A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A bérunió jó kezdeményezés, a Jobbik viszont a Jobbik

via Kettős Mérce blog

2017. szeptember 26. 10:48 | 0 hozzászólás

A Jobbik béruniós aláírásgyűjtésével szembeni legfőbb kifogás, hogy a keleti (és déli) valamint a nyugati, vagy másként a centrum és a periféria béreinek egyensúlyba hozása az Unión belül megvalósíthatatlan. Megvalósíthatatlan, mert óriási a termelékenységbeli különbség, ami alapvetően meghatározza ezt a bérkülönbséget, és megvalósíthatatlan, mert úgyse mozdítható erre a politika. De valóban ez a kezdeményezés célja, és valóban megvalósíthatatlan a béruniós követelés?

A bérunió egy európai polgári kezdeményezés: ez úgy működik, hogy ha legalább 7 uniós országból legalább egymillió aláírás összegyűlik, akkor az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell egy adott üggyel.

Esetünkben ez a bérunió, aminek lényege, hogy az "egyenlő munkáért egyenlő bért" legyen az Unió egyik alapelve. De ezt teljesen baromság úgy elképzelni, hogy azonnal, maradéktalanul.

A bérunió tökéletes eszköz arra, hogy jelezzünk pár problémát az unió döntéshozóinak. Azt például, hogy amiként a magyar rendszerváltáskor sem rendezték a szociális kérdéseket, úgy az unió alapjainak lerakásakor is elmaradt a szociális ügyek és a bérkérdések rendezése. És még mielőtt valaki populistát ordítana, jegyezzük meg, ezt a problémát az EU döntéshozói közül is sokan felismerték, ezért indították el a szociális pillér kezdeményezést, amely sok problémát rendezne az EU-n belül.

De fontos azt is láttatni, hogy a bérkülönbségek, a periféria dolgozóinak kizsákmányolása olyan frusztrációkat kelt, amik a sikeres, közös európai politika alapjait kérdőjelezik meg. Még akkor is, ha ezek a folyamatok nem direkt rosszindulat eredményei, csak a tőke logikájának alapján működnek.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: A bérunió jó kezdeményezés, a Jobbik viszont a Jobbik


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges