A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ellopják, szétlopják, szétcsalják

via Ténytár blog

2015. november 18. 09:28 | 15 hozzászólás

Fideszes oligarchák kaszálnak a földosztáson? A minap megtartották az első földárveréseket, amelyeken - csodák csodájára - egy magyar kis gazdálkodó sem kapott földet! Jó okunk van feltételezni, hogy ez a jövőben is hasonlóan folytatódik majd.

A Fidesz ismét teljesen hülyének nézi az embereket a földet az oligarcháknak cinikus programjával, a földmutyi legújabb manifesztálódásával.

Ahogy azt már sokszor megírtuk, a földmutyi képlete egyszerű: a magánvagyon gyarapításának kézenfekvő módja a közösség (nemzet) által  generációk alatt felhalmozott vagyon megszerzése. Az állam kezelésében álló termőföld pont ilyen jószág, amely - különösen 2014-től az uniós agrártámogatási pénzek  kiteljesedésével - a hazai nagytőkések, a földművelést iparszerűen végző érdekeltségek figyelmének középpontjába került. Ahol pedig érdek van, ott érdekérvényesítés is van. Ennek módja most éppen az állami földosztás.

A termőföld ugyanis még akkor is állami kézben van a legjobb helyen, ha ideig-óráig a földbérletek által a mindenkori kormány képes saját köreinek is juttatni - ez ugyanis károsítja a közvagyont, de az csak időleges. A mostani döntésekkel azonban örökre elveszik - aprópénzért - az állami földvagyon. Az ellenzék tiltakozása, nyilvánosság hiányában sajnos nem kapott kellő társadalmi támogatottságot, így a nemzeti vagyont eddig állami kézben, most viszont hirtelenjében magánkézben biztonságban látó fideszes privatizációt úgy tűnik, akadálytalanul nyomja le a kormánypárt a magyar társadalom torkán.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=U_TcA7WiCdE align:center]

 

Hazugság, hazugság hátán

1. Külföldiek is vehetnek termőföldet

Az első kategorikus hazugsága a kormánypártoknak a külföldiek földszerzésével kapcsolatos. Maga Orbán Viktor vállalt személyes garanciát arra, hogy csak magyar gazdák szerezhetnek földet, amíg kormányon vannak. A nyilvánvalóan cinikus és populista ígéretet Orbán - ha egy cseppet is tisztában volt EU-s vállalásainkkal, és ne legyünk naivak, miért ne lenne - már akkor is csak a szavazatszerzésért pufogtatta a Fidesz első embere.

 

Szeretném önöket megnyugtatni, a magyar föld jövője nem függ a Brüsszelben esedékes döntéstől. Ez csak, és kizárólag tőlünk függ. Önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz - és ebben az én munkám is ott lesz - addig akármit döntenek Brüsszelben, Magyarországon külföldiek itt soha termőföldet nem fognak vásárolni mondta Orbán Viktor 2010-ben.

hantameter_hazugsag.png

[video:https://www.youtube.com/watch?v=N3UmN5_kGkw align:center]

Mára azonban a kormány pont az ellenkezőjét teszi, amit ráadásul már a fideszes polikusok sem tagadnak. A földosztással ugyanis közvetlenül, és közvetve is fel tudják vásárolni a magyar termőföldet a nem magyar állampolgárságú, tagállami gazdák. Közvetlenül azok, akik rendelkeznek magyarországon bejegyzett földművelő képzettséggel (aki elvégez egy 1-2 hetes aranykalászos tanfolyamot és a földhivatalban regisztráltatja magát, már meg is felel ennek az elvárásnak).

Közvetve pedig azzal nő a külföldi kézben lévő magyar földek aránya, hogy a most eladott földek adásvételében már semmi köze nem lesz a magyar államnak, márpedig a földek értéke rohamosan nőni fog, így a most befektetésként vásárolt földeket a (narancssárga színű magyar) nagytőkés lendületből adhatja majd tovább a moratórium lejárta után, vagy a gránitszilárdságú alkotmányunk újabb megváltoztatásával még korábban is a külföldi nagytőkéseknek. 

2. Szó sincs tiszta és átlátható versenyről

A második óriási hanta a földosztással kapcsolatban, hogy a földeladás átlátható módon biztosítja majd a földhöz jutást a magyar gazdáknak, így nem lesz lehetőség a földbérleti pályázatoknál megtapasztalt földmutyira, amelyről Lázár János véleménye is az, hogy a fideszes menedzsment szétlopta a magyar termőföldeket. Nos, a jelenlegi rendszer se nem igazságos, se nem biztosít egyenlőséget.

A nagybirtokok helyett a magyar családi gazdaságokat erősítjük meg, ezáltal folytatjuk a Földet a Gazdáknak Programot. Így a kormány döntése révén a magyar gazdák akár 350 ezer hektár állami területet vehetnek meg nyilvános árveréseken, tiszta, átlátható viszonyok között. A magyar termőföld sorsát a magyar gazdák gondjaira bízzuk mondta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

hantameter_hazugsag.png

Nem éppen tekinthető tiszta és átlátható rendszernek az, ahol csupán a licitáláson való részvételhez 30 ezer forintot, plusz az érintett földrészlet 10 százalékát is be kell fizetnie a gazdáknak. Ez az összeg milliós nagyságrendű is lehet, és arra pont alkalmas, hogy a valóban helyben gazdálkodó kisgazdákat a tőkehiány miatt elriassza a licitálástól. De ez ügyben nem kell nekünk hinni, elég megnézni az első licitekről készült beszámolókat (az elsőn konkrétan egy vásárló jelent meg):

[video:https://www.youtube.com/watch?v=XvXuxz-EU8s align:center]

3. Védett területeket is eladnak Orbánék

Az LMP szúrt ki a Nemzeti Földalapkezelő honlapjára kirakott, értékesíteni kívánt területek között olyan helyrajzi számú területeket, amelyek uniós védettséggel ellátott, Natura 2000-es jelölésűek. Bitay Márton Örs, a témáért felelős államtitkár a sajtóban több alkalommal megígérte, hogy nem lesznek védett területek az eladó állami földek között, de úgy tűnik, már az első körben, több megyében zajlik a védett területek értékesítése. Persze nem lenne meglepő, ha Bitayt ismét politikai érdekei hajtanák, hiszen ő volt az egyik, aki a trafikmutyiként elhíresült koncessziókat is sikeresen osztotta a megfelelő kezekbe. 

A kormány a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként meghirdetett földértékesítés során védett természeti területeket nem ad el, ezt jogszabályt tiltja, így az LMP alaptalanul vádolja hazugsággal a kormányt közölte a földművelésügyi tárca.

hantameter_hazugsag.png

4. A spekulánsok aligha vannak kizárva a rendszerből

A magyar föld sem spekulánsoknak, sem nagybirtokosoknak nem eladó, föld csak azé lesz, aki megműveli reagált a Fidesz-frakció Sallai Róbert képviselő szavaira.

hantameter_hazugsag.png

A fenti állításnak több ponton ellentmond a valóság: a rendszerben ugyanis a jelenlegi bérlőknek elővásárlási joguk van az általuk bérelt földre, valamint a kormány licittel bocsátja áruba a földterületeket, ami nyilvánvalóan a vagyonos nagytőkéseknek kedvez. Sokak szerint a kormány a gyors bevételhez jutás mellett azért döntött a földek eladásáról, mert így nem kell majd ellenőrizni a korábban állattartáshoz kötött bérbeadási feltételeket, amelyeket a földmutyi sok nyertese nem tart be.

Sok földre még az előző Orbán-kormány alatt több tízéves bérleti szerződést köttöttek, így ezeknek a földeknek a fölvásárlása vagy azoknak a Fidesz-közeli köröknek éri meg, akiknek akkor bérbe adták, (hiszen még évtizedekig ők használhatják a földet, hiába venné meg más), vagy azoknak a nagytőkések jöhetnek szóba vevőként, akik a föld hosszú távú áremelkedésében bíznak - őket hívjuk spekulánsoknak.

Bár a földek elméletben 20 évig elidegeníthetetlenek, ez a rendelkezés öröklés útján egyszerűen kijátszható, és a személyenként 300 hektáros plafont is könnyen átléphetik a nagygazdák a strómanjaikkal. Például így

Mivel az eladási minimálárat a megyében jellemző ár fölé lőtték be, inkább a jobb minőségű, egybefüggő területek találhatnak gazdára, amelyeket nyilvánvalóan inkább a nagytőkések tudnak megfinanszírozni.   A magyar föld a spekulánsoknak tehát most eladó csak igazán! 

Mennyi földről van szó?

Magyarország teljes területének (9,3 millió hektár) 79,6 százaléka termőföld (7,4 millió hektár), 20,4 százaléka pedig művelés alól kivett terület (1,9 millió hektár). 2011-ben a termőföldek java része magánkézben volt, az állami tulajdon csupán 11,4 százalékot tett ki, ami 843 ezer 600 hektárt jelent. Most ennek közel a felét (45 százalékát), abból is a legértékesebb szántókat akarja eladni, nagyon szoros határidővel a kormányzat. 

A földmutyik története egyébként nem most kezdődött. Mi is írtunk arról, hogy a Fidesz már 2001-ben elkezdte a központilag vezérelt tőkekoncentrációt. Az ügyletek a piszkos 12 néven váltak ismertté, amely 12 állami gazdaság privatizálását, Csányihoz, Simicskához és Leisztingerhez való csatornázását jelentette.

A Fidesz most ott folytatja, ahol abbahagyta: a botrányos földbérleti pályáztatás (alias földmutyi) és a nemzeti parkok földjeinek ugyancsak mutyizásba torkolló szétosztása után ezúttal tehát négyszázezer hektár állami földtől kíván megszabadulni az állam a következő választásig.  Ebből több ezer milliárd forint bevételre számít a kormány, azonban az eladott földek immár örökre kikerülnének az állam fennhatósága alól. Kontextusba téve ez a szám egyébként óriási, a magyarországi szántók tíz százalékát, az összes termőterület 5-7 százalékát adja ki a kormány az állam kezéből.


Mészáros Lőrinc például biztosan jól jár majd a privatizációval. Fejér megyében a kormány 640 hektár területet privatizál, amelyre 931 millió forintot kellene előteremtenie Orbán Viktor jó barátjának a sikeres felcsúti gázszerelőnek, ami nem lesz nehéz, tekintve, hogy tavaly egymilliárd forint osztalékot vett fel csupán az egyik cégéből.  

Ahogy azt már sokszor megírtuk, a földmutyi képlete egyszerű (akit az elejétől érdekel a sztori, itt és itt megtalálja az ügy előzményeit). A magánvagyon gyarapításának legegyszerűbb módja a közösség (nemzet) által  generációk alatt felhalmozott vagyon megszerzése. Az állam kezelésében álló termőföld pont ilyen jószág, amely - különösen 2014-től az uniós agrártámogatási pénzek  kiteljesedésével - a hazai nagytőkések, a földművelést iparszerűen végző érdekeltségek figyelmének középpontjába került. Ahol pedig érdek van, ott érdekérvényesítés is van. Ennek módja most éppen az állami földosztás.

 

 


A blogbejegyzés eredetije: Ellopják, szétlopják, szétcsalják


Hozzászólások

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
3 éve

Mert nem ismeri fel, ki lengeti a  kolompot....

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves Plessatt!

Azt gondolom, hogy ebben a kérdéskörben nem tudok veled azonosulni, teljes mértékben. Azt is gondolom, hogy nem olyan nagy baj az, ha egy politikusról nem tudom, hogy kicsoda, vagy micsoda. Ez Magyarországon azért furcsa, mert mint már írtam, Magyarországon a szolipszizmus, és a nemzeti „csodavárás” uralkodott el. Ennek egyik megjelenítődése, hogy nem az a fontos hogy mit mond az említett politikus, hanem az a fontos hogy ki mondja.

Már bocsánat, de ha Gyurcsány eget rengető marhaságot mond – akkor az úgy van. Hányszor írtuk már le, hogy ezt nem kellett volna mondania. Vagy itt van a legutóbbi. Hiller marhaságot mondott, de azért mert Hiller mondta, nagyon sokan készpénznek fogadják el. Ugyan ez Lendvai esetében- csak utalnék más blogokra.

 Ezért aztán azt gondolom, hogy jobb lenne az, ha nem igen tudnánk, hogy éppen beszélő kinek is a pártjába tartozik – ha, nem pártrendezvényen vagyunk – mert akkor ha hülyeségeket beszél nem járatja le a pártját.

Tudod, Angliában nem igen tudják, hogy a Tory pártnak ki a munkaügyi szakértője, azt igen hogy a pártelnök a David Cameron, aztán ez elég is.

Vagy az USA-ban még a Demokrata Párt elnöknőjét sem ismerik, csak igen kevesen. Sőt még ha megkérdezed hogy ugyan már mondják már meg hogy ki a Demokrata Párt frakció vezetője a Szenátusban, vagy ki a Képviselőházban a frakcióvezetőnő.,10 közül 9-nek fogalma sincs róla. Nem is kell, hogy legyen. Egy pártelnök, ha demokratikus vezetési stílust alkalmaz, akkor nem ő a fontos, a karizmatikus egyén, a mindig megmondó - ez csak Magyarországon van így - hanem az a politikus, aki hívatásos politikus - és az adott párt támogatja. ( Nálunk nincsenek hivatásos politikusok - csak botcsinálta pártkatonák)

Azt írod:” Ha egy párt népszerüségért harcol, váltópárt szeretne lenni, mint ahogyan sok esetben megjelöli magát, akkor ennél sokkal többet kell tennie, még a népszerűsége, a megismerhetősége tekintetében is.”

Ha egy párt a népszerüségéért harcol, akkor annak kell hogy legyen odeológiai alapja, amire építi a missióját, visióját céljait és stratégiáját.Kell hogy legyen komoly tudással és felkészültséggel rendelkező aktivista hálózata., amelyek nem csak azt tudják, hogy a pártjuk mit képvisel hanemértik is azt és el is tudják mondani. Kell hoyg legyen egy hivatásos politikus- egy „Reklámarc” akivel mindezt képviseltetni tudják- meg néhány ismert személyiség( lehetőleg ne a politikai palettáról- hanem máshonnan) akik felvállalják ezt a stratégiai tervezés  programját ( Lásd Koko, vagy  Egeszegi Krisztina- a FIDESZ-nél, bár az e kettő az nem kifejezetten találat, de mint lehetőség, mármint a személyiség, szóba jöhet.

 De színész, vagy más művészeti ág képviselője igen – (csak vigyázni kell, hogy ne legyen „Hungaricum” mert azt nem illik kisajátítani)

Viszont Pártvezér az nem lehet - ő a személyében garantálja a támogatást és ne a megszólalásaival – nem lehet pártfunkci ( mint Hiller, vagy Lendvai), mert ha hülyeséget mond, akkor mindjárt jön a pártból való „Kibeszélés” szindrómája.

Azt írod:” A jelek nem ezt mutatják és ebben igaza van Kovács L.-nak, hogy a nagy fiatalítás nem lett előnyére a pártnak.”

Nos, Van is igaza, meg nincs is igaza. A sikeres fiatalításnak egyik kritériuma, hogy a fiatal tudja, hogy hova „fiatalítják” . Ha nem tudja akkor nem ér semmit ( Lásd az előbbieket - hogy tudja). Ettől még a fiatalítás lehet sikeres, csak legfeljebb nem az a párt lesz, mint előtte volt.

Azt írod:” Nem elég ambiciózsnak lenni, hanem sokat kell dolgozni a párt érdekében, hogy a szavazók e munkát el is ismerjék.”

Úgy gondolom, egy párt esetében a munkavégzést nem annak kell jellemezni, hogy ki a párt vezető, hanem annak hogy a stratégiai tervezés megvalósításában milyen munkát k végeznek. A pártvezető az vezesse a munkát, de ne ő végezze. Ott, ahol kell jelenjen meg – nem kell szónokolnia, személye a garancia a megjelenés fontosságára.

Tudod a Kurszki csatában nem Zsukov harcolt, hanem a Vörös Hadsereg, de Zsukov vezette. Már maga az a tény, hogy megjelent a Frontvonalban, megadta a fontosságát a hadműveletnek, mind két oldalon. A Német Vezérkar, amikor értesült arról, hogy Zsukov lett a Frontparancsnok azonnal megkezdte a védelmi műveleteket, és tartalékképzést, átcsoportosítást - mert jól tudták hogy a hadművelet milyen fontos lesz. Pedig akkor még Zsukov egy szót sem szólt)

Más a személyes példamutatás és más egy tevékenység vezetése. Nem szabad a kettőt összekeverni. A karizmatikusnak mondott vezető, mindig autoriter és nem hallgat senkire csak saját magára. Elvárja hogy mindig neki legyen igaza, és a pártkatonák istenítsék- egyfajta személyi kultusz övezi, ha akarja, ha nem. Nem ez a legjobb vezetési stílus ( Blair is ebbe bukott bele, többek között –el is távolodott New Labour  pártolóinak zöme)

Ami Kovács Lászlót illeti tudod én őt kommunistának tartom a szó marxi értelmében. Nem véletlen talán hogy manapság  „nem kell” Kiméletlen harcot folytatott a praskticisták ellen, de a nemtelen és alantas támadások következtében elbukott. Ezt a prakticisták nem bocsátják meg neki. Kommunistaként értette a reformok szükségességét, és tudta, hogy a prakticiznmus csak ártalmára van az MSZP-nek - ezért volt ellene 2002-ben a nemtelen és  alantas támadás. ( Nem támogatta Németh Miklós pártelnökségét és miniszterelnökségét, mert egy autoriter vezetőnek tartotta Némethet - ami aztán be is bizonyosodott.)

A 100 napos osztogatást is ellenezte, bár Medgyessy, mint kompromisszumos miniszterelnök létébe belement az MSZP széthullásának megakadályozása végett.

Emlékezetes a Deak emléknapra tett megsztólalása- amikor bocsánatot kért a párt nevében a fényűző lakomáért akkor amikor mások meg éheznek: („Két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel - nagyon megfelelt volna”)

Nem támogatta Gyurcsányt sem (Le is mondott a külügyminiszterségről) Mert világosan látta, hogy a szociálliberális kredó Jóléti állama sem megoldás a kapitalizmus ellentmondásaira. Ugyan ezért nem támogatta a demosztokrácia törekvéseket sem. Megmaradt kommunistának. Ezért mennie kellett. Először Brüsszelbe - aztán pedig a sülyesztőbe. Ez van.

Én személy szerint nagyon tisztelem és sajnálom őt. Az utolsó kommunistáink egyikét veszítettük el vele.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Elég nagy baj, hogy ha valaki hall egy nyilatkozót valamelyik médiában, akkor kutatni kell az emlékezetében, hogy vajon kicsoda is Ő? Tudod, nincs mindenkinek számítógépe és főleg az idősebb korosztály, nem is él vele. Ennélfogva, egy valamirevaló politikus igyekszik a munkája alapján megismertetni magát és nem arra vár, hogy az interneten kutassanak a személye után, hogy kicsoda Ő és milyen funkcióba van, hogy azokat mondja, amiket mond! Na, ez a nagy probléma, többek között az MSZP-nél, ugyan is , ahogy dmolnár barátunk mondja, egyik kezükön meg lehet számolni azokat a személyeket, akik az MSZP megszólalói a médiákban. Ha egy párt népszerüségért harcol, váltópárt szeretne lenni, mint ahogyan sok esetben megjelöli magát, akkor ennél sokkal többet kell tennie, még a népszerűsége, a megismerhetősége tekintetében is. A jelek nem ezt mutatják és ebben igaza van Kovács L.-nak, hogy a nagy fiatalítás nem lett előnyére a pártnak. Nem elég ambiciózsnak lenni, hanem sokat kell dolgozni a párt érdekében, hogy a szavazók e munkát el is ismerjék. Csak erről van szó és nem holmi partalan vitáról. E vitát pedig eldönti a folyamatosan mért pártszimpátia, amely ugy néz ki, hogy nem éppen kedvező a pártnak, nem de?

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nem arról van szó, hogy fel tudja e valaki sorolni (vagy legalább kapisgálni), hogy ki és milyen funkciót tölt be egy pártban, hanem arról, hogy ismerjen politikusokat és tudja őket párthoz vagy pártcsaládhoz kötni. Az MSZP vezetőségéből pedig gyakorlatilag nulla ez a szint, mondjuk ha nem számítom Gőgös Zoltánt és nagyon néha Újhelyit, vagy Lukácsot. A többi néma csend. Ez az igazi baj.... Szerintem...

lilla- képe

lilla-
3 éve

Amíg nincs mondanivaló és nincs megmagyarázva a sokaságnak, hogy mi is az a baloldali markáns irány, hanem csak a homályos érzetre van bízva minden, no addig lesz is itt tévelygés még sokáig.

magántulajdonon alapuló gazdaság

vagyes tulajdonon alapuló gazdaság

vagy közösségi tulajdonon alapuló gazdaság

vagy a gazdaság nem mozgató erő, hanem a méltányos együttműködés áll a középpontban

Vagy miféle a jövő társadalmának működési képe?

begonia képe

begonia
3 éve

Nem emlékszem rá, hogy az embereket különösebben érdekelte volna, hogy kik a pártok vezetőségének tagjai. X az elnök - róla vannak vélemények, de a többiek neve úgy, hogy elnökségi tag, nem nagyon vannak a köztudatban. Egyes politikusok igen, de az, hogy milyen szerepet töltenek be pártjukban már nem ismert. Esetleg még az, hogy ki a frakció vezetőjük. A felvetéshez pedig csak annyit, Kovács nagy hülyeséget tett ezzel a nyilatkozattal. Még rátett egy lapáttal az mszp elleni kampányra, és ő saját magát is megutáltatja a pártjában.

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Azt hiszem félreértetted (mondjuk félreérthető is némileg). Nem arról van szó, hogy ha éppen kíváncsi vagy, kik az elnökségtagjai, akkor meg tudod e nézni valahol. Hanem arról, hogy benne él e a választópolgár tudatában, hogy "ja! Persze, tudom! X, az a jó fej, Y az az okos, Z, az a.... stb.". Mert, sajna, de nem él senkiben. A fél kezemen fel tudom sorolni, kik azok, akik állanósan szerepelnek és tudják róluk, kicsodák is valójában.. Mondom, a közember, nem a párttag..

Bármikor megnézheted, hogy kik a vezetők. http://mszp.hu/testulet/orszagos_elnokseg

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Nézd, azt hitték, hogy a fiatalítás az azt jelenti, hogy fiatal embereket kell ültetni a székekbe, mindegy mire képesek. Nem jött össze. Mert ez nem így működik. Amúgy magasról tesznek (ők is) a mai fiatalokra. Az egész magyar demokratikus oldalon nem találni olyan pártot, amelyik érdemben foglalkozna utánpótlás neveléssel, a fiatalok bevonásával. Közben meg "csodálkoznak", hogy a fiatalok nem támogatják őket.

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

Sehova, mert nem volt... Az a nagy igazság, hogy ez is a népmesék kategóriájába tartozik. Volt búzaexportunk, hogyne, de az képtelen volt az első világháború után már vesenyezni az amerikai búzával, hogy a többiről ne is beszéljünk. A fő felvevő piacunk Auszria volt, majd később a szocialista tábor, ahova már azt vittünk, ami nekünk tetszett..

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Most olvstam Kovács L. volt pártelnök nyilatkozatát, hogy, ha így halad az MSZP, akkor a következő választáson még a parlamentbe sem fog tudni bejutni. Pedig, a jó öreg Kovács egy megfontolt, jó politizáló ember volt, akit tényleg méltatlanul kiszorítottak a vezetésből, mondván, fiatalítani kell.  Fiatalítottak, azóta csőkken folyamatosan a támogatottság. Panaszolja, hogy semilyen ügyben nem kérik ki a véleményét, nem kiváncsiak rá. Úgy látszik, hogy ezek a fiatalok az öregek nélkül is tudják a dolgukat. Csak az az érdekes, hogy pl. én sem tudnék közülük legalább négy nevet felsorolni, akik az elnökségben vannak, pedig , hát, ők jól dolgoznak....

NewTiborc képe

NewTiborc
3 éve

Megérdemlik az emberek a sorsukat. Kishantosi példa: A gyalázat után a választáson a fideszes torony magasan nyert, második a Jobbikos és a zembereket képviselő hölgy összesen kapott vagy 12 szavazatot. Akkor miről is beszélünk? Akinek csak a fél belét tiporják ki, az elmegy és nagymisét mondat, hogy hál' istennek a fele megmaradt. Ez már nem birkaság, ez ostobaság. Mellesleg az ellenzéki politikusok a vezérbirkák.

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

A magyar ember, mint a birka. legalább is így viselkedik!

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Ilyenkor  az  jut eszembe, hogy hová lett  az aranyat érő búzánk?

Ellen_Ripley képe

Ellen_Ripley
3 éve

Van még  valami ebben az országban ami nem-z-eti?