A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Felső?oktatás?

via Egyenlítő blog

2012. január 7. 14:46 | 5 hozzászólás

Hivatalossá váltak a felsőoktatási keretszámok. Az eddigi 55 ezer helyett csak 34 ezer diák jutna teljes, és 15 ezer 50 százalékos állami ösztöndíjhoz. Az állami helyek drasztikus megnyirbálása sok egyetem és főiskola létét ingatja meg, és ez alól nem kivételek a nagyobb intézmények sem. Például a Corvinus számára komoly fenyegetést jelent, hogy gazdasági képzésben mindössze 250 hallgató kapna száz százalékos támogatást.

 

Megszámolni sem tudjuk, hány koncepció létezett, mielőtt – végül december 23-án – elfogadták azt az új felsőoktatási törvényt, amelyre még Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke is nemet mondott. Az új törvény tartalmazza a hallgatói létszám csökkentését, a támogatási rendszer átalakítását – a hallgatók teljes állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, illetve önköltséges finanszírozási formában tanulhatnak -, jelentős forráskivonást, és a három éves nyelvvizsga-amnesztiát.  
 
Azt január elejéig nem lehetett tudni, hogy pontosan mennyi az annyi. Sejteni lehetett, hogy főleg a gazdasági és jogi képzés területén vágják meg az állami támogatottak létszámát, de, hogy ilyen mértékben, arra senki sem gondolt. Hogy mennyire nem, azt jól mutatja, hogy az Origo által megkeresett rektorok közül többen  hitetlenkedtek, mondván, biztos elírás történt. De nem, a végleges keretszámokat például itt meg lehet tekinteni. Gazdaságtudományi képzésre 250, míg jogász szakra 100 hallgató vehető fel teljes állami támogatás mellett. A 2011-es őszi keretszám 4900 és 800 hallgató volt. Ezek után elmondható, hogy a legdrasztikusabb nyirbálást a gazdasági képzésben hajtotta végre a kormány (95 százalék!), de összességében mindkét képzési területet kivégezték. Összehasonlításképpen a minisztérium szerint több művészeti vagy sporttudósra van szükség.

A blogbejegyzés eredetije: Felső?oktatás?


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Hát most mondd meg!
Idetéved egy ángliusul tudó robot, és én meg nem értek ángliusul, mert franciás voltam a gimiben!
De már NEM vagyok franciás se!:DDD
Öreg vagyok hozzá, hogy felfrissítsem ebbéli tudásom!;o)
 

katicabogar képe

katicabogar
1 éve

Lemaradtál, de nincs jelentősége. Egy robot valamilyen angol nyelvű reklámmal szórakoztatott minket - de ahogy látom, azóta már törölték :)


adam-ik
1 éve

Lemaradtam valamiről? Miféle robot, miféle jó régi cikk?

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Éééértemmm... Köszi!
Megkímélhetnék az ilyesféle "előhúzásoktól"!
Ezekre már kevés a MI életünk!:(((

 

katicabogar képe

katicabogar
1 éve

Ez egy robot Zsadi. Jó régi (2012) cikket húzott elő :)