A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kiemelt bejegyzések

via Olvasószerkesztő

Tóth Bertalan

Az MSZP EP-listájáról

Miért Dr. Tóth Bertalan vezeti az MSZP EP-listáját, amikor nem is akar Brüsszelbe menni? Erre válaszolt a pártelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

2 órája
via Olvasószerkesztő

MSZP | A bankok politikai befolyást szereztek a kormány felett

A bankok politikai befolyást szereztek a kormány felett

Az MSZP értékelése szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktum miatt a bankok politikai befolyást szereztek a magyar kormány felett, ezért csak olyan döntések születhetnek, amelyek kedvezőtlenek a devizahiteleseknek.
Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón megerősítette: továbbra is szorgalmazzák a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben kötött megállapodás felmondását.
 
Hozzátette, erre lehetőséget is biztosítanak a fideszeseknek, mert benyújtják a parlamentnek a paktum felmondásáról szóló javaslatot. Annak támogatásával a kormánypártiak bebizonyíthatják, hogy Magyarországnak szuverén miniszterelnöke van, aki a magyarok érdekében kormányozza az országot és nem adja el a devizahiteleseket a bankoknak - hangoztatta.
 
A szocialista politikus szerint az EBRD-vel kötött megállapodásban benne van, hogy a kormány nem gördíthet akadályt a kilakoltatások elé és nem hoz olyan döntést, amely kedvezőtlenül befolyásolja a bankok jövedelmezőségét.
 
Ezért csak olyan döntések születhetnek, amelyek kedvezőtlenek a devizahiteleseknek, hiszen "Orbán ezt a paktumot szolgaian betartja" - értékelt.
 
Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője azt firtatta, vajon megbízhatnak-e az egykori devizahitelesek a bankrendszerben, a Magyar Nemzeti Bankban. Elmondta, a jegybank a közelmúltban tárgyalásokat kezdett a Magyar Bankszövetséggel, hogy átalakítsák a 300 ezer érintett hitelszerződését fix kamatozásúvá.
 
Hozzátette, az elmúlt években az összes döntést úgy hozták meg, hogy a károsultakkal nem egyeztettek, most is úgy tűnik, hogy ez így lesz, ez pedig elfogadhatatlan.
 
(MTI, MSZP.hu)

 

1 hete
via Olvasószerkesztő

MSZP | A Magyar Köztársaság Napja - 2019.

A Magyar Köztársaság napja

„Lesz még magyar köztársaság!” - mondta Dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Köztársaság napjáról való megemlékezésen pénteken a Köztársaság kövénél Budapesten. A rendezvényen az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői tettek hitet a köztársaság mellett.

„A Köztársaság napján, a Köztársaság kövénél ma ünnepelnünk kellene. De nincs mit ünnepelni” – mondta Tóth. „...attól, hogy van elnök és attól, hogy nincs király, és attól, hogy egy papírba beleírják, hogy ennek az országnak az államformája köztársaság, ettől még nincs köztársaság. Mert az nem köztársaság, hogyha a köztársaság intézményeibe egy párt katonáit ültetik be” - mondta. „Kérdezem én, hogy ebben az országban az emberek döntenek a sorsukról? Nem. Ebben az országban egy olyan rendszer épült ki, amely a köztársaság alapintézményeit tagadja azzal, hogy fenntartja, de csak és kizárólag saját érdekében működteti. Nekünk nincs más utunk, mint hogy küzdenünk kell a köztársaságért.”

 „Tanúbizonyságot is teszünk arról, hogy mi hiszünk a köztársaságban. Hiszen ami most zajlik, ezen a héten, az a magyar demokráciában egy különleges alkalom. Hiszen a választókra, a budapesti polgárokra bízzuk azt, hogy ki legyen az a kihívó, aki a köztársaság eszményeit is képviselve Budapesten a főpolgármesteri címért indul majd. Különös jelentősége van ennek, hiszen elmondhatom önöknek, hogy ma már több mint 20.000 budapesti polgár döntött úgy, hogy ebben a folyamatban részt kíván venni, és erre büszkék vagyunk. ( …) Biztos vagyok benne, hogy ez az újfajta politikai munka, a köztársaságért való kiállás meghozza az eredményt. És legyen ez példa az egész országban, hogy hogyan tudunk összekapaszkodni mi, akik hiszünk a köztársaságban, hiszünk az alapeszményében, hiszünk az értékeiben, hiszünk az intézményeiben. (…)”

„És persze a köztársaság nemcsak intézményekből áll, hanem belőlünk áll, emberekből, magyar állampolgárokból. Nekünk kell tenni azért, hogy Magyarországon újra köztársaság legyen. Kérem, hogy támogassanak minket ebben a küzdelemben, hogy akár már jövőre a Magyar Köztársaságot tudjuk ünnepelni!”

Remek, fontos beszédet mondott Hiller István, az MSZP politikusa a Köztársaság napjáról való megemlékezésen pénteken a Köztársaság kövénél Budapesten. A rendezvényen az MSZP, a Párbeszéd és a DK képviselői tettek hitet a köztársaság mellett.

„Mi, a demokratikus oldal képviselői, jó, hogyha előre, az év első napjaiban leszögezzük a véleményünket, hogy legyen az kristálytiszta és világos, hogy ne kelljen minden nap ismételni azoknak, akik hajlamosak ezt elfelejteni. 1946 február elsején azért kiáltották ki a köztársaságot, mert Magyarországon a királyság intézménye egybemosódott a feudalizmussal. Mert nem akarták többé a Horthy-rendszert. Ezért hogy világosak legyünk (…), egyértelműen és világosan ki kell jelentenünk: sem ok, sem alap nincsen Magyarországon Horthy Miklós rendszerének rehabilitációjára. Mi nem akarjuk a Horthy-rendszert. Nem akarjuk rehabilitálni. Nem gondoljuk se egyes részeiben, sem egészében azt az időt visszahozni, még 21. századi változatában sem.”

Világos véleményt mondott a rendszerváltásról is:  

„Hogy világos legyen azoknak is, akik ezt esetleg megkérdőjelezik: mi büszkék vagyunk a békés rendszerváltásra. Büszkék vagyunk arra, hogy kortársaink és elődeink, konzervatív demokraták és szociáldemokraták, demokraták a jobboldalon és demokraták a baloldalon, hittel és erővel létrehoztak egy új rendszert úgy, hogy azt nem vér, hanem tárgyalás, békés átmenettel való átjárás jelentette. Ezért ne higgyen senki azoknak, akik azt mondják vagy azt akarják mondatni, hogy a békés rendszerváltás elvette a rendszer erejét. Tévedés, csalás és hamisítás. Éppen abban adtunk újat, hogy békésen valósítottuk meg a rendszerváltást.”

 Az 1989 októberében kikiáltott 3. magyar köztársaságot „nem meggyilkolták, hanem szép lassan elfolyatták. Hagyták, és erőltették, hogy elmúljon. Köztársasági elnökünk van, de köztársaságunk nincs.  Ezért legalább olyan bátorsággal, mint 30 évvel ezelőtti társaink, kortársaink és barátaink, demokraták a jobboldalon és demokraták a baloldalon, kell ismét végiggondolnunk, hogyan akarjuk az elkövetkező 30 évet. (…) Nem akarjuk, hogy így maradjon. Ezért hogy milyen legyen az elkövetkező harminc év, jobboldali és baloldali demokratákat kell ismét gondolkodásra és tettre ösztökélni. Minden olyan lépés, amely erősíti a demokráciát Magyarországon, minden olyan lépés, amely akár csak egy lépéssel közelebb visz ahhoz, ahogy mi Magyarországot elképzeljük, az erősít, és azt erősíteni kell. Ezért fanyalgóknak, otthon drukkolóknak érdemes üzenni és elmondani: az, amit most társaink most Budapesten csinálnak, politikai újdonság, innováció, és a demokrácia erősítése Magyarországon. Az előválasztás, bárki nyerje, a demokráciába vetett hitünk nyilvánvaló kifejezése, amely erősít. (…) Köszönet azoknak, aki szervezik, köszönet azoknak, akik eddig részt vettek, és bátorítás azoknak, akik az elkövetkező napokban tervezik, vagy éppenséggel csak gondolják, hogy eljönnek. Hát jöjjenek el! Legyenek ennek a közösségnek tagjai! Legyenek annak a közösségnek tagjai, akik akarják a köztársaságot, akik akarják a demokráciát, akik akarják egy új 30 év formálását!”

Hiller szólt Európáról is:

„Aki távolítja ezt a mi hazánkat Európától, az a haza érdeke ellen tesz. Ennek az országnak, ennek a nemzetnek mindig akkor ment jól, a tehetségét, a szorgalmát, a lehetőségeit akkor tudta optimálisan kihasználni, ha sorsát a történelem, jobb esetben ő önmaga, összekötötte és összeköttette Európával. (…) Ezért célunk (…) minden évben és mindenkor magyarság és európaiság egységét megvalósítani. Ezért mi büszke magyarok és büszke európaiak vagyunk. (…) Teszünk érte, és kérjük azokat, akik meg akarják hallani, hogy ennek az országnak az elkövetkező 30 éve (…) álljon abban, hogy egyre jobban, egyre színesebben, és ennek a népnek, ennek a nemzetnek egyre javát szolgálva kötjük össze magyarság és európaiság jövőjét. Ezért az Európa-párti erők együttműködésében, demokraták Magyarországon, most azt kell nézni, ami bennünket összeköt. Mert sokkal erősebbek azok a kötelékek, álljunk bár különböző demokratikus pártokba, amelyek minket összekötnek. Fel kell lépnünk együtt nemcsak valami ellen – urak és szolgák visszahozott világa ellen – , hanem valamiért: egy boldog ország, egy boldog nemzet, az európai Magyarország jövőjéért. Ezt véstük kőbe, amikor a köztársaság kövét felállítottuk itt, Angyalföld szélén, a Duna partján. Ezt akarjuk, hogy kőbe vésve, mélyen a szívünkben és a lelkünkben, egyre többeknek továbbadjuk. Éljen a Magyar Köztársaság!”

2 hete
via Olvasószerkesztő

MSZP | Az előválasztás szövetséget kovácsol

Molnár Zsolt: az előválasztásnak nincsen vesztese, csak nyertese

Már több mint 16.000-en adták le a szavazatukat a budapesti főpolgármester-jelöltségért tartott előválasztás félidejénél. A várakozásokkal ellentétben nem érdektelenség, hanem fokozott aktivitás jellemzi az előválasztást – mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, megköszönve az aktivitást a budapestieknek. Kérte: aki még nem szavazott, vasárnap délig tegye meg. „Az előválasztásnak nincsen vesztese, csak nyertese. (…) Nem az számít, hogy ki nyer, hanem az számít, hogy októberben elérjük a változást. (…) A 2022 felé vezető úton az önkormányzati választás a legfontosabb mérföldkő” – mondta. Hangsúlyozta: történelmi jelentőségű dolog történik, hiszen soha Magyarországon előválasztás még nem volt. Kérdésre válaszolva arról beszélt: a baloldali győzelem esélyét rombolja, a szavazótábort forgácsolja és Fideszt támogatja az, aki túl későn jelentkezik be főpolgármester-jelöltként: „Én megmondom őszintén, hogy nagyon örülnék annak, hogyha a vasárnapi győztes mögé mindenki beállna, de amennyibe ehhez az szükséges, hogy júniusban fordulót tartsunk, egy újabb fordulót, akkor arra biztatok mindenkit, hogy júniusban jöjjön rá arra valaki, hogy főpolgármester-jelölt szeretne lenni, és ne augusztusban vagy szeptemberben, mert az a Fidesz forgatókönyve. Aki nem vesz részt a második fordulóban, aki nem támogatja a vasárnapi győztest, az nyilvánvalóan a Fideszt fogja támogatni, ezért én bízom benne, hogy legkésőbb júniusig mindenki kiteszi a kártyáit az asztalra, és elindul a második fordulóban; ha már lesz második forduló, akkor arra kérek mindenkit, hogy induljon el rajta, mérettesse meg magát és derüljön ki, hogy kinek van a legnagyobb támogatottsága.”

2 hete
via Olvasószerkesztő

Ügyészség: jogszerűen léptek fel az MTVA őrei az ellenzéki képviselők ellen

Majtényi: "Ez nyílt önkény"

„A mentelmi joguk felfüggesztése előtt bántalmazzuk őket, egy állami intézményben… (…) Ez nyílt önkény. (…) Ez most azt a kérdést veti föl, hogy kiiratkozunk-e Európából. (…) Ahol jog van, ott ilyen nem történhet” – mondta Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, korábbi adatvédelmi biztos, az ATV Start című műsorában az ellenzéki képviselők bántalmazásáról az MTVA épületében, illetve az azt követő ügyészségi és kormányzati „halandzsázásról”.

3 hete