A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Budapesti olimpia: a véleményünkre nem kíváncsiak, de legalább lehet belőle lopni

via Ténytár blog

2016. január 29. 10:21 | 1 hozzászólás

Bár a Fővárosi Választási Bizottság korábbi határozata teret engedett a budapesti olimpiai rendezésről szóló népszavazási kezdeményezésnek, a Kúria döntése azonban ezt megváltoztatva megtagadta a népszavazási kérdések hitelesítését.

Maga az indoklás egyenesen nevetséges, hogy „elkésett volna” a kezdeményezés, hiszen azok a városok számítanak csak valóban jelentkezőnek, amelyek az utolsó pályázatot is beadják majd 2017. február 3-án, nyolc hónappal a végső döntés előtt. Eddig a dátumig nyugodtan beleférhetne egy népszavazás, (a 2008-as referendum kérdéseit például 2007 októberében adták be) a Fidesz azonban nem kíváncsi az emberek véleményére.

Számukra csak egy fontos: minél több pénzt lehessen elmutyizni, akár úgy is, hogy végül lehet, hogy nem is mi rendezzük az olimpiát. Csak a hatástanulmányokra már 720 milliót költött el a magyar állam, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság már most összesen több mint százmillió forint értékben kötött szerződéseket haveri cégekkel az olimpia népszerűsítésére és rendezvényszervezésre. Ha már csak a kezdeti, jelentkezési stádiumban ilyen gyanús ügyletek vannak, vajon mennyi közpénzlopással fog az járni, ha végül Budapest rendezné meg az olimpiát? Arról nem is beszélve, hogy az ország gazdaságilag beleroppanna egy ekkora vállalkozásba, és könnyen úgy is járhatunk, mint Görögország.

Döntött a Kúria: nem lehet szó népszavazásról

Először a Fővárosi Önkormányzat hirdette ki, hogy nem lehet Budapesten népszavazást kezdeményezni az olimpiáról, mivel a népszavazás pusztán politikai haszonszerzésre irányul,  hiszen a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben az ügyben” – indokolta a közgyűlés döntését Tarlós István főpolgármester. Bár a Fővárosi Választási Bizottság teret engedett a népszavazási kezdeményezésnek, legutóbb a Kúria mégis elkaszálta az egészet.

Az indoklás szerint már beadásra került az olimpiai pályázat, ezért a népszavazás elkésett. Csakhogy az olimpiai pályázatot 3 részben kell beadni, és azok a városok számítanak pályázónak, akik az utolsó pályázatot is beadják 2017. február 3-án. Addig azért nyugodtan beleférne egy népszavazás megtartása. Csak emlékeztetőül: a 2008-as vizitdíjas referendum kérdéseit például 2007. október végén adta be az olimpiai népszavazást ma ellenző Tarlós István, a voksolás végül közel 5 hónappal később, 2008 márciusában megtartották. Azonban nem ez az egyetlen baj a Kúria döntésével, illetve a Fidesz hozzáállásával.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Budapesti olimpia: a véleményünkre nem kíváncsiak, de legalább lehet belőle lopni


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Itt  már rég nem az  van, amit  az emberek akarnak...