Szanyi Tibor

Elérkezett a szókimondás kora. Beszéljünk őszintén, hogy egyfelé indulhassunk!

Magyarország 2014: "elvtársak?" vs. "bűntársak?"

Száz százalékban nem mondanám bizonyosra, hogy 2014-ben bármilyen választás is lesz Magyarországon, de nagyvonalúan feltételezve, hogy mégis, ez esetben számottevő az esélye annak, hogy ezeknek kevés közük lesz a demokráciához.

Időrendi sorban haladva:
 
1) nem kizárt, hogy a hatalmas nemzetközi nyomásra adott válaszként a Fidesz nekifeszül egy előrehozott, ám pofátlanul megbűvölt nemzeti parlamenti „választásnak”;
 
2) az sem kizárt, hogy amennyiben az EU-ban megvonnák Magyarország szavazati jogát, az alighanem a hazai Európai Parlament-i választásokat is ellehetetlenítené;
 
3) továbbá az sem lehetetlen, hogy bármilyen forgatókönyv esetén a jelenkori fideszes polgármesterek még szívesen maradnának a mai status quo keretein belül. Ez esetben ott a kényelmes kétharmaduk bármilyen, ezt lehetővé tevő törvény meghozatalára.
 
A diktatúra – egyebek között – attól diktatúra, hogy azt csinál, amit akar. Féktelenül. Egyensúlyok nélkül.
 
A fideszes főnökök sokkal jobban, sokkal pontosabban ismerik a saját bűneit, mint rajtuk kívül bárki más. Ne legyen kétségünk, teljességgel tisztában vannak azzal, hogy normális, európai viszonyok között a cselekményeikért akár börtön járna. Számukra tehát a választás leegyszerűsödött: hatalomban maradás, avagy mindenük elvesztése? Ebben a dilemmában - az előbbi érdekében és az utóbbitól rettegve - nincs más lépésük, mint elcsalni a szabad választásokat, bármi áron!
 
Se szeri, se száma csak az eddig megismert praktikáiknak. Össze-vissza keverték-kavarták a választókerületi határokat, akár odáig is elmenve, hogy földrajzilag értelmezhetetlen választói „szigeteket” csatolgattak ide-oda. Lebegtetik a választási szabályokat, hogy a többi párt képtelen legyen bármilyen értelmes felkészülésre. A „választások” lebonyolítására magukhoz ragadtak mindennemű irányító és ellenőrző pozíciót. A törvényekből kiirtották a jogorvoslati lehetőségeket. Az összes aktivistájuknak fizetett állami, önkormányzati posztokat adtak. Feltöltötték a kasszájukat temérdek pénzzel, míg minden más párt, mozgalom lehetséges támogatóinak a fejéhez fegyvert szegeztek. Gátlástalanul működik a propagandagépezetük: bárki, aki nem ők, az csak negatív hírként szerepelhet a médiában. Fényképeket retusálnak, híreket hamisítanak, vízfolyást megszégyenítő módon hazudoznak. Ha láthatnák, Hitler és Sztálin bambán néznének egymásra, hogy az egykori álhír-gyáraik disznóságai a kopott manufaktúrák szintjét sem hoznák a mai orbáni tébolyhoz képest.
 
De mégis, mi a nagy varázslat titka? Hát az ősi recept! A nemzeti sikertelenségekhez bűnbakot keresni és találni. Konkrétan bárki mást, mint az igazi vétkeseket. Röhej, de míg minden nemzet a nagyjaira büszke, addig Orbánék azokat emelik példaképpé, akik a nemzetünket a vágóhídra vitték. Náluk István királyunk emléke immár letűnt, Mátyás soha nem volt kiemelt hősük, de a nemzetvesztő Horthy annál inkább! A 2014-ben 500. évfordulóját élő Dózsa-féle parasztlázadás legfeljebb kipipálandó tételnek ígérkezik. Rákóczi, Kossuth, Petőfi, vagy más szabadságharcosok példája még lábjegyzetnek sem mutatkozik a fideszes példatárban. József Attilának a szobrától is menekülni akarnak, amit félelmükben a dunai ártérbe szándékoznak küldeni. Kitüntetik a legsötétebb gondolatok hordozóit, amelynek nyomán a korábbi kitüntetettek dobják vissza a díjaikat. Az ország teljesítményének minden érdemi mutatója zuhan, ám a hatalom öntelten sikert sikítozik.
 
Sok mindenben tehetséges nép a magyar, minden nemzetiségével, felekezetével együtt. Hibája azonban, hogy igen gyakran képtelen volt olyan vezetőt állítani, aki távlatosan gondolkodva lett volna képes az országot előre mozdítani. Történelmünkben bántóan sok a gyenge, vagy szipolyozó és idegen király, kalandor kormányfő, mocskos diktátor. Jelenleg Orbán, Kövér, Matolcsy és Vona fémjelzi a hivatalos hazát. Ez a kortárs szégyen.
 
Persze vannak nem kevesen, akiknek ez tetszik. Minden hatalom bőséggel talál csahosokat, amint a zsidókat is magyar fegyveresek tuszkolták a marhavagonokba, Szálasi nyilas gyilkoló-gépei sem külföldről jöttek és Rákosi pribékjei szintén a magyar hon szülöttei voltak. Miért ne lehetne hát csápolókat találni bármely sötét rezsim igazolására? Orbánt is bőszen támogatják gyilkosságért elítéltek, savöntéssel fenyegetők, kapucnis csőcselék, avagy nercbundás vezeklők.
 
Ezenközben van egy csendes többség, amely nem tudja, hová álljon? Számára van egy javaslatom. Álljon a sarkára! Ha a többségnek nem tetszik a jelenlegi politikai választék, akkor bővítse fel azzal, amivel szeretné, végtére is minden pártot az emberek hozzák létre, a politikusok nem az égből potyognak!
 
Természetesen elfogadom, ha sokan vannak, akik nem képviselni akarnak, hanem „csak” képviseletre vágynak. A választók azonban pusztán annyiban választók, amennyiben választanak. Amint a vevő is csak az, aki fizet. A bámészkodó kibicek fennkölt eleganciája nem elégséges ahhoz, hogy államalkotók legyünk.
 
A politikai választás nagyon más, mint egy hétköznapi szépségverseny. A politika masszívan a hétköznapi érdekekről szól. Húsba vágó módon. Itt a kérdés az, hogy az én érdekeim érvényesülnek-e inkább, avagy másoké? Amennyiben többnyire másoké, akkor az én érdekeimnek nagyjából annyi.
 
Rezsicsökkentés. Mindaddig, amíg az összes energia felét a lakosság egyötöde fogyasztja el, addig az „egykulcsos” kedvezmények fele is a gazdagabbaknak jut. Érdeke-e a szegény embernek, hogy ez így legyen? Nem! Akkor hát változtassunk!
 
Élelmiszer-áfa. Mindaddig, amíg az élelmiszerek többségét 27 % adó terheli, addig ezt zömmel a szegények fizetik. Érdeke-e a szegényeknek, hogy ez a teher kisebb legyen? Igen. Akkor hát változtassunk!
 
Érdeke-e a felnövekvő nemzedékeknek, hogy normálisan tudjon enni, élni, öltözködni, illetve szabadon tanulni, kommunikálni? Igen! A fiatalok ma többnyire élelmiszernek alig nevezhető ócska műanyagokkal táplálkoznak, ruppótlanul ücsörögnek otthon, vagy jobb esetben egymás ölében; egy normálisabb ruha számukra szinte álom, egy cipő beszerzése hovatovább éves program. Akarunk-e ezen változtatni? Nyilván igen!
 
Érdeke-e a nőknek, hogy a hatalom gyakorlatilag már születésüknél fogva a fakanál és a vödör felé terelje őket, avagy inkább öntudatra, önrendelkezésre vágynak? Baloldali gondolkodású férfiként és gyakorló apaként mondom, az én nő-képembe nem fér bele a család rabszolgája, a nőben én a magára is büszke, általam vágyott embertársat keresem (és találom). Változtatásért kiált-e a mai gyáva macsók avitt világképe? Igen! Akkor hát változtassunk!
 
Érdeke-e a köznek, hogy a közjavak többségét egy maroknyi briganti vágja zsebre? Érdeke-e a nemzetnek, a magyarságnak, hogy negédes szembehazudozás közepette kizsigerelt-kicsontozott kokárda-tartóként szédelegjen a hazában? Érdeke-e a népnek, hogy jövőkép nélkül, Európa páriájaként szigetelődjön el a nagyvilágtól? Nem, nem és nem! Akkor hát változtassunk!
 
Amíg szavazni lehet, addig kell is! Persze a legszebb vörösön is lehet szeplőt keresgélni, odahazudni, avagy netán találni. Nincs és nem is lehet mindenki számára tökéletes, akármilyen színű kabát. Ám kevés dolog rondább annál, mint sötét, piszkos szöveten a barna folt.
Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

"Kötelességemnek érzem az európai vezetőkkel közölni: a megszorítások folytatása azzal a kockázattal jár, hogy nem sikerül csökkenteni a deficitet, és azzal a bizonyossággal, hogy a kormányok népszerűtlenek lesznek, amit a populisták egy adott pillanatban ki fognak használni" (Index - F. Hollande francia szocialista párti elnök)

ps. Hollande egyetért (elvben), hogy a populista euroszkeptikus Jobbika felelőskormányzás miatt fenyegetés az MSZP-re nézve  .p

Ezt csak a magyar szocialista párt nem érti :p

Folosleges megegyszer elolvasnom a beirasod vegen levo mondatokat. Az egesz beirast ugyanis mar tobbszor elolvastam, meg mielott neked valaszoltam volna, mivel megprobaltam megerteni belole azt, hogy mit is akarsz mondani. Miutan ez nem sikerult, ezert kiragadtam belole azt a reszt, amelyrol ugy veltem, hogy mar megertettem.

Nem szamoltam utana, hogy hanyszor szerepel a beirasomban a fidesz szo, mivel biztos vagyok benne, hogy nem tevesztetted el a szamolast. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a fidesz nevenek hatszori leirasabol arra lehet kovetkeztetni, hogy en a fidesztol varom, hogy az MSZP-re szavazzon.

Mar most jeleznem, hogy elfoglaltsagomra valo tekintettel a temahoz valo hozzaszolara nem fogok tudni tobb idot szakitani.

Erre elore is elnezesedet kerem.

hatszor szerepel a fidesz szó a hozzászlásodban.

egyébként lehet, hogy flreértetted amit irtam. szerintem olvasd el újra a végét, nem  olyan sok  az:

"ki fog a pártodra szavazni? a fidesz?

 A NÉP AZ MEG SMAFU?"

gondolom ebbl megértetted, hogy mire gondoltam amikor ezt irtam. "érdekes. nekem úgy tűnik a fidesznek, a fidesszel politizálsz." értsd: a fidesszel nem a néppel foglalkozol.

 

"érdekes. nekem úgy tűnik a fidesznek, a fidesszel politizálsz."

Aztan ez mibol tunik ugy neked?

Idezned azt a reszt, ami neked ugy tunik?

hát nincs

hivátosos népboldogítók--Orbán is

 

ilyen nincs ma vele szemben

érdekes. nekem úgy tűnik a fidesznek, a fidesszel politizálsz. ki fog a pártodra szavazni? a fidesz?

 A NÉP AZ MEG SMAFU?

Csak azt tudnam, hogy az MSZP-ben miert csak te tudsz igy beszelni?

Ezzel a komcsi bandaval, a fidesszel szemben nem dolgozik a liberalis magatartas, a mocskos hazudozasaikkal szemben a gyamoltalan mentegetozes az "azert meg Magyarorszagon nincs diktatura" fele szoveg. Szomoru, hogy Magyarorszagon a fidesz ellen nem egy politikus, hanem egy bloger, PuPu hasznalja csak a megfelelo hangnemet. A fidesznek meg te is tulsagosan uriember vagy.

A fidesz nap-mint-nap annyi kart okoz Magyarorszagnak, amennyit meg a sztalinista Rakosi sem. Rakosi, aki a volt horthystaknak, nyilasoknak megadta azt amit megerdemeltek, de a diktaturaja a munkasosztalyt es a szegenyparasztsagot is sujtotta. Ugyanakkor o volt az, aki megnyitotta a munkas es a szegenyparaszt fiatalok elott a tovabbtanulas lehetoseget. Aki veget vetett a "suszter maradj a kaptafanal" fele feudalista munkas- es parasztellenes politikanak. Most ezt hozza vissza a fidesz.

Rakosi politikajanak is az emberk rettegesben tartasa volt az alapja, akarcsak Orbanenak.

Most nem gazdasagi programokra van szukseg. Ez johet kesobb. Ezeket a gazdasagi programokat az atlagpolgar el sem olvassa. Ma csak egyetlen programra van szukseg: a demokracia helyreallitasara, ami nem az ertelemre, hanem csak az erzelmekre hato politikaval lehetseges..

Ugy tudom, hogy a fidesz meg a kulfoldi megfigyeloket sem akarja beengedni az orszagba a valasztasok alkalmaval. Vajon miert nem?

Hogy tudja ezt az egyre pofatlanabb diktaturat az Europai Neppart tamogatni?

Jo lenne, ha a Kapcsolat elso oldalan hosszabb ideig fennmaradna a blogod!

Mindaddig  amíg  a  kényes  publikum  csak  ennyit  tud  hozzátenni  a  jövöhőz  ,  ő  se  különb  a  politikusainál  .

Van nekem TV-m? több száz mllió kampányra? Van Béla kőművesnek?

Engem fizetnek azért, hogy a közt és benne a választóimat szolgáljam?

Ez a szakmám? Hát Bélának?

A  demokráciát  nem  adják  ingyen  ,mindenkinek  a  maga  lehetőségei  szerint  cselekedni  kell  érte  .

yepp.

Csak vedd figyelembe az emberi természetet.

Béla, az egyszerű ember, aki tudja, hogy ha hagyja mindig átvágják a gógyisabbak azt várja el, hogy megbizhasson Tiborban.

Etele1 az értelmiségi meg azt, hogy Tibor ne akarja 0 politikai költséggel megnyerni a választást, hogy utána nagyivben tegyen Bélára.

Itt egyedül Tibor a ludas, aki fasisztákat hajkurászik éjjel-nappal, miközben a magyarországi gazdasági modell gyenge,ezen belül -többek között- a cigányok szociális helyzete a rémes.

"Csak  az után  Szanyi  Tibor  ne  panaszkodjon  ,ha  2018-ban  a miniszterelnököt   Vona  Gábornak  hívják."

Mindaddig  amíg  a  kényes  publikum  csak  ennyit  tud  hozzátenni  a  jövöhőz  ,  ő  se  különb  a  politikusainál  .

A  demokráciát  nem  adják  ingyen  ,mindenkinek  a  maga  lehetőségei  szerint  cselekedni  kell  érte  .

Ezenközben van egy csendes többség, amely nem tudja, hová álljon?

Na és miért nem?

Ha a többségnek nem tetszik a jelenlegi politikai választék, akkor bővítse fel azzal, amivel szeretné, végtére is minden pártot az emberek hozzák létre, a politikusok nem az égből potyognak!

A párt infrastruktúrája, az évenkénti (*4) állami támogatás sem?

És a TV-k rádiók? ( HirTV, EchoTV, ATV, Class FM, Neo FM, Klubrádió?)

Ejnye, de cinikusnak tetszik lenni.

Azért valljuk be Szanyi Tibornak végső soron, mindencinizmus ellenére igaza van. Végül is van választék, sőt még mozgalom is. Csak azután Szanyi Tibor ne panaszkodjon, ha 2018-ban a miniszterelnököt Vona Gábornak hivják. Jobb hijján.

"A fideszes főnökök sokkal jobban, sokkal pontosabban ismerik a saját bűneit, mint rajtuk kívül bárki más. Ne legyen kétségünk, teljességgel tisztában vannak azzal, hogy normális, európai viszonyok között a cselekményeikért akár börtön járna. Számukra tehát a választás leegyszerűsödött: hatalomban maradás, avagy mindenük elvesztése?"

Amikor 2010-ben már egyértelműen látszott, hogy a Fidesz fogja nyerni a választást (mondjuk akkor még reménykedtem abban, hogy a kétharmad nem lesz meg nekik) arra gondoltam, hogy négy évet csak ki lehet bírni, hisz nem igaz, hogy nem az ország érdekét nézik ha hatalomra kerülnek. Vagy legalábbis az ország érdekét IS nézik. Most már belátom, hogy tévedtem - keserűen csalódtam :(