A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Csak ennyire vagyunk síkhülyének nézve, drága véreim

via Kolozsvári Szalonna

2017. március 30. 13:04 | 0 hozzászólás

Úgy érzem, elég sokat kifacsartunk már a közönségesen, kormányzati pejoratív szóhasználattal csak Soros-egyetemként emlegetett Közép-európai Egyetem (CEU) körül kialakult példátlan ostromállapotból. Elképzelhető, hogy pont ez a cél: megunják és elfelejtik, ha már hazamenni nincs honnan. Néhány dolog viszont még említésre érdemes.

Egyfelől sok helyen olvastam azt a – hasonló vérfagyasztó intézkedések kapcsán – felmerülő gondolatot, hogy vajon ma mit, mennyit loptak el, milyen feneketlen disznóságot ütöttek nyélbe a háttérben, amihez ekkora figyelemelterelő médiazajra volt szükség. Nem lenne baj, ha a közvélemény gondolkodó része – amelyik ilyen irányból próbálja megközelíteni a legvadabb kormányzati ötletelgetések nyomán sunnyogva előkészített, majd hasonlóképpen gyakorlatba ültetett döntéseket – felhagyna ezzel a bárgyú és közveszélyes szemlélettel. Itt már nyíltan, mindenféle szégyen- és veszélyérzet nélkül mindent a szemünk láttára sajátítanak el- és ki. Itt már nincsenek gumicsontok, amelyek mögé bújva félve, szégyenkezve kellene működtetni a korrupciós úthengert. Itt nem lehet egyikről elterelni a figyelmet a másikkal, mert itt minden az, aminek látszik: vegytiszta korrupció és feneketlen disznóságok tárháza. A CEU ügye tehát nem hogy nem gumicsont, ez a jogállam élő adásban történő lebontásának soron következő kockája.

Másfelől EU-n, CEU-n és minden hanyatló, populizmusra veszélyes ideológiát megtestesítő intézményen túl, ez az eset pontosan megmutatja a rendszer kiszámíthatóan kártékony természetét. Mint tudjuk, a tegnapi napot végigkísérő felháborodási hullám ellenére Michael Ignatieff rektor Palkovics államtitkárral folytatott esti megbeszélésének konklúziója: a kormánynak esze ágában nincs visszavonni a CEU ellehetetlenítését célzó törvénytervezetet. Ellehetetlenítés alatt értendő: csak olyan külföldi egyetemek lehetnek jelen a jövőben Magyarországon, amelyek kormányközi megállapodások alapján működnek (ez a CEU esetében azt jelenti, hogy New York állam kormányának kellene ezt megkötnie Orbán kormányával), és amelyek helyben, vagyis az érintett országban is rendelkeznek kampusszal. Nyilván a CEU nem rendelkezik ilyennel.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Csak ennyire vagyunk síkhülyének nézve, drága véreim


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges