A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Fideszes Patyomkin-civilek akcióban: így manipulál a CÖF...

via Ténytár blog

2015. október 8. 10:16 | 1 hozzászólás

Fideszes Patyomkin-civilek akcióban: így manipulál a CÖF plakátkampánya

Plakátkampányt készített a Fidesz „gongója”, a CÖF.  A párt-civilek ezúttal az ellenzéki politikusok kártékonynak ítélt menekültügyi megszólalásait vették górcső alá, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a „politikai idiotizmus” milyen veszélyes. Nem árulták el, mennyibe kerül az egész, és hogy országos kampány lesz-e, arról ugyanis a „szellemi honvédők” döntenek majd.

Azon felül, hogy a szövegkörnyezetéből kiragadott mondatok kiemelésével rengeteg csúsztatást követett el CÖF. Ennek a „játéknak” van másik oldala is, ugyanis az Orbán-kormány szélkakaskodásaiból legalább ennyire nagyívű plakátkampányt lehetne indítani.

Vajon mi CÖF?

A 2014-es választások egyik legaktívabb szereplője egyértelműen a CÖF volt. A szervezet színrelépésével megjelent a pályán egy új szereplőtípus, a politikai jellegű civil szervezet, amely tevékenységét a jelenlegi kormánypártok érdekében (Békemenet), s az ellenzéki pártok ellenében (utcai plakátok) végzi. A CÖF aktivitása egyáltalán nem véletlen: a választási törvény átfaragásával, valamint a civil pénzek fölötti kontroll megszerzésével tágra nyílt a lehetőségek tárháza, kormányról jóval könnyebb pénzhez juttatni a baráti „civileket”.

A politikai jellegű civil szervezetek bevonása azonban számos veszélyt is rejt: ezek a csoportosulások ugyanis nem pártok, s rájuk nem vonatkoznak a szigorúbb kampányfinanszírozási és támogatási szabályok, így alkalmazásuk ezeknek a megkerülését is szolgálhatja. A mostani akciójuk során is felmerült kérdésként, vajon mennyi pénzt költött a plakátok elkészítésére a szervezet. Csizmadia László, a CÖF elnöke - egyben a költségvetésből civil szervezeteknek juttatott közpénz fölött diszponáló szervezet elnöke - azt felelte, hogy a CÖF, mint mindig, most is minden költségével el tud számolni az utolsó fillérig, „de erre azért most itt nem fogok rögtön válaszolni”.

CÖF-ös csúsztatások tárháza:

A plakáton szereplő ötszázas szám nem egyenlő a Magyarország területén átvándorlók számával. Fodor arról beszélt, hogy összesen ennyi ember kapott Magyarországon menekült, oltalmazott és befogadott státuszt 2014-ben. Ismerve a kormány menekültpolitikáját, 2015-ben is körülbelül ennyi fővel lehet majd számolni. Tehát ordas nagy hazugság úgy beállítani Fodor szavait, hogy csak 500 ember érkezik Magyarországra menekültként 2015-ben.

Ráadásul, ha valaki veszi a fáradságot és megnézi az interjút, akkor hallhatja azt is, hogy Fodor külön kihangsúlyozta, hogy a menekültprobléma jelenleg  (2015 júniusában) nem jelent veszélyt, azonban föl kell arra készülni, hogy hamarosan súlyosabbá válhat a helyzet (ami be is következett). Fodor arról is beszélt többek között, hogy a problémát ott helyben kell megoldani, ahol a válság van (2015 júniusában még Koszovóból jöttek rengetegen, ezért ezt a területet hozza szóba. Orbán mostanra ugyanezt mondja, a problémákat helyben kell megoldani - akkor most Orbán is Gyurcsány a Liberálisok kottájából játszik?)

Kunhalmi Ágnestől is idéztek

Kunhalmi szavaiba nemigen lehet belekötni: ha szerinte bevándorló probléma nincs, (ugyanis a gazdasági bevándorlók nem akarnak itt maradni, ahogy tudnak, tovább is állnak Nyugatra), menekült probléma van, csak a kormányzati kommunikáció mossa össze célzatosan a két fogalmat. 

Bár a kormánypropaganda folyamatosan bevándorlókról beszél, nálunk célszerűbb lenne „átvándorlóknak” nevezni azokat, akik megjelennek a magyar-szerb határon. A délről hozzánk érkezők 80-90 százaléka ugyanis nem Magyarországra akar jönni. Az érkezők fele általában 24 órán belül el is hagyja az országot. A kormány ráadásul összemossa a kényszerből, valamilyen fenyegetettség elől menekülőket a gazdasági okokból migráló emberekkel. Részletek itt

Gyurcsány Ferenc is helyet kapott:

A röszkei összecsapás után több külföldi riporter is azt állította, hogy csapdába csalták a menekült tömeget a rendőrök szeptember 16-án a röszkei határátkelő-helynél, hogy fel tudjanak velük szemben lépni, hiszen Szerbiába nem mehettek át. Épp ezért (míg ki nem vizsgálják az esetet) nagyon elhamarkodott és felelőtlen dolog ezt az ügyet felhozni ilyen kontextusban. Annyi biztos, hogy a kormány hivatalos verziójával kapcsolatban valami bűzlik, mindeddig azonban nem került elő olyan bizonyíték sem, ami egyértelműen alátámasztaná Gyurcsány Ferenc állításait.

Szigetvári Viktor szavait is idézték

 

Az valóban tény, hogy rengeteg, az átlagnál képzettebb szír indult útnak (Szigetvári rájuk gondolhatott), és mindez nem mond ellent annak, hogy mellettük természetesen szép számmal vannak olyanok is, akik iskolázatlanok, és a beilleszkedésükkel rendkívül sok probléma adódhat. Hozzátéve, hogy még mindig nem Magyarországon telepednek le a menekültek, az EU más tagállamaiból pedig 718 menekültet toloncoltak vissza Magyarországra az év első hat hónapjában, azonban valószínűleg még ők sem fognak letelepedni ide.

Szigetvári elképzelésével egyébként nem találta fel a spanyolviaszt, az agyelszívásnak nevezett folyamat állandó jelleggel fennáll a centrumba irányulva a periféria országaiból. Magyarországnak sem jönne rosszul a képzett munkaerő, főleg most, hogy teljes szakmák tűnnek el az országból a kivándorlás miatt.

Bár nem vagyunk célország, az áthaladó képzett munkaerő idecsábításával Orbánnak is lett volna lehetősége arra, hogy „lefölözze” a migránsok képzettebb részét, de a miniszterelnök inkább csak gyűlöletet-kampányba kezdett, a kézi vezérelt magyar média teljes támogatását élvezve.

Vona-plakát

Ha baj az, amit Vona mondott, akkor mi a CÖF véleménye erről az Orbán idézetről?

„Azért is különleges vendéget fogadtunk ma, hiszen ő az iszlám világból érkezett, és Európában ma nagyon sok helyen az iszlámtól félnek, sőt van, ahol ellenségnek is tekintik. Magyarország nem ilyen ország. Magyarország az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi és lelki alkotásának tekinti, amely sok százmillió embert segít hozzá, hogy az emberi élet létezésének magasabb értelméhez eljuthasson. Ezért mi az iszlámról is a tisztelet hangján beszélünk, és kívánjuk Egyiptomnak, hogy a saját kultúrája és vallása alapján sikeres lehessen.”

Orbán Viktor nyilatkozata az Abdel Fattah el-Szíszivel, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón 2015. június 5.-én Budapesten.

Orbán valamiért kimaradt a CÖF plakátkampányából:

Pedig alig pár hónapja hanzottak el a fentiek Orbántól az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén. A felületes szemlélő akár zavart is tapasztalhat, hiszen pár hónappal korábban egy másik fórumon a miniszterelnök teljesen más szavakkal beszélt a kultúrák együttéléséről:

A kultúrák együttélése hatalmas feladat és kockázatos, különösen amikor az iszlámról és a kereszténységről van szó. Magyarország nem vállalta ezt a kockázatot, és a jövőben sem vállalja. Nem akarunk multikulturális társadalmatnyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak a Orbán Viktor.

Ha azonban mindkét idézet Orbán Viktortól származik, talán még a kormány-civilekben is felmerülhet a kérdés, hogy melyik irány mögé kell pillanatnyilag felsorakozni? Pedig a válasz egyszerű, és még csak nem is kell kognitív disszonanciába süllyedni hozzá, elég, ha a végletekig anyagiasak vagyunk és teszünk a humanitárius szempontokra: így csupán az iszlám világból érkezett pénzes arabokat kell tisztelettel fogadnunk és tanulni tőlük. No de az már csak mégsem járja, hogy az arabok nem letelepedési államkötvénnyel, hanem menekültkérelemmel érkezzenek hazánkba, nemigaz?!

 

 

 

 


A blogbejegyzés eredetije: Fideszes Patyomkin-civilek akcióban: így manipulál a CÖF...


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Na, itt van egy alapvető és nagy probléma. Mégpedig, ha a CÖF képes volt ilyen aljas módon lejárató plakátkampányt folytatni az ellenzék elle, talán közpénzből, akkor az ellenzéknek is össze kellene kapnia magát és plakátot kihelyezni több helyre, hogy lássák az emberek, hogy Orbán, hogyan is vélekedett az iszlámról nem is olyan régen, majd pedig homlok egyenest beszélt az iszlám ellen nem sokkal később. Ha a CÖF meglépte ezt a kampányt, akkor a lejáratás alatt lévő baloldal ezt miért nem teszi a jobboldal felé? Uri gesztusból talán? Vagy, szerinte, nem fér bele a demokrata játékszabályokba? Hát, ez az! Ilyen gyámoltalanságok és egyébb propaganda hiányosságok miatt van a baloldal ott, ahol most van. Ezek alapján lehet csodálkozni azon, hogy egyre többen vélekednek úgy, ahogy a FIDESZ is szeretné? Nem, ezen nem lehet csodálkozni! Csodálkozni csak azon lehet, hogy ezeket, a politikusi mivoltot megcsufolókat még nem zavarta el a baloldali szavazótábor. Azok a maradék szavazók, akik még hisznek egy baloldali megújúlásban, persze, nem ezekkel a szereplőkkel. Ezekkel még a CÖF is azt csinál, amit akar. Ha mást nem is, de a magaslabdát illik leütni, aki még erre sem képes, az hogy is lehet a ranglista élén?