A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Akasztás és szobordöntés

via Fideszfigyelő blog

2013. október 2. 15:38 | 3 hozzászólás

Kemény kritikákat kapott a Szolidaritás, amiért ledöntötte Orbán hungarocell-szobrát – a "köz"médiában és számos független lapnál is. Ha lehetne választani, akkor mi is nagyon szeretnénk nyugodtan, érveket meghallgatva készülni 2014-re.

Csakhogy nincs ilyen választási lehetőségünk. A képen például az oroszlányi Jobbik fogadja kötéllel Bajnait. Az álarcos 'magyar' a videón azt ordítozza – személy szerint Bajnainak – hogy "készítettünk nyakravalót ... jó szorosat". Értjük, ugye? A parlamenti párt aktivistája nem szimbolikusan fejti ki véleményét a politikai ellenfélről, hanem konkrétan, kezében a kötéllel, hurokkal.


Kedves családi kép, akasztós jobbikos aktivistával – ez nem csapja ki a biztosítékot

Mindazoktól – fizetett közmédiás szereplőktől és önkéntes társaiktól – akik a héten szót emeltek a nyugodt, kulturált közéletért; jó volna az ilyen ügyekben is komoly kritikát hallani. Akárcsak feleakkora felhördülést, mint amit a Szolidaritás szimbolikus akciója után tapasztalatunk tőlük.

S ne csak általában beszéljünk az indulatmentes, érvelős közéletről, idézzük fel, hogy a szobordöntés előtt volt számos beszéd a tüntetésen, érdekes gondolatokkal. Bajnai beszélt például arról is, ami a legtöbb vitát váltotta ki az elmúlt években: miként segítsük a rászorultakat (köztük a cigányokat).

Az elmúlt napokban nem láttunk érdemi reagálást erre, pedig kemény kérdés az, amiről Bajnai beszélt, és megfontolt megoldást ajánl (egyébként a frissen közzétett szociális programjuk részeként), íme:

„A többség kötelessége segíteni azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról a segítségre szorulóknak pedig törekedni arra, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből.”

Erről kinek mi a véleménye? Mert ha itt sikerülne előrelépni, akkor valóban kevesebb indulat lenne a közéletben.

S ha tényleg tovább akarunk lépni az akasztósdin, és beleolvasunk a programba, akkor mindjárt az elején egy konkrét elgondolás: „Ha a szülő utalványban kéri a gyes egy részét, akkor másfélszeres támogatásban részesül majd. Az utalványok bölcsődében, családi napköziben stb. lesznek felhasználhatók a térítési díj megfizetésére.”


A blogbejegyzés eredetije: Akasztás és szobordöntés


Hozzászólások

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Én sem értem mi a gond a szobordöntéssel. Senkinek a tulajdonában nem esett kár. Senkinek az érdekei nem sérültek. A társadalomra sem veszélyes. Ja , hogy a minidiktátornak és tettestársainak nem tetszik? Nem is az volt a cél. Ennél tömörebben és szemléletesebben nem lehetett volna kifejezni mi a véleményük a szobordöntőknek a mi szemünk fényéről és milyen sorsot szánnak neki. (A bukott diktátor sorsát.) Az meg különösen tetszett , hogy a talapzaton ott maradt a két csizma. Mint anno nagy elődjének és példaképének annak a grúz őrültnek , Иосиф Виссарионович Сталин-nak is a talapzaton maradt a csizmája. Az '56-os szobordöntés után ezért nevezték (már aki merte) a Felvonulási teret Csizma térnek.

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Most tulajdonkeppen mi a problema?

Az, hogy a Szolidaritas, amely, ha igy folytatja, a demokraciaert folytatott harc magyarorszagi vezeto partja lesz, ledontotte a jelenleg Europaban levo legaljasabb diktatura kiepitojenek jelenleg meg fel sem allitott, ezert csak jelkepesen megmintazott szobrat, vagy az, hogy a Szolidaritas egy olyan langlelku magyar miniszterelnok jelkepes szobrat dontotte le, aki a langlelkevel mar mindent felegetett ebben az orszagban, ami a demokraciara akar csak emlekeztetne is az embereket?

Most az a feladat, hogy a demokratikus oldal bebizonyitsa, hogy Orban es a fidesz "torvenyei" valojaban a diktatura kiepiteset szolgaljak. 

Nem lesz nehez dolguk!

.

plalyA képe

plalyA
5 éve

 

„A többség kötelessége segíteni azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról a segítségre szorulóknak pedig törekedni arra, hogy kilábaljanak nehéz helyzetükből.”

 

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon érdekes megfogalmazás, Bajnainak a szájából.

Ha jól tudom, a tanult gyámoltalanság leküzdésének  a módozatában végre valamiféle konkrétumnak kéne történni. De ez sem konkrétum.

Ez is csak általánosságban említi a segitséget. Hogyan kell segíteni- mert attól, hogy nekem segítő szándékom van attól még nem segítek.

Amióta a rendszerváltás megtörtént ez a probléma, azóta probléma. Egyik kormány sem csinált semmilyen konkrét intézkedést, kimutatást viszont nagyon sokat. A Jóléti állam modelljének alapvető problémája a perifériára szorultak számának a növekedése illetve a tanult gyámoltalanság fokozódása. Ennek valamilyen formában elejét kell venni.

Nem lehet az álszemérmesség és az egyén érdekének sérthetetlensége mögé bújni akkor ha a segítség ellentételezéséről van szó.

Az individum nem élvezhet elsőbbséget, de hátrányt sem a közösség érdekével szemben. Egyenrangú és mindig az adott helyzetnek kell eldönteni melyik az előbbre való. Itt ebben az esetben a közösség érdeke fontosabb, mint az egyén érdeke, tehát ebben az esetben a közösség érdekének alá kell rendelni az egyén érdekét- olyan módon, hogy az egyént nem lehet megalázni, vagy bármilyen módon elvei ellen kényszeríteni. Viszont az sem várható el a közösség részéről, hogy az „állandóan adakozással” tovább mélyitse a tanult gyámoltalanság fokát. Ebből következően a méltányosság, a rászorultság és a beavatkozás mélysége megfontolás tárgyát képezi.