A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Búcsú, vagy csak mosolyszünet?

via Ténytár blog

2017. április 24. 09:32 | 0 hozzászólás

Április 29-én hallgatja meg az Európai Néppárt Orbán Viktort az utóbbi időszak eseményeivel kapcsolatban. A közvélemény azt latolgatja, hogy kizárják-e Orbánékat a Néppártból, vagy még ez előtt a saját lábukon távoznak.

A miniszterelnök mindenesetre azt nyilatkozta a távozásukat firtató kérdésre, hogy „Marhaság!”, ugyanakkor úgy tűnik, sok múlik azon, mi áll majd a szerdai bizottsági ülésről szóló jelentésben.

Orbán ellenlábasai

Jean-Claude Juncker összehívta az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó kormányfőket, hogy április 29-én megvitassák, Orbán pártja beleillik-e még a kereszténydemokrata közegbe. A Die Welt cikke szerint Jean-Claude Juncker kis fekete füzetében, amelyben az Európai Bizottság elnöke feljegyzi mások viselt dolgait, az utóbbi időben eléggé megszaporodhattak az Orbán Viktorról szóló bejegyzések.

A bizottsági elnök kifejtette, hogy mivel a bezárkózás politikája nem működik ellenségkép nélkül, és Magyarországnak nincsenek természetes ellenségei, ennek a politikának az EU-t kell megtennie ellenségnek, éppen azt az EU-t, amelynek legnagyobb haszonélvezői közé tartozik Magyarország”.

A magyar kormányfő legutóbb úgy próbálta bizonyítani az EPP iránti hűségét, hogy megszavazta, Donald Tusk legyen továbbra is az Európa Tanács elnöke, ám a Die Welt cikk szerzője, Florian Eder szerint „ezzel kiadott egy zálogot a kezéből”, és így „eljött Juncker pillanata”. Az Európai Bizottság elnöke ráadásul jövő csütörtökön Brüsszelben fogadja Soros Györgyöt – jelentette a Euronews Mina Andreevára, az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A beszélgetésen a hírcsatorna értesülései szerint szó lesz a CEU-t érintő felsőoktatási törvény módosításáról is.

Az európai intézmények így első kézből értesülhetnek a CEU-t érintő problémákról, hiszen ugyancsak jövő héten Michael Ignatieff, az intézmény elnöke és rektora is Brüsszelbe tart, hogy – egy nappal Orbán Viktor várható EP-meghallgatása előtt – az Európai Parlament frakcióival tárgyaljon.

Már egy ideje érezhető volt a mozgolódást az EPP táján. Politico hírlevelében jelent meg az a kiszivárogtatott levél, amelyet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének.

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Búcsú, vagy csak mosolyszünet?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges