dr. Hegedüs Csaba mindezen címek birtokosa, ám a szavazáson a megjelentek valamiért vele szemben mégis inkább Németh Szilárd rezsibiztosra voksoltak, így leváltva 23 év után a birkózószövetség volt elnökét.

Nem kell sokáig keresnünk a  választ a miértekre: az önkormányzati támogatások mértékétől nagyban függő sportegyesületek a birkózásban valóban jártas szakértők helyett kénytelenek voltak fideszes polgármestereket küldeni a szavazásra. Annak bizonyítékaként, hogy egyértelműen csalás történt, elég megemlíteni, hogy még a tisztújítás előtt a jelölőbizottság összeszámolta a beérkezett ajánlásokat, amelyeknél pont fordítva jöttek ki az eredmények. (Hegedűs 59 ajánlást kapott, míg Németh csak 19-et). Az éles választáson, amelyen már a polgármesterek is részt vettek, már a rezsibiztos győzedelmeskedett.

Szekeres István, a Magyar Birkózó Szövetség volt sajtófőnöke is azt állította, hogy gyalázatos módon manipulálták a közgyűlést, ennek köszönthetően lett egy pártkatonából a birkózószövetség elnöke. Érdemes azonban tudni, hogy nem Németh Szilárd az egyetlen olyan fideszes, aki a hatalmas szakértelmének lobbizó-képességének köszönthetően egy sportszövetség élén találta magát.

Fidesz-közeliek által irányított sportszövetségek mindenütt

Ahogy korábban a 444.hu is összegyűjtötte, ha körbenézünk, hogy pontosan kik is vannak jelenleg a különböző sportszövetségek élén, akkor érdekes nevekre bukkanhatunk. A kosárlabdázók első embere, Szalay Ferenc, volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg szolnoki polgármester. A korcsolyázóknál Kósa Lajos, míg a vívóknál Csampa Zsolt parlamenti képviselő az elnök. A Magyar Triatlon Szövetségnek egy bizonyos Dr. Bátorfi Béla a vezetője, aki amellett, hogy a magyar fogturizmus fejlesztője, Orbán Viktor fogorvosa is egyben. A jégkorongosok elnöke nem más, mint Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója (bár az Orbán-Simicska háború miatt elképzelhető, hogy már nem sokáig.)

Ha még jobban körülnézünk, egyéb fideszes kapcsolatokat is fellelhetünk: az ökölvívóknál az alelnök nem más, mint a TEK-et vezető Hajdú János. Soltész Miklós államtitkár a jégkorongozóknál elnökségi tag. Az evezősöknél Bényi Szabolcsról azt kell tudni, hogy azon kívül, hogy trafikokat nyert Szegeden és Budapesten is, egészen februárig igazgatósági tagja volt a szegedi önkormányzat vagyonkezelő cégének, ahova a helyi Fidesz-KDNP frakció delegálta.

A labdarúgóknál Bánki Erik, fideszes országgyűlési képvelőt választották be az elnökségbe. A focinál egyébként felsorolni is sok a rengeteg fideszes szálat, elég csak Kubatov Fradijára, vagy Deutsch MTK-jára gondolni. Egyetlen kivétel van, mert  a Magyar Kajak-kenu Szövetség élén lévő szocialista Baráth Etele, aki a sportág sikerei miatt talán nem érdemtelenül kapott további négy év bizalmat még 2013-ban.

Mit is keresnek a fideszesek a sportszövetségek élén?

A sportszövetségeknél mindig is fontos szempont volt, hogy kormányközeli személyeket igyekezzenek megnyerni elnöknek, hátha sikerül valamit kilobbiznia a szervezet számára. A Magyar Triatlon Szövetség korábbi elnöke például az MSZP-s Szekeres Imre volt. Ekkor még azonban nem volt semmi nagy „üzlet” ebben, ugyanis a sportszövetségek zöme veszteségesek voltak. Azonban jött az Orbán-kormány a pénzpumpájával: a társasági adóból évente több mint ötvenmilliárd forint közpénzt engednek át a látványsportágaknak (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, kosárlabda, jégkorong), ezen kívül további 16 sportág 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kap fejlesztésekre.

Ha ez nem lenne elég, a múlt év végén vették ki a sportszövetségeket abból a körből, ahol szigorúan el kell számolni a nyilvánosság felé a közpénzek felhasználásával. Az indoklás szerint azért, mert a sportszövetség pontosan olyan, mint egy civil szervezet, ebből következően nem indokolt alanyi alapon előírni a nyilvános működést. Itt érdemes feleleveníteni, hogy milyen boszorkányüldözések is mentek a civil szervezetek ellen, illetve hogy Lázár János nemrég azt követelte, hogy a civilek számoljanak el nem csupán az alapítványuk, de még a személyes vagyonukkal is. Kíváncsian várjuk, vajon a sportszövetségeknél is lesznek-e olyan vizsgálatok, mint amilyenek például az Ökotárs ellen indultak.

Most akkor mi sportellenesek vagyunk?

Nem. Önmagában véve egyáltalán nincs azzal baj, hogyha több milliárd forint érkezik a magyar sportba, mivel egyértelműen vannak olyan szakosztályok, amelyek teljesítményük alapján megérdemlik a plusz forrásokat (gondolunk itt a vízilabdára, az úszásra, vagy a kajak-kenura). Azonban nem kéne átesni a ló túloldalára: miközben évről évre egyre több pénz jutott a magyar sport támogatására, a felsőoktatásból és az egészségügyből szabályszerűen kiszivattyúzták az állami forrásokat. Ezen kívül A Fidesz által bevezetett, mutyizást könnyítő törvények miatt most már abban sem lehetünk biztosak, hogy a sportra szánt pénzek valóban a megfelelő helyre kerülnek, és nem csak egy újabb lenyúlási tereppé válnak a különböző sportszövetségek a fideszesek számára.

 


A blogbejegyzés eredetije: Fideszes uradalmak lettek a...


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
1 éve

Miért is jó 2015-ös cikket elővenni? :)

csejoska képe

csejoska
1 éve

Ebben meg mi az ami "hirérték"? Ugyanmá ...mindennapos a fidesz ilyentén (is)  túlterjeszkedése. Főként ott, ahol a közpénzek csapolásának lehetősége adott.

Márpedig a gyanu is kisebb, ha pl. sport a fedőcél.