Oregano

Az életből merítve...

O1G, avagy: hogy mi is történt az elmúlt napokban

A jelenlegi államberendezkedés a köztársasági elnök aláírásával - és a Közlönyben megjelentetéssel - a maga részéről lezár egy társadalmi vitát. A vita arról szól, hogy a tőkés állam kinyilvánítsa-e azt, hogy az eszmei össztőkés mellé áll az összmunkással szemben, vagy közvetítőként lépjen föl közöttük, hogy növekedjék-e Magyarországon a - szó legszorosabb marxi értelmében vett - abszolút kizsákmányolás.

Az állam a fasizálódó utat választotta, szemben a konszenzuskeresővel.

Hogy a miniszterelnök mennyire voluntarista (az), hogy a poltikai ellenzék mozgása (amely nem azonos a társadalmi ellenállással) mennyire szervezett, etekintetben érdektelen.

Tóth Bertalannak, az MSZP elnökének volt egy csendes, de határozott mondata a minap:

"Mi azt csináljuk, amit a szakszervezetek mondanak nekünk."

Szerintem Buchinger Manó óta nem mondott ilyet magyar szoci vezető, úgy értem, komolyan.
És EZ a lényeg.

Ma a magyar polgári pártok többsége (az ún. "régiek", a Fidesz, az MSZP, a DK) az uniós össztőke magyarországi értékesülését támogatja, és csak abban van eltérés, hogy a bajor (Fidesz), vagy a büsszeli (MSZP, DK) centrumhoz igazodnak-e inkább. Az "újak" (Jobbik, LMP, P, MKKP, Momentum) meg ennek állnak ellen: ki a magyar lecsúszók (Jobbik), ki pedig inkább a magyar közéleti civilek (LMP, P, MKKP, Momentum) nevében.

Az MSZP döntő fordulatot tett azzal, hogy ismét visszatalált a szakszervezetekhez, a klasszikus triparciális út felé tapogatózik ismét.

Orbán percemberke. Kisgömböc, amely még nem pukkadt szét ugyan - de már szivárog.…

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Megtámadták a Kapcsolatot?

O1G!