Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Szudo

A valóra vált rémálom

Gerjesztett káosz-2015-09-04

Ha azt hittem, hogy rosszabb már nem lehet a helyzet menekültügyben, hát tévedtem! A Keleti pályaudvar lezárása és a vonatok indításának megtagadása a végletekig elkeserítette a menekülteket. A csapdahelyzet olyan kétségbeesett lépésekre kényszeríti őket, amiből nem látszik a kiút. Gyalog megtenni többszáz kilométert több, mint veszélyes, de nem látnak más kiutat.

A kormány - élén a kőkemény fejű és szívű kormányfővel - pedig gerjeszti a problémát. Szinte zsarolja az EU-t, hogy "Na, nézzétek csak, mit okoztok, ha nem segítetek". Tetézi a problémát azzal, hogy a menekültek menete miatt nemcsak egy sávot zárat le a rendőrséggel a kivezető utakon, hanem mind a hármat! Mintha az autósokat akarnák uszítani a menekültek ellen, hiszen "miattuk van az eszméletlen dugó, miattuk nem tudunk közlekedni!"

Csak abban bízom, hogy nyugati szomszédainktól talán jön valamiféle segítség és nem hagyják a szerencsétlen tömeget az "út szélén".

A menekültválság egy másik szomorú vetülete a katolikus egyház hozzáállása. Erdő Péter bíboros közölte, hogy a menekültek segítése, befogadása törvénybe ütközik. Kérdésem a Bíboros Úrhoz: Kinek a törvénye szerint kell cselekedniük a hívő embereknek? Jézus törvénye szerint segíteni kell az elesetteken! Vajon felülírhatja-e az ember törvénye az isteni törvényt? Ha Bíboros Úr az ember - amúgy embertelen - törvényét tartja tiszteletben és ennek betartására buzdít, akkor érdemtelen a posztjára! Egyébiránt csak a mi kormányunk törvénye szerint nem lehet segítséget nyújtani, mert a Genfi Konvenció és a Dublini Egyezmény is a menekültek segítését és támogatását írja elő. Ha a katolikus egyház ilyen nyilatkozatokat tesz, akkor nagyon kilóg a lóláb a kormányhoz igazodást, mi több, dörgölődzést illetően.