Szanyi Tibor

Elérkezett a szókimondás kora. Beszéljünk őszintén, hogy egyfelé indulhassunk!

Szanyi Tibor: A Gruevszki-botrány Orbán újabb Európa-ellenes provokációja

 

Az Európai Parlament plenáris ülése ma meggyőző többséggel megszavazta az a jelentést, amely Macedónia (volt Jugoszláv Köztársaság) EU-felkészülési folyamatát értékeli, s ennek kapcsán - a szocialista és zöldpárti frakciók szövegjavaslatát elfogadva - súlyos bírálattal illeti a magyar kormányt a Gruevszki-ügyben folytatott eljárása miatt.

Az EP-határozat leszögezi, hogy az ország demokratikus jogállam, amelynek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására.

A határozatot támogatta Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációvezetője is, aki a jelentés vitájához fűzött írásbeli felszólalásában leszögezte: Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.”

A szocialista politikus hozzászólásában rámutat a botrányos Gruevszki-ügy kapcsán az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek felelősségére is, akik továbbra is megtűrik soraikban a Fideszt és legutóbbi kongresszusukon - naivitásból, vagy cinizmusból - hittek Orbán demokratikusabb magatartásra vonatkozó ígéreteinek. Szanyi Tibor figyelmeztetését az EPP frakcióvezetőjéhez, kijelölt EP-választási listavezetőjéhez címezve leszögezte: „Íme a bizonyíték, Weber úr: ezt a valódi diktátort önök nem képesek rövid pórázon tartani: politikai barátjuktól, Orbántól máris egy újabb, megalázó pofont kaptak, egy olyan Európa-ellenes provokáció formájában, amely az Európai Néppártot is bűnrészessé teszi Orbán - és ezáltal Gruevszki - illegális tevékenységében. Remélem, ez az eset már meggyőzi önöket, hogy végre lépniük kell annak érdekében, hogy megszabaduljanak kínos szövetségesüktől”.

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Az egész EU konstelláció alapvető hibája  -visszautalnék a Népszövetség 1930 as éveire-, hogy NINCS HETÉKONY ÉRDEKÉRVÉNYESITŐ  EREJE !!!

Talán alapvető hibája, hogy a csatlakozott országok vezetésének túlzott szabadságot biztosit

"nemzetállami érdekekre" való hivatkozással az UNIÓ célkitüzéseinek  (alapelveinek) semmibevételére. (a renitens államok-inkább államfők- unos untalan a nemzetállami érdekre hivatkozva tudnak és akarnak kibújni az érdekeik ellen szóló szövetségi alapelvek alól)

Mindaddig, amig az UNIÓ nem talál negoldást ennek HATÉKONY megakadályozására  nem  fog elérni jelentős sikereket, megmarad egy drága gittegyleti szinten !!!

A jelenben élők számára nem sok vigaszt jelent, hogy anno a brit kormány Hitlerrel kötött "békeszerződését" az akkori diplomációs körökkel ellentétben a történelem súlyos hibának könyvelheti el. Illene tanulni.!!!

(Adalékként még hozzátenném óriási szerencsénk, hogy Magyarország sem népességszámban, sem ipari, harcászati potenciáljában messze elmarad Németországtól, igy

-vélhetően-  a regnáló miniszterelnök ambiciói csak a futballvilágban tudnak hatni és nem veszélyeztetik Európa  tényleges békéjét )

 

 

a