A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Babaszappan

via K.Úr Ír

2013. szeptember 22. 09:26 | 5 hozzászólás

Az első szó, ami a szegedi zsinagógát ért provokációról eszébe jut az embernek az, hogy undorító. A második: gyerekes. És nem is csodálkoznék, ha kiderülne, hogy tizennégy év körüli, pattanásos, éretlen kölykök szúrták-fúrták a babaszappanokat a zsinagóga kerítésébe valamikor öt nappal ezelőtt egy sötét éjszakán, azért, hogy halált megvetően bátor, nemzeti hősöknek érezhessék magukat és egyúttal megbántsák zsidó honfitársaikat. Mert ez a kettő náluk egyre megy.

Az eset csak tegnap kapott sajtónyilvánosságot a Délmagyarország hasábjain, lássuk is a tudósítást, pontosan, ahogy illik:

„Babaszappanokat hagyott a szegedi zsinagóga kerítésének tetejébe fúrva egy ismeretlen a héten – értesültünk. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától érdeklődtünk: mikor jelentették be a bűncselekményt, hány szappanról van szó, hol vásárolták, elfogták-e az elkövetőt, és mikor vihette véghez tettét?

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz szeptember 17-e óta – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs. A százados közölte, hogy a további kérdésekre nem tud választ adni: ha megtenné, az a büntetőeljárás eredményességét veszélyeztetné.

– Ezek jelenleg olyan körülmények, amelyeket kizárólag az elkövető ismer, így a későbbiekben bizonyítékot képezhetnek – mondta a sajtószóvivő”.

„Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke az esettel kapcsolatban annyit mondott, hogy a szappanok egyértelműen Auschwitzra és a haláltáborokra utalnak. – Az utóbbi tíz évben ilyen megdöbbentő és megbotránkoztató eset nem történt Szegeden, amely mindig is befogadó és elfogadó város volt. Néha festékkel felszórtak a házakra egy-egy horogkeresztet vagy Dávid-csillagot, de a mostani eset valóban félelmet kelthet az emberekben. Reméljük, hogy ezt mindenki megérti, és mihamarabb meglesz az elkövető – mondta az elnök”. (delmagyar.hu)

Hát kérem, így állunk. Lesz, aki majd örül a hírnek, lesz, aki nem érti, lesz, aki bagatellizálja, és lesz, aki majd félelmében üvölt együtt a náci csordával – kedves radikális szélsőjobboldali bácsik és nénik, most sem megyek bele abba a vitába, hogy mi a különbség a náci, a fasiszta, a hungarista, a nyilaskeresztes és a többi hasonló élőlény között, esetünk szempontjából mindegy. Mondhatnánk: egykutya. Mint az írást követő hozzászólások túlnyomó részéből láthatjuk, még az sem érti, mi ezzel a baj, aki nem ért vele egyet. Hát csak annyi, hogy Auschwitzban az áldozatok testéből többek között szappant is főztek, ha nem tetszettek volna tudni. Ezzel az elkövetők természetesen tökéletesen tisztában voltak, ugyanis a cselekmény egy régi viccet idéz, mely szerint ha a napraforgóolaj napraforgóból van, a repceolaj repcéből, akkor a babaszappan babából.

Erre voltak bátrak célozni az éjjelbátor nemzeti hősök.

No, de hány emberre haragszanak egyáltalán? Hiszen a szélsőjobboldali radikalizmus ideológiája a nemzet élethalálharcát feltételezi, márpedig ahhoz hatalmas, erős ellenfél kell, világnagy sereg, óriás harcosok. Ehhez képest Szeged városának a hitközségi adatok szerint olyan ötszáz-ötszázhúsz zsidó származású lakója lehet, közülük is csak vagy háromszázan tagjai a hitközségnek. Ám a városnak a legfrissebb statisztikák szerint összesen 170 052 lakosa van. Minden háromszáznegyvenedik szegedire lehet ráfogni, hogy zsidó. Hát, nem nevezném éppen túlerőnek – ha egyáltalán lenne szembenállás. De a valóságban nincs, a zsidó ember pont olyan magyar, mint a többi, csak kicsit más a vallása. Ezt nem tűrheti a szélsőjobb, hiszen az ideológiájának valóságos sarokköve a kisebbség-ellenesség, azonban ha egyszer – ne adja Isten! – győznének, hát bajba kerülnének. Nincs ugyanis az egész országban annyi zsidó, ahány bűnbakra szükségük volna. Cigány sincs annyi. Meleg sem. Ki kéne nevezniük egy csomó kisebbségeken kívül álló polgárt, hogy kijöjjön az a kvóta, amit hibáztatnak állításaik szerint.

Ott állnának, megfürödve, ellenség nélkül.

És ez a gesztus – igen, a szélsőjobb mindig is érzékenységet mutatott a szimbólumok iránt. Pár hete sem tűrhették, hogy az István, a királyt más felfogásban mutassák be, mint azt megszokták. Nyilvánvaló, bárhogy is tagadják, itt is jelkép a szappan – az aljas, kegyetlen, undorító, gyilkos szándék jelképe. Egyelőre még csak a szándéké. A szimbólumokról meg csak annyit, hogy a jómúltkorában, május havában egy bölcs rabbival beszélgettem volt – egy filmforgatás alkalmából ismerkedtünk meg. Eszembe jutott megkérdezni tőle: voltak-e a Kádár-rendszerben antiszemita megnyilvánulások? Azt mondta, néha megjelent egy-egy horogkereszt vagy Dávid-csillag a falakon, de semmi több. És akkor mi a különbség? Az, mondta, hogy akkor még aznap, de inkább órákon elül eltüntették, ma meg kormányőrt állítanak az őrzésére, hogy le ne mossa valaki…

Hát ez a helyzet. A haláltáborok tragédiáját nem tudom semmiféle hasonlattal érzékeltetni – nincs hozzá fogható eset a történelemben. Nincs rá precedens. Nem tudok senkit sem meggyőzni, aki nem érzi, micsoda fájdalom ez a magyar és nem magyar zsidóknak. Nem mondhatom, hogy a szappanozás olyasmi volt, mint örömtűzzel megünnepelni a mohácsi vészt és a madéfalvi veszedelmet egyszerre, mert ezek a történelmi borzalmak is valósak, ezek sem felejthetőek soha, de össze sem hasonlíthatóak a holokauszttal. Sem jelentőségükben, sem áldozataik számában. Bár – ezeket sem feledjük. A holokauszt egyszeri volt, egyedi, és szélsőjobboldaliak, nácik, figyelem: megismételhetetlen. Akárhogy is szeretnétek. Akárhogy is tagadjátok, relativizáljátok vagy helyeslitek. (Mellesleg: eldönthetnétek lassan, melyik álláspontot is fogadjátok el).

Tulajdonképpen csak pár babaszappant helyeztek el a lehető legrosszabb helyen, ugye? Tulajdonképpen csak az összes magyar zsidó szívébe tiportak bele egy kicsit, nem nagy eset, hiszen mit számít az? Tulajdonképpen elvárnák, hogy felejtsék el a lemészárolt nagyszülőket, „zárják le a múltat” – miért is?

Netán azért, hogy lehessen újra kezdeni?

Hatékonyabban?

A kommenteket elnézve csak egyet tudok mondani.

Uszuljunk, emberek, uszuljunk, nincs itt semmi látnivaló.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Babaszappan


Hozzászólások

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Nem tudom, hogy miért jó neked ha homokba dugod a fejedet. Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de nem a zsidók, és nem a filoszemiták tűzdelték a babaszappanokat a zsinagóga kerítésére. :(

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Valakik már megint nyilvánosan akarnak rettegni egy kicsit.

Mert komoly igény van az antiszemitizmusra.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Nem a mentalitást kérdőjelezem meg, hanem azt a "tudást",  ami a babaszappannal kapcsolatos.

szultankam képe

szultankam
5 éve

Én el tudom képzelni, mert ezek a jóérzésű szülőktől a gyerekeik is ezt látják, ez a példakép.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Nem hiszem Tamás, hogy ezt tizennégy év körüli kölykök követték el. Nincs őnekik annyi ismeretük a holokausztról, hogy babaszappant fúrjanak a kerítésre. Max. horogkereszt firkálását tudom tőlük elképzelni. (már azoktól, akiknek ilyen a beállítódásuk.

Azt gondolom, hogy ezt felnőtt fiatalok, vagy felnőttek követték el. Mindenesetre félelmetes, és gyomorforgató. Remélem meglesz(nek) a tettes(ek). Csak az a kérdés, hogy méltó bűntetést kapnak-e?