A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Drámai mértékű szegénységről tanúskodnak a....

via Ténytár blog

2017. május 26. 10:16 | 5 hozzászólás

A magyar családok háztartási adataiból készített létminimum-index elkeserítő képet fest a magyarországi helyzetről. A családok egyharmada él a létminimum alatt, tehát a mindennapi létfenntartáshoz szükséges cikkek beszerzése is problémát jelent számukra. A problémákat csak tetézi, hogy sem a nyugdíjminimum, sem a családi pótlék összege nem nőtt évek óta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a dolgozói szegénység leküzdésére további béremelésekre van szükség.

A létminimumérték meghatározása és kiszámítása

A létminimumértékek indexének készítését 2015-ben abbahagyta a KSH, úgy döntöttek, nem publikálják tovább ezeket az adatokat, mivel szerintük ez nem megbízható számítási mód és módszer. A munka folytatását a Policy Agenda vette át a KSH számítási módszerét alkalmazva.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. A létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

A létminimumérték kiszámítását az élelmiszerfogyasztás normatív értékéből kiindulva, az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adatainak felhasználásával végzik el.

Egy aktív korú felnőtt élelmiszer normatívájának kiszámított értéke 24 ezer 584 forint. Ehhez képest a 14 éven aluliak élelmiszer normatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2százalék.
A létminimum.érték az élelmiszer-normatíván túl tartalmazza az élelmiszereken kívüli szükségletekre fordítandó forintösszegeket is.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Drámai mértékű szegénységről tanúskodnak a....


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Nem szeretnék "jósolni" Katám, de úgy érzem, hamarosan eljön az az idő itt is, mint MÁS "áldemokratikus" államokban, hogy a "zsebelőkre" is rá fog járni a rúd...
Mondjuk, túszul ejtik egy számukra fontos, szeretett valakijüket, és súlyos váltságdíj lesz az ára...
Ha préda kell nekik, hát legyen préda!

Lehet, hogy túl sok krimit néztem eddigi "demokratikus" életemben?! :(((
Én bizony félnék ettől az eshetőségtől. Nem is kicsit! :(((

 

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Fél már az is aki "zsebel", valahonnan mindig előkerül egy  elterelő manover. Az ollón  is  van  egy pont, amikor  már nem lehet tovább  nyitni, onnan  már csak befelé "nyírhatok." :)

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Látom, műxik a fidesz kommandó! :DDD
Sebaj!
Fő, hogy Orbán népszerűségben helyet cserélt Botkával! ;O)
Mármint hogy Botka áll az első helyen, Orbán a másodikon.
De ha rajtam állna, Orbán nem állna sehol, hanem inkább... ülne... Törött lábú széken! ...
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Csökkenthetik akár 0%-ra is az internet áfáját, azok, akik nem tudják a legkisebb havi díjat kifizetni, sőt, jelfogó készülékre sincs pénzük, ugyan, hogyan értesülnének arról, mi olvasható az inerneten, mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy EMBERI módon élhessenek?!

Megfélemlítés?!
Na igen, az megyen!
Csak azt tudnám, mikor fognak már félni azok is, akik elszedik az emberek pénzét, kizsákmányolják az éppen dolgozni tudó "szerencsés"embereket, illetve nem adnak nekik megélhetést biztosító munkát sem?!

Hol a 2010-ben beígért munkahelyteremtés?!
Mintha ígértek volna a jelenleg regnáló hatalmasok ilyesmit.
Csak úgy kérdezem!

Utánanéztem:
EZT mondta Orbán 2010 májusában:
"... a cél olyan gazdaságpolitika bevezetése, amely elősegíti, hogy 
Magyarországon egy évtizeden belül egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre."

Ezzel szemben az igazság az, hogy az egy évtizedből már hét év eltelt,s kb. 600 000 munkahely létesült, de ebben a külföldre ingázó magyar munkavállalók is, no meg a közmunkások is benne vannak.

Hmmm. És milyen mérhetetlen különbség alakult ki a gazdagok (pl. M.L.) és a szegények közt!
Az olló már annyira szétnyílt, hogy hamarosan szétesik! :(((
 

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Ezeket  a számadatokat azokkal is  tudatni kellene, akik éppen a létminimum alatt élnek, de nincs  módjukban híreket olvani, vagy  hallgatni, mert ők  vannak a legjobban megfélemlítve.