A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kiemelt bejegyzések

via Olvasószerkesztő

MSZP | Közérdekű adatigénylés a Kardiológiai Intézetben lefolytatott vizsgálatról

Bangóné: Tudni akarjuk, mi történt!

Közérdekű adatigénylést nyújt be a Kardiológiai Intézetben lefolytatott vizsgálatról Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa. „240.000 embertársunkat veszítettük el csak azért, mert a kormány nem kormányoz, Orbán Viktor stadionokat avat, focimeccsekre jár, és nem érdekli az egészségügy. 240.000 értelmetlen halál” – mondta.

3 napja
via Olvasószerkesztő

MSZP | Komoly betegellátási válság van Magyarországon

Korózs: Mikor hozzák nyilvánosságra, hogy fizetőssé kívánják tenni az egészségügyet?

Mikor hozzák nyilvánosságra, hogy fizetőssé kívánják tenni a magyar egészségügyet? – kérdezte Korózs Lajos, az MSZP politikusa sajtótájékoztatóján csütörtökön. Gőzerővel folyik a kétszintű egészségügyi rendszer kialakítása, de nyilvánosságra nem hoznak ebből semmit. Közben a fideszes vezetés lelepleződött: azt mondták, soha ilyen rövidek nem voltak a várólisták, de kiderült: soha ilyen hosszúak nem voltak. „Ma Magyarországon egy városnyi ember vár valamilyen műtétre” – mondta Korózs. A kórházi fertőzésekről szóló „halállistát” „hónapok óta dugdossák”; a hét közepére már két további sürgősségi osztály vezetője mondott le, „a pofátlanság netovábbjaként” pedig a „fideszes nagyurak” megszavazták maguknak a további VIP-ellátást. A Kardiológiai Intézetből elbocsátott szívsebész ügyében az MSZP büntetőfeljelentéssel élt. De a legsúlyosabb kérdés az egészségügy fizetőssé tétele, hiszen „Ma a piacon egy diagnosztika elkészítése 20-40.000 Ft-ba kerül, egy egyszerű műtét 3-400.000 Ft-ba és egy komolyabb műtét pedig olyan 800.000 és 1.200.000 forintba kerül.”Az MSZP népszavazást kezdeményez ebben az ügyben, mert „Igenis a népnek kell kimondani ebben a verdiktet” – mondta Korózs.

3 napja
via Olvasószerkesztő

MSZP | Az MSZP népszavazást kezdeményez a kormánytagok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről

Nemzetpolitikai javaslatcsomagot dolgoz ki az MSZPNemzetpolitikai javaslatcsomagot nyújt be az MSZP a Kárpát-medencei magyarság megmaradása érdekében – jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, és Molnár Zsolt, a parlamenti Nemzeti összetartozás bizottságának MSZP-s alelnöke. Tóth kijelentette: az MSZP kiáll az európai értékek mellett. A Kárpát-medencei magyarság érdekeit is az Európai Unió kereteiben kell képviselni, mert az garantálja a kisebbségi és nemzetiségi jogokat. Molnár megismételte: az MSZP elkötelezett a határon túli magyarok sorsa, szülőföldön megmaradása és a biztonsága érdekében. Javaslatcsomagjához kikéri a határon túli magyar szervezetek és a magyarországi politikai pártok véleményét. A csomag célozza az elvándorlás megakadályozását, mert a magyar kormány passzivitása „elfogadhatatlan” ez ügyben. A magyar kormánynak össznemzeti stratégiát kellene kidolgoznia és komoly gazdaságélénkítő tevékenységet kellene végeznie, ezért a csomag javasolja: készüljön Kárpát-medencei fejlesztési, gazdasági stratégia. A határon túli szervezeteknek nyújtott támogatás, helyesen, komoly erőforrásokat biztosít, az azonban egyáltalán nem helyes, hogy a támogatás nem transzparens. „Tetten érhető a kormánypártok törekvése, hogy a határon túli szervezeteket minél jobban a saját képükre formálják, és ehhez a pályázati és támogatási rendszert használják. Változtatni kell ezen” – mondta Molnár. Ezért az MSZP azt javasolja: nyílt legyen a pályázati rendszer, a határon túli szervezetek vehessenek részt a döntéshozatalban, és az érdemi döntések meghozatalához a legfontosabb bírálati szempontokat is ők alakítsák ki. Talán egyik legfontosabb a szavazati jog kérdése: „Az MSZP szerzett jognak tekinti a határon túli magyarok szavazati jogát, támogatja a kettős állampolgárság intézményét”, de elfogadhatatlannak tartja azt a választási rendszert, hogy a határon túli magyarok pártlistákra szavaznak, és nincs valós képviseletük a magyar parlamentben. „Kezdeményezzük a választási rendszer átalakítását, hogy maguk közül választhassanak képviselőket a magyar parlamentbe” – mondta Molnár. A levélszavazás intézményét is egységesítenék, mert elfogadhatatlan, hogy más szabályok vonatkoznak a határon túli magyarokra és az Európában élő és dolgozó magyar állampolgárokra. „Így lehet biztosítani a jogegyenlőséget” – tette hozzá.

5 napja
via Olvasószerkesztő

MSZP | A portás is képviselheti az egészségügyet!

A parlament Népjóléti Bizottsága 11 előterjesztést szeretett volna ma tárgyalni, de csak töredéke került sorra, mert a fideszes többség lesöpört szinte minden ellenzéki javaslatot - mondta Korózs Lajos, a bizottság MSZP-s elnöke. Amiről tudtak beszélni, az például a politikusok VIP ellátása. Ebben a fideszes képviselők úgy foglaltak állást, hogy a vezető politikusoknak igenis jár a kiemelt ellátás, miután leginkább arról érdeklődtek, mekkora részt vesz ez el a Honvédkórház költségvetéséből. Korózs azonban azt mondta: „Ez nem pénzkérdés. Ez morális kérdés; amíg ilyen állapotok vannak az egészségügyben, addig egyetlenegy politikusnak sem jár kiemelt ellátás”, és ilyen körülmények között többlet ellátást követelni „több mint cinizmus”. „Nem hajlandók engedni abból, amit 2012-ben meghoztak, és megnyomorítja több tízezer ember életét. (…) Ezeket nem lehet Erzsébet-utalvánnyal kezelni. (…) Azt mondták ezzel a szavazással, hogy így van jól, ahogy van.” Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta: „Az, hogy az Orbán-kormány egy népesedéspolitika köré rendezi állítólag a közpolitikáit, az egy ótvaros hazugság, vagy tényleg ennyire ostobák és ennyire hozzá nem értők dolgoznak már csak, hiszen mindenkit, akinek saját gondolata volt, vagy képes megfogalmazni Orbánétól eltérő véleményt, azt már kinyomták a kormányból. Úgy próbálnak népesedéspolitikát csinálni, hogy a már megszületett gyerekeknek a 42 %-a létminimum alatt él” – mondta Tordai. Hozzátette: Az MSZP-Párbeszéd szövetsége „nem törékeny, hanem erős szociális demokráciát akar, ami szolgálja polgárait. Ezt szolgálták volna a javaslatok, amiket ma beterjesztettünk.”
5 napja
via Olvasószerkesztő

MSZP | Tóth Bertalan: A mostani jobboldali kurzust egyedül balról lehet leváltani

Tóth Bertalan: A mostani jobboldali kurzust egyedül balról lehet leváltani

Az MSZP elnöke szerint a mostani jobboldali, sőt szavai szerint már-már szélsőjobboldali kurzust egyedül balról lehet leváltani.
Tóth Bertalan vasárnap, Budapesten a párt választmányi ülése szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ezen a napon 29 éves MSZP-t megünnepelve megerősítették a nyári tisztújításon megkezdett út folytatását.
    
Az MSZP baloldali alternatívát épít a nemzeti együttműködés rendszerével szemben, kiemelten foglalkozik a bérek, az oktatás kérdésével és az egészségügy problémáival - fejtette ki. Hozzátette: olyan országot akarnak, ahol mindenkinek esélye van a felemelkedésre.
    
A pártelnök, aki a parlamenti frakció vezetője is, közölte, egy baloldali párt számára elfogadhatatlan a Fidesz által képviselt társadalompolitika. Az MSZP nem akarja, hogy "luxusrepülők bőrfoteljeiből szemléljék Magyarország valós életét" - fogalmazott.
    
Tóth Bertalan emlékeztetett, a Fidesz azt ígérte, hogy rendbe teszi az egészségügyet, ehhez képest a szaktárca beavatkozása miatt meghalt egy kirúgott szívsebész műtétre váró betege. Szerinte a Fidesznek nem számít a betegek sorsa, csak az, hogy saját akaratát hajtsa végre.
    
Ha van felelősségérzet Kásler Miklósban, az emberi erőforrások miniszterében, akkor lemond - mondta.
    
Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke szerint sok mindent lehet mondani a szocialisták elmúlt 29 éves történetéről, de azt nem lehet állítani, hogy az MSZP ne lett volna demokrata.
    
Hozzátette: a baloldal továbbra is az emberek oldalán áll, azt szeretnék, ha az emberek jövője biztosítva lenne, ha minden embernek megfelelő lakhatása, bére, munkakörülményei lennének.
    
Az egyik legfontosabb feladatként beszélt a magyar baloldal egységének és a magyar demokraták közösségének megteremtéséről. Szerinte az MSZP-nek vissza kell szereznie a társadalmi bizalmat, ehhez változnia kell.
   

 

1 hete