A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Edgar Swan: "Ebben az országban minden mai öreg lopott"

via Ordítok blog

2015. január 29. 07:29 | 26 hozzászólás

A legutóbbi bejegyzésem elég nagy vihart kavart, de világosan kiderült a hozzászólásokból, mekkora bajok vannak sokak fejében. Az távolról sem baj, hogy másként látunk dolgokat, más véleményen vagyunk. De az önfelmentéssel párosuló hülyeség már komoly probléma. Kiemelek egy hozzászólást, mert jól példázza az "orvosi ló" esetét.

"a ma, az a tegnap holnapja. A mai öregek a tegnap fiataljai ezt az országot, ezt a környezetet teremtették meg a mai fiataloknak. Szétlopták az országot, a jövőnket, és még az unokáinkat is eladósították. Ebben az országban minden mai öreg lopott!!!! Ki vizet, ki gázt, ki áramot, ki a gyárból a rezet, a betont, a mozdonyvezetők az üzemanyagot, mindenki mindent mit mozdítani lehetett!!! A mai öregek ingyen tanulhattak, volt munkalehetőségük, egészségügy, kórház ahova nem kell bevinni a törölközőt szappant gyógyszert wcpapirt. DE ELLOPTÁK mindezt! Elvették a mánkat, a lehetőségeinket és belesodortak minket egy olyan rendszerbe ami nekik se jó - ahogy a fenti sorok is mutatják- ugyanakkor elvárnák a tiszteletet???? MIRE????? Körbenézek az országban és látom mit csináltak vele az öregek, ezt nem tudom tisztelni! A mai fiataloknak már csak egy célja maradt ha nem akarja elvenni a holnap fiataljaitól a holnapot. Kimenekíteni innen a holnap fiataljait. Talán minket lesz miért tisztelni... Az öregek meg tiszteljék egymást a nyomorukban, amit saját maguknak köszönhetnek!"

Ebben minden benne van, amit a tudatlanság, a hülyeség, a propaganda kritika nélküli elfogadása, a tehetetlen ostobaság és az önkritika tökéletes hiánya, az önálló gondolkodás és a felelősségvállalás megtagadása csak képes kiöklendezni. Az említett bejegyzés alapvetően arról szólt, hogy talán célszerű lenne nem életkor alapján ítélkezni és kölcsönösen elismerni, tisztelni egymást, amennyiben van miért. A fenti hozzászólás tipikusnak mondható. Ezzel nem azt állítom, hogy mindenki, minden fiatal(?) így gondolkodik, mert szerencsére erről szó sincs. De vannak - és tartok tőle, nem kevesen - akik önálló gondolatok helyett a kitett csalit kapták be és most azt rágják habzó szájjal, miközben hisznek annak igazában.

Fiatal (és nem fiatal, de szenilis) embertársaimnak ideje lenne szétnézni a fejükben és a ránctalanító krémet a bőrükre, nem pedig az agyukra kenegetni. Mindannyiunk érdekében. Az ordító önsajnálat és a tunyaság nem fogja megváltoztatni senki életét.

A mai "öregek" olyan országban éltek, ahol sem beleszólásuk, sem rálátásuk nem volt semmire. Az ország nem volt független, az akkori Szovjetúnió vezetői döntötték el azt, hogy mit írhat le egy újságíró, mi jelenhet meg könyv formában, mit mondhat a kormány, vagy akár a magánember, mit, mennyit és milyen gyárakban kell termelni, mivel kell bevetni a földeket. A magánvagyonokat elkobozták, kolhozokba kényszerítették az embereket. Megszabták az ünnepeket, a jelszavakat, az iskolai oktatást a történelemtől a nyelvtanulásig. A kormánynak annyi mozgástere volt, hogy ezeken a kereteken belül igykezhetett élhető feltételeket biztosítani. Nem volt szabad média, az internet még nem létezett, a leveleket ellenőrizhették. Mobiltelefon nem létezett, vonalas is csak kevés. Nem lehetett szabadon elhagyni az országot, hírek, információk alig jutottak be. Nagyon sok mai "öreg" veszített el mindent ebben a rendszerben, sokan éppen az életüket. Kilépni ebből az elnyomásból nem volt mód. Az 1956-os forradalmárok demokratikus szocializmust és független országot akartak. A későbbi, felpuhult rendszerben sem volt döntési, vélemény, vagy bármiféle szabadság. Az akkori rendszerben élőkre most azt mondani, hogy felélték a mostani fiatalok jövőjét, minimum tulokság. Ezzel szemben a bűnösök (mert voltak, vannak, de nem egész generációk) elszámoltatása, de még nevesítése sem történt meg a mai napig. Az azóta oly sokszor kétségbe vont rendszerváltás megtörtént. Akkor is, ha rosszul, ha ezer hibája volt már az induláskor és millió hibája van mára.

A rendszerváltáskor az államadósság rátája 80% körül volt. Az ezerszer elátkozott Bokros Lajos és az ő - szintén ronggyá szidott csomagja - a kilencvenes évek második felére 40% körülre szorította le az adósságrátát úgy, hogy csak részben hajtották végre a csomag lépéseit, mert népszerűtlenek voltak az intézkedések. A magam részéről kíváncsi lennék arra, ha Bokrost nem áldozza fel az akkori kormány a tulajdon népszerűségének megvédése érdekében és végigmegy a kidolgozott terv, a válság tudott volna ilyen károkat okozni? Az biztos, hogy az államadósság mértéke néhány év alatt, 2011-re elérte a rendszerváltáskori szintet. Ezt ma hányan tudják azok közül, akik köpnek a Bokros-csomag hallatán? Ja, hogy szar volt, fájt, áldozatokkal járt? Most jobb? Most rendben vagyunk?

Most mi történik az országban? Ész nélkül rohanunk Oroszország karjaiba, holott a jelenlegi kormány és annak is a feje éppen azzal robbant be a magyar valóságba, hogy "Ruszkik haza!" Azóta változott a terv? Igen, minden kormánynak volt ezer hibája, bűne is, de a tegnap bűnei nem adnak felmetést a ma bűneire. Sem az elmúlt nyolc év, sem az elmúlt huszöt év. 

A hozzászólás írója hiába mentegeti akár önmagát, akár a generációját (bármelyik generáció legyen is az) azzal, hogy ezt örökölték. A rendszerváltáskor létrejött a szabadságnak az a mértéke, ami előtte álmainkban sem létezett. A vallás, szólás, vélemény, sajtó, gyülekezési szabadság. Pártok sokasága alakult és alakulhatott. Szabad választások voltak. Igen, minden aktuális kormány igyekezett befolyásolni a médiát, irányítani a gondolkodást, maga felé billenteni a választásokat. De az, ami ma történik, messze túlmegy ezeken.

A lopás új dimenziói tárultak fel akkor, amikor jogszabályokkal támogatják meg a tolvajok önmagukat. Mert lop az, aki többszörös áron végez el egy kivitelezést közpénzből, miközben gyakorlatilag nincs pályáztatás. Lop, aki a hivatali információival, befolyásával, hatalmával visszaélve előnyt kovácsol önmagának, barátainak, ismerőseinek. Lop, aki a közös pénzből rosszul gazdálkodik, miközben a nyomor napról napra növekszik. Lop, aki a kiszolgáltatott emberek juttatásait megvonja, aki az oktatást hozzáférhetetlenné teszi. Lop az is, aki hamis statisztikákkal, hazugságokkal fedi el a valóságot. Mindez nem a múlt rendszerben történt, hanem most történik.

Amit a múlt rendszerben nem lehetett megtenni, azt most lehet. Akkor is, ha a szabadságjogoknak már csak foszlányai vannak meg mára. Most már/még nem veri szét a tüntetést a rendőr kardlappal. Nem kell attól félni, hogy jön a sokszor megénekelt "fekete" autó és az ember hetekre, hónapokra, örökre eltűnik. Kockázat most is van, mert aki vállalja a kormánnyal szembeni véleményét, az egzisztenciáját veszélyezteti. Aki kimegy egy tüntetésre, az állását, a hozzátartozója állását, a nyomorult közmunkáját, a napi megélhetését kockáztatja. Aki szót emel, azt hamar megtalálja az adóhatóság, a rendőrség. Feljelentik, beperelik, lejáratják, meghurcolják. 

MOST van Kubatov-lista, MOST van Közgép, MOST van stadion stadion hátán, MOST van korrupció, MOST van Mészáros Lőrinc, MOST van elképesztő mértékű szegénység, MOST van munka helyett közmunka, MOST van szabadrablás. MOST van titkos szerződés Putyinnal. MOST adósítjuk el az unokáinkat is.

Ismét kiemelek egy mondatot a hozzászólásból, mert úgy hiszem, ez a kulcs.

"Körbenézek az országban és látom mit csináltak vele az öregek..."

Ó, barátom, dehogy! Ezt mi csináltuk, csináljuk. Az öregek, fiatalok, én és bizony, te is! Már nincs kire mutogatni, ez nem örökség. Friss seb. Közös bűn. Nem a múltból hoztuk, itt növekszik a szemünk előtt. A rendszerváltás óta elmúlt 25 év. Felnőtt egy generáció. A visszamutogatás, bűnbakkeresés helyett el kellene kezdeni beszélgetni, vitázni, szerveződni. El kellene kezdeni politizálni, ameddig még lehet. Ugyanis ha így haladunk, hamarosan azzal szembesülhetünk, milyen is lehetett a mostani "öregeknek", amikor minden lélegzetüket tőlük független erők irányították. Ha egy mostani, a múlt rendszerhez képest nagyságrendekkel szabadabb helyzetben csak acsarkodni, vádaskodni tudunk, akkor meg is érdemeljük a sorsunkat.

Az általános ítélkezés helyett szét kellene válogatni a dolgokat. Figyelni arra, aki hasznos tanácsokat adhat és nem rúgni azonnal, mert előbb született, mont a mostani rendszer. Ehhez persze az kellene, hogy akik valóban hibáztak, főleg ha bűnösök, örökre tiltassanak ki a politikai közéletből, kortól függetlenül. De ne személyes gyűlölködés, homályos utalások, félinformációk, hazugságok és torzult híresztelések alapján ítélkezzünk.

Végül csak annyit: nem, nem lesz miért tisztelnie a holnap fiataljainak a ma fiataljait. Aki ma a szüleire, nagyszüleire mutogatva átkozódik és kéri számon a jelenlegi helyzetet, miközben nem tesz ellene semmit, attól az ő gyereke pontosan ugyanezt fogja számonkérni. Pont ilyen hazug, igazságtalan, önigazoló gyűlölettel.


A blogbejegyzés eredetije: Edgar Swan: "Ebben az országban minden mai öreg lopott"


Hozzászólások

lilla- képe

lilla-
4 éve

úgy hogy csoportot képez!

Az is felelősség, ha jó csoportot választ--vagy hajlandó választani legalább

Plessatt képe

Plessatt
4 éve

A válaszadókkal szemben, én, inkább veled értek egyett, már csak érzelmi alapon is. Nagyon sok felvetésed igaz a valóságban, valahogyan én is hasonlóan gondolkozom mindazonáltal, hogy valóban rengeteg rossz dolog történt az elmúlt időszakban ebben az országban! És, hogy az emberek? Csak egy példa: ezen a fórumon max. 10 ember, ha megírja a véleményét. Ennyi ember miatt tartanak fenn egy ilyen Kapcsolat portált. Megéri? Ha annyira rossz tényleg és reménytelen minden, akkor hol vannak a többiek? Az igazság az, hogy ilyen közönbösek az emberek, nem is érdekli őket semmi. Most jöttem megint ki a kórházból, hát siralmas, hogy mi az emberek véleménye mindenről. Ezekkel az emberekkel akarunk közösen valamit? Aki ezt gondolja, az nincs az eszénél! Itt a fórumon siránkozhatunk, de a "nép" többségének más a véleménye, azaz ezekkel a vezető politikusokkal semmit nem akar. A mai tüntetésszervezőket pedig dilettánsnek tartják, akik valódi tömeget a hatalom ellen soha nem fognak tudni megmozgatni. Hát valahogy, itt tartunk. Éljük kicsi életünket és változást sem akarunk. A látszat legalább is ez és minden erre mutat. Itt a fórumon meg hónapról-hónapra 5-6 ember lájkol! Jól van ez így? Ezek szerint, igen! 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Hát ebben van némi igazság... Persze kérdés, hogy miért van ez így, miért ugrasztható össze a nép... De az egyén olyan, amilyen. Persze lehet rajta búsongani, hogy miért ilyen, no meg hibáztatni is, de ezt a magatartásformát a körülmények alakítják. Manipulálhatóak vagyunk (már aki, mert én a magam részéről semmit nem fogadok el vakon) és persze ezzel együtt sebezhetőek is, de hát hol tanultuk volna el a szükséges óvatosságot és önvédelmet? Az a sokat emlegetett 25 év ehhez kevés. A fejlettebb demokráciákban évszázadok alatt alakult ki a mostani politikai kultúra, tőlünk pedig azt várod, hogy ugyanezt pár évtized alatt sajátitsuk el...  Nem mondom, hogy nem durran el az agyam, amikor olyanokat hallok, hogy hát "ki gondolta volna?" (mindegy, hogy a fideszről, vagy épp a kapitalizmusról van szó) , de megértem, mert valóban, ki a fene tanította meg ezt a népet arra, hogy ne a hülye blőd szövegeknek dőljön be, hanem a tényeket nézze.. Meg fogjuk tanulni, sajnos a saját kárunkon.. Talán (de csak talán) az unokáink már tudni fogják..

potyka képe

potyka
4 éve

ezért én inkább nem annyira a szavaknak hiszek, mint a tetteknek.

és még kitartóan várom azt, aki hajlandó tetteket pakolni a szavai mögé...

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

Számomra pont erről szól a blog .... Rámutat azokra a visszásságokra, amik jelenleg Mo-n vannak... De nem  egyoldalúan.... Sok-sok hibát halmoztunk és követünk el mi is, amiken lazán átlépünk, hangoztatva a  saját igazunkat, nem vesszük észre, hogy a nagy egonk - ami jócskán manipulálva van, ha belátjuk, ha nem - vezet bennünket, sokszor a saját érdekeink ellenében is :(

Manipulálhatók vagyunk és sebezhetőek....Várjuk a megmentőt és közben köpködünk egymásra... Sokszor sokkal inkább egymásra.... Amiben aztán nagy kielégülést nyerünk.... Hát én ebből nem kérek, ki is maradok már az ilyenekből....

potyka képe

potyka
4 éve

inkább olvasd el amit dmolnar írt.


nővér
4 éve

Ez csak terelés. 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Az egyéni felelősségvállalás az egyénre szabott. Felelősséget vállalaok a saját tetteimért, döntéseimért. A társadalmi döntésekben a befolyásom gyakorlatilag a nullával egyenló, ott csak és kizárólag csoportosan lehet fellépni (lehet próbálkozni egyedül is, de nem fog menni).

Amúgy "szeretem" az ilyen kifejezéseket. Majd az egyéni felelősségvállalás megold mindent.. És mégis hogyan?

potyka képe

potyka
4 éve

nem teszem. csak a net egy ilyen hely.

nem tudom ki vagy, bárki lehetsz, és akik neteztek, azoknak nagyon rossz tapasztalataik vannak, ezért gyorsan megszakítják a társalgást bárkivel, aki érzelmi síkra terel egy vitát, vagy nem annak mutatja magát, akire számítanak az adott fórumon. én is ezt fogom tenni a jövőben ;) 

ez egy politkai fórum. nyilván mindenki rendelkezik némi idealizmussal aki ide ír. de nem jutnánk messzire, ha abból indulnánk ki, hogy ha mindenki elkezdene rendesen viselkedni, akkor minden jó lenne, annak ellenére, hogy ez történetesen igaz. de ugye ott an a ha szócska. ami többnyire nem teljesül. kérdezd meg Rogán Antallt.

egyébként nyugodtan cserélhetünk maximákat, de azzal a beszélgetés véget is ér, hogy felmondjuk a kiskátét és mindenki megnyugszik, hogy valóban valamennyien baloldlaiak vagyunk.

csak épp nem jutottunk előre semennyit. ahogy a baloldal sem 2010 óta.

mindezt azért írtam le, hátha tényleg igazán új vagy ;)


nővér
4 éve

Pedig azt teszed. 

78 -48
potyka képe

potyka
4 éve

Hát, én két hozzászólással nem kezdenék másokat minősíteni. De vannak akik ajtóstúl rontanak a házba és mindjárt megmondják mindenkinek mihez tartsa magát.

Tiszteletem ;)


nővér
4 éve

Már ne haragudj, de ez paranoja. Amit erőltetsz, az szócséplés, semmi más. Nem kellene az energiát erre pazarolni! De, Te tudod! Amúgy a lányom két és fél éve dolgozik itt Magyarországon. Az átlag 110 ezres fizetéséből autót vett, most is van kb. 700 ezer spórolt pénze, amit a párjával, aki szintén spórolt középiskolás kora óta, házvásárlásba fektet. Persze kell hozzá hitel, meg állami támogatás, de ez máshol sincs másként. Ez is boldogulás. Vagy nem? Talán csak a 100 milliós ház lehet otthon? Csak a luxus körülmény az élhető? 

Nem "vezetőre" van szükség Magyarországon, hanem olyan felfogásra, ami mindenkinek adni akar, nem csak a "jóbarátoknak"! Ha megszűnne a szegények vegzálása, ha nem számítana a nemzetiségi, etnikai  hovatartozás, ha az életet megtanulnák tisztelni az emberek(folytatható szabadon), akkor lenne itt változás. De egyelőre a kifogás, nyafogás, síránkozás hallik. 

Vezető kell? Kit támogatnál? Ki az, aki az elképzeléseid szerint jó lenne? Állj ki érte és támogasd azzal, hogy érveket sorolsz mellette! 

Addig is kevesebb katasztrófa filmet nézz, inkább valami optimistát! Bocs, de ezt nem hagyhattam ki!

potyka képe

potyka
4 éve

Ez nem mezei humor volt, hanem groteszk, a célja az, hogy egy alapvető jellemzőjére rávilágítson a közösségi életnek: miszerint nehezen mozdulnak az elvárások és még nehezebben változik a vezetési kultúra.

Röviden: manapság arra hívnak fel a baloldalon, hogy az emberek mozduljanak már meg végre anélkül, hogy megmutatnák nekik merre, Egy szép napon azon fognak sápítozni, hogy megmozdultak... pontosabban már most is azon sápítoznak, gondoljunk a Jobbikra.

Vezetőre azért van szükség, hogy legyen átztekintő szemlélete és képes legyen látni az ok-okozati összefüggéseket például: ma - 2000-től - eladósítom a lakosságot, holnap - 2008-ban - jelentősen visszaesik a lakossági fogyasztás és az állami bevételek, és ennek következtében szociális megszorító intézkedésekre lesz szükség.

Ma nem teszek semmit  a munkaerő hazai megtartásáért és a demográfiai folyamatok okozta problémák  kezeléséért - a megfordításról már jó alaposan lekéstünk - holnap - olyan sacc per kábé 2025-től kezdődően - összeomlik a gazdaság és az állami ellátórendszer.

és a többi.

Ha azt hiszed, hogy ezekre a problémákra a lakosság adja meg a választ egyéni cselekvéssel... akkor persze igazad van. A válasza az lesz mint nővér gyerekeinek: külföldre mennek. Nővér meg vagy megfagy a házában, vagy megy utánuk. És menetközben a seggreesett polgárság mindenhol elégedetlenkedni fog - mert az államtól nem kap fizetést, hiszen abból ami nincs nem lehet - és megválasztja a Jobbikot kormányra. Ez lesz a lakosság válasza, beleértve a középosztályt.

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

Hm... hát igen, lehet elhumorizálni is.... De az előző hsz-em erre is válasz....

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

Ezek csak önigazolások, hogy valamit miért nem teszünk, vagy teszünk.... Szépen kikerüli az egyéni felelősségvállalást... Nagy mesterei vagyunk ennek sajnos :(

potyka képe

potyka
4 éve

elnézést, de nem tudok percenként a távlati kép és a maximális nagyítás között váltogatni. vagy-vagy.

ami pedig a saját boldogulásodat illeti: gratulálok hozzá. épp csak közben eladták a fejed fölül az országot - és sok kis halacskának feje fölül a házát -, hogy te, a szorgos hangya észre ne vedd hogy még a limitált életszínvonaladat is abból tartja fenn az állam amit elkótyavetyél.

a görögök és a spanyolok - az írek után - már észrevehették. nem igazán tetszik nekik.


nővér
4 éve

Majd akkor történik valami, ha teszünk is érte. Aki azt vallja, hogy nem érdemes, mert ..., az nem is boldogul. És nem boldogul majd az ő gyereke sem, mert ezt a hozzállást tanulja. Most azt a kort éljük, amikor az emberek egy része azért nyafog, mert nem élhet a felső tízezer szintjén. Arra vágyik, és akitől reméli a felkapaszkodást, annak bármit elnéz. A csalásokat, a korrupciót, a mások kihasználását. És ha nem sikerül a felkapaszkodás, akkor jön a múltra való hivatkozás, az idősebb korosztályok hibáztatása. Én egy olyan családban nőttem fel, ahol volt minden, bűnözés börtönnel jutalmazva, és tisztességes munkából tengődés. Választhattam, és meg is tettem. Inkább munkából tengődök. Ehhez tanultam, gyerekeim vannak(7), akik már többnyire felnőttek. Ők is tanulnak, dolgoznak, van aki házas. Nekem van munkám, de csak azért, mert azt mondtam, hogy bármit elvállalok, hiába van három szakmám, ha kell takarítok, gépsoron dolgozok. De nem volt rá szükség, mert azonnal kaptam munkát az egyik szakmámban, ahogy jelentkeztem és azóta is dolgozom, mert itt is megfelelni akarok a feladatnak, bármilyen alul fizetett is. Van egy házam falun, busszal járok, néha turkálókban vásárolok, megnézem mi az olcsóbb, igyekszek spórolni ahol lehet. Három gyerekem külföldön dolgozik, de ezt mindig is átmenetinek tervezték. Most ez van, de kis lépésekben előre lehet haladni. Ha én is azt sugallnám nekik, hogy itt nincs jövő, akkor örökre elbúcsúzhatnék tőlük, vagy mehetnék utánuk öreg koromra. De nem így lesz. Szerencsére az ottani emberektől nem a búskomorságot látják! Rövid és hosszútávú terveik vannak. és tesznek érte. 

 

potyka képe

potyka
4 éve

De ugye ahhoz gondolkodni kéne és egyéni döntéseket hozni másoktól függetlenül, ami nem erőssége a zembereknek....

Nem, mert a napi döntéseinket a kultúránk határozza meg. Jó hírem van: az is kultúra, hogy az ajtó csúszik a keretben, vagy kilincse van és nyílik... és aki csak csúszó ajtót látott életében, a kilincses ajtótól zavarba jöhet. Ez is kultúra kérdése, mint minden.

Különösen súlyos szervezeti kultúra az államé és ennél egy fokkal könyebb a pártté. Ui.

Nem csak az határozza meg mit tehetsz, amit te döntesz el, hanem az is, amit  a többiek elvárnak tőled.

A többiek egy európai pártpoliitkus esetén a teljes uniós viszonyrendszert is jelenti.

Például az én összes blogom arra irányul, hogy ezeket az alapvető elvárásokat próbálja meg hajlítani a közösségi érdeket szolgáló irányba.

Eddig meglehetősen mérsékelt sikerrel.

potyka képe

potyka
4 éve

ok, meghoztam a döntést: mostantól legyen jobb hely az ország.

....

történt már valami?

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

Ahogy elnézem a hsz-eket....

Mindenki mondogatja, amit minden bloghoz le is ír... Kinek mi a szívügye...

Nekem is van szívügyem :D  Mégpedig az, hogy az embereknek igenis van felelősségük a jelen helyzetben... És mindenkinek magának kellene elhatározásra jutni, hogy mit is szeretne... Nem másokra várva, nem a sült galambra várva, hanem önkritikusan (nem másokat hibáztatva) döntésre jutni.... Mit tehetünk és mit tudunk hozzátenni a változáshoz....

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

"Ezért van az, hogy vagy a vezérmodell, vagy az egységes szürke középszer a meghatározó."

 

Szerintem meg pont itt van a lényeg... fordítva ülünk a lovon.... Ideje lenne már talpára állítani a dolgokat ...

Ami persze nem felülről vezért dolog.... Mindenkinek magának kellene levonni a tanulságokat és nem hangoztatni ennek a modellnek az igazságát.... Mert nem igaz.... Csak ki kéne próbálni.... De ugye ahhoz gondolkodni kéne és egyéni döntéseket hozni másoktól függetlenül, ami nem erőssége a zembereknek....

potyka képe

potyka
4 éve

Nem a politikusokról beszél, hanem a közemberekről. Ami valóban nevetséges, hiszen az átlagembernek semmi befolyása a politikai pártokra és nem nagyon bízik jöttmentekben sem, így új pártok rendszerbe kerülése is évtizedes időtartam alatt várható.

Ami pedig azt illeti, hogy egy adott poliitkus generáció tejesítménye milyen: nyilván ha valaki nagyon kiemelkedne a mezőnyből, azt nem nézik jó szemmel a fegyvertársak. Mibe, hogy Horn, vagy Kovács esetében is ez történt ;)

Ezért van az, hogy vagy a vezérmodell, vagy az egységes szürke középszer a meghatározó.

Amiből következik, hogy a ritkán feltűnő politkai egyéniségek viszik előre az állam ügyét. Már ha szóhoz jutnak a nagy pozícióféltésben.

 

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Mondjuk, most sikerült magad rendesen alámúlni. Kik az "öregek" ma? Tán Tóbiás? Gyurcsány? Karácsony? Orbán? Rogán? Kocsis Máté? 

Ott vannak, fiatalok (legalábbis a legöregebbje is ötven körüli), kezükben a számbajöhető pártok és a kormányzás.. Az elmúlt tíz évben a kezükben volt, az biztos. Megmutathatták volna, meg is mutatták, mit tudnak.. Vagy lopni, vagy hülyeségeket csinálni... Igaz, az "öregek" közül is csak pár érdemes név van... Mondjuk a sokat szidott Kádár, Vagy Horn, Bokros, Kovács László, 

potyka képe

potyka
4 éve

Akkor ezek szerint hülye vagyok elvégre már többször kiveséztem sziszegő Hattyú úr írását ;)

by the way abból, hogy 2015-ben is halmozódnak a hátrányok még nem következik, hogy ezért a 20 éves József a 4a-ból felelős, akár poliitzál, akár nem. Hiszen közismert jelenség, hogy a vezetői posztokon a generációváltás azért annyira nem megy flottul, hogy Józsefünk mindjárt helyre is tehesse a dolgokat... kapásból azt sem tudja mi a baj, és mit lehetne tenni, hiszen nincs élettapasztalata.

A legjobb esetben majd olyan harminc év múlva lesz r esélye. Közben Józsefnek folyamatosan meg kell felelnie az idősebb vezetőnemzedék elvárásainak, hogy pozícióba jusson, így Józsefből szép lassan kivész a  jobbírás utáni igény, mint tudjuk a lé meghatározza a tudatot.

Hm. Lehet, hogy mégse az olvasó és a kommentáló a hülye?

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Ebben az országban most  minden van, csak "élet" nincs....

Citoyen képe

Citoyen
4 éve

Egy probléma megoldását nem a múltban kell kezdeni.... A probléma most van, most kell vele foglalkozni... A múltra nincs ráhatásunk, de jövőt a mában teremtjük....

Nyílván majd kell foglalkozni a hibák felderítésével is, de nem az a legfontosabb, ha valóban a megoldásra törekszünk...

Tényleg jó lenne, ha rend teremtődne ezügyben is a fejekben....