Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Szudo

A valóra vált rémálom

Menekültek-2015-09-01

Ma lezárták Budapesten a Keleti pályaudvart! Ha lehetett még az eddigieknél is értelmetlenebb és gonoszabb intézkedést hozni menekütügyben, akkor ez most megtörtént. De haladjunk sorjában:

- Plakátkampányt indítottunk a külföldi migránsoknak - magyar nyelven, hogy "ha Magyarországra jössz,...." mihez tartsd magad. Nagy pénz, nulla haszon. Vagyis nem egészen nulla, mert született egy szellemes, jópofa ellen plakátkampány, mosolyogtató szövegekkel. Ez legalább üdítő volt az ostoba, rosszindulatú kormány propagandával szemben.

- Építettünk egy szögesdrót kerítést a déli határunkon, amin csak az nem jön át, aki nem akar. Ez még nagyobb pénz és ugyanúgy nulla haszon. Pontosabban negatív haszon, mert az összes úniós partnerünk döbbenetét és ellenszenvét kivívtuk vele, így aztán nem is számíthatunk semmiféle extra pénzügyi támogatásra a menekültek fogadására. Persze, nem is akarjuk fogadni őket, nem érdekel a szenvedésük, az, hogy az életveszély elől menekülnek, csak maradjanak kívül a határainkon. Még egy újabb, 3 méteres kerítés építését is kilátásba helyeztük - kerül, amibe kerül! Pénz nem számít!

- És most itt van a legújabb vérlázítóan értelmetlen intézkedés - a pályaudvar lezárása. Azok a szerencsétlenek, akik már megvették a jegyüket Németországba, lemaradtak a titokban elindított vonatokról. Ha ez nem sátáni gonoszság, akkor semmi nem az! Ezt már nem lehet fokozni mégoly ördögi kreativitással sem, amivel ez a kormány intézi az ország ügyeit! Tette mindezt azért, hogy "nehogy már" az a sok szír, afgán és ki tudja még milyen nemzetiségű menekülő azt higgye, hogy innen könnyű tovább jutni álmaik Németországába és még többen jöjjenek. Micsoda előrelátás!

Szerény véleményem szerint az igazi előrelátás az lenne, ha azt a sok milliárd forintot, amit a menekültek ellehetetlenítésére fordítottak eddig és a továbbiakban kiadni terveznek, mindazt a menekülteket segítő intézményekre, tisztességes ideiglenes elhelyezésükre fordítanák. Akkor talán sikerülne a kormánynak az amúgy is megtépázott renoméján valamit javítani. De ez a hajó már elment. A szomorú az, hogy nem is akartunk rá felszállni - a kormány biztosan nem.

Ha pedig menekültügyben valakinek szólni kellene, az az MSZP lenne. A pártt menekültügyi kezdeti tévelygése után ideje lenni előállni egy átgondolt, épkézláb és az európai normáknak megfelelő javaslattal a válság kezelésére. Ja, hogy az európai nagyokosok sem tudnak mit kezdeni ezzel a problémával? Annál nagyobb a kihívás és annál nagyobbat szólna, ha kapnának egy használható tematikát a válság kezelésére. Itt valóban lehetne azt mondani, hogy a "pénz nem számít". Vagy ez az álmok kategóriája?