Szudo

A valóra vált rémálom

Új kezdet - 2014-06-04

Igen, ez az! Megtörtént, ami szükséges volt! A pártelnök lemondott! Átlátta, belátta és megtette. Bátor és felelős cselekedet volt. Igaz, eleinte kissé bizonytalankodott, de megértem, hogy az EP választásoknak nem akart egy fej nélküli párttal nekiindulni. Most jöhet az újrakezdés a nulláról.

Igen, azt hiszem, nulláról kell indulni az MSZP-nek. Teljes tisztújítással, olyan jelöltekkel, akiknek van elképzelésük a párt újjáépítéséről és ezt össze is tudják foglalni tömören, egy-két  gépelt oldalban. Ezt meg is kell tőlük követelni, különben előfordulhat, hogy alkalmatlan vezetők kerülnek pozícióba, amit most már nem szabad megkockáztatni. És természetesen kell egy pártelnök, akinél első számú követelmény, hogy ne húzódozzon, hanem teljes szívével vállalja a feladatot, különben újra csak gyenge és széthúzó párt képét fogja mutatni az MSZP.

Ha megvolt a tisztújítás, az új vezérkarnak el kell készíteni egy rövid és egy hosszú távú programot. A rövid program az önkormányzati választásokig tartalmazza a teendőket, benne a hátralévő kevés időre szóló kampány lépéseivel. De könyörgöm, a Ron Werber-féle "nagyágyúkat" lehetőleg hagyják ki! A hosszú távú program pedig a 2018-as választásokig tartalmazza a feladatokat. A párt újjáépítésének és népszerűsége növelésének lépéseit. Ennek keretében ki kell alakítani az elképzeléseket a vidéki szervezetek megerősítésére, a fiatalok megszólítására, programok szervezésére, amelyek érdeklik az embereket, szóljon az a kultúráról, gasztronómiáról, gyermek rendezvényekről, munka nélkül tengődőkről, szegényekről, cigányokról és a társadalom minden megmozdítható rétegéről.

Mindeközben jól jönne a párt szerpének újra definiálása, annak deklarálása, hogy mit tart az MSZP fő céljának és milyen feladatok megoldását tervezi e fő cél elérése érdekében.

És ha ehhez pénz kell, - márpedig miért ne kellene a jelenleginél sokkal több pénz - akkor dolgozza ki a pénzszerzés módjait támogatások (belföldi és külföldi, magán és céges) megszerzése formájában.

Ha mindezeket végigviszi a vezetés, visszaszerezheti tekintélyét, elvesztett népszerűségét és összefogva az összes baloldali erővel bizakodva indulhat neki a 2018. évi választásoknak.


 

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Örülök, hogy sokan mondanak véleményt. Nem baj, ha "kerítésen kívülről", nem lehet mindenki bent, de azért lehetnek jó gondolatai, amiket érdemes megszívlelni. Ezek nemcsak bekiabálások, érezhető, hogy komolyan foglalkoztatja őket a baloldal helyzete és jelenlegi esélyei. Sajnos, úgy látom, nem emelkedik ki a habokból az a Triton király, aki képes lenne újra tekintélyt kiharcolni az mszp-nek (már nem írom nagy betűvel). Botka nem töri össze magát, hogy helyzetbe kerüljön. Akkor talán nem is ő az igazi? Majd meglátjuk! Vagy nem!

  • 161
  • -95

Jelenleg támaszkodom a csengön és nincs otthon senki, mert üres a ház.

Akik keritésen kívülről kiabálnak be, és zsűriznek úgy, hogy közben semmi teljesítmény nincs a hátuk mögött (mármint a pártokban) azoknak a véleményére nem adok. Azon kívül, hogy árt a pártok megítélésének - más jelentősége nincs.

Igen a hósszútávú döntést majd a tüzoltás és a rendbetétel után (jelenleg annyira macerás mint tengerfenekére bugyit húzni) meg kell hozni. Ha egyáltalán a jelenlegi saját magát vezető erőnek kikiáltó párt eljutt odáig.

Jelen pillanatban saját börömön tapasztalom, hogy mi a különbség a DK  és és a szocik között.

Egyelöre a DK vezet vastagon. Ez nem egy nagy mutatvány, mert a 0 és bármilyen pozitrív szám között a pozitiv a nyereő.

Gyurcsi nem fogja abahagyni és nem érdeklik a szocik bénázása (juj, de finom voltam) Ő megy tovább a maga utján.

Ráadásul nem kell elfelejteni, hogy Schuck Andorok is jönnek fel mint a talajvíz.

Szerintem 2015-ől a DK és az új szoc demek lesznek a baloldal spicén.
Itt meg menni fog a gumicsont, hogy azok a "piszok baloldaliakanak nvezett valami, hogy elnyomnak minket és ezért nem tudunk Mi semmit csinálni.

Sajnos nevetséges lesz!

Az itt leírtak is azt igazolják-feltételesen-, hogy a DK lehet hosszútávon az a párt, amely a baloldaon meghatározó erő lehet. Talán, minden tisztább lesz és nem olyan zavaros, amit az MSZP az utóbbi 15 évben produkál. Nem is csoda, hogy ide került, a csoda csak az, hogy nem előbb! Hogy mit hoz a megújulás? Azt majd meglátjuk, de addig is valahogyan a DK-ban bízok, valahogyan "tisztább" a környezete, egyszerűbb a kifejezési mód, jobban hatnak az emberre! A végén ugyis minden eldöl.

Elnézést, nem Várszegi, hanem Szigetvári !

Mit mondjak, le vagyok döbbenve !

Sok mindenre ad választ Várszegi Indexes nyilatkozata : 

http://index.hu/belfold/2014/06/05/szigetvari/

Ez a része a nyilatkozatnak kifejezetten érdekes, mert választ kapunk egy sor kérdésre.

Hogy miért lett 2/3-a a FIDESZNEK.
Hogy miért lett elbukva a választás.
Hogy miért hezitáltak annyit a vezető választással.
Hogy miért kellett Gyurcsányékaz bevonni a "szevetségbe" .

Stb., stb........stb.

 Kizárólag Molnár személyes érdekhálójáról szólt ez a visszafogás, vagy kiterjedtebb lehetett a kapcsolat az MSZP vezetése és a Fidesz között?

Amíg nekem tényinformáció nincs birtokomban, nem tudok mit mondani. Az biztos, ha a Fidesz ebben az országban Bethlen–Peyer-paktumot tervezett erre a ciklusra, a peyerista szerepre valószínűleg az MSZP volt kinézve. De az elmúlt napok eseményei azt mutatják, Bethlen–Peyer-forgatókönyv döntően azért nem tud megvalósulni, mert

Peyer azelőtt elesett a harcban, hogy eldöntötte volna, akar-e új paktumot kötni, vagy sem.

Amikor Attilával találkoztam a kampányban, noha én későinek tartottam az ő roadshow-jának az indítását, ő nulla-huszonnégyben dolgozott a relatív sikerért. Sem felmenteni, sem rátolni nem akarom a felelősséget. Ha akart a Fidesz Bethlen–Peyer-paktumot, az EP-választás egy időre eldöntötte, hogy nincs Peyer, akivel ezt meg lehet kötni. 

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ha az Orbán-rendszer tényleg úgy működik, ahogy önök azt le szokták írni, akkor abból az is következik, hogy a magyar elitnek azon része, amelyik potenciális támogatója lehetne az Együtt-PM-nek, egyszerűen nem fog önök mellé állni. Mert nem mer. Ezzel mit fognak tudni kezdeni?

Semmilyen módon nem tenném felelőssé azokat, akik ettől megrettennek. Mert ugyanúgy megretten ettől egy vidéki nővér a kórházban, ahogy egy tisztességes milliárdos. És egy tisztességes milliárdosnak is mindig lehet ügye a NAV-val, ahogy az embernek mindig lehet ügye a NAV-val. Én megdöbbenek azon ezekben a napokban, és nem az MSZP-re célzok, de onnan is lehet hallani, de írják elemzők is, hogy vidékre kell menni, a vidéki beágyazottságot kell növelni. Mert persze ez igaz, de döbbenetesen felszínes.

Az a probléma, hogy a községekben most van egy mikszáthi feudális-félfeudális figura, akiről köztudott, hogy fideszes, hogy lop és egyébként megingathatatlan, mert kimossa a helyi ügyészség, a helyi rendőr, és aki nélkül nincs tanári kinevezés sem. Na most ezzel szemben felírni egy PowerPoint slide-jára, hogy legyen vidéki beágyazottság, az azért nem olyan egyszerű. Nekem még nincs válaszom arra, hogy ezen választási rendszerben, Polt Péter és a médiatörvény rendszerén belül, egy ilyen mélyszegénységbe taszított és közben egymás ellen fordított politikai közösségen belül hogyan lehet többséget csinálni. 

 

Még talán arra is választ kapunk, hogy mi lesz a jövőben.

Lelombozó.

Legelöször nem a hosszútávú dolgok a sürgössek, hanem a jelen.

Valóban. 

De ezt az egy hosszútávú döntést meg kell hozni.

Különben nincs mit mondani a szimpatizánsoknak.

Nem lehet csak úgy fejvesztve az egyik irányba ugrani, tisztelt Béka úr .

Ha nem az MSZP-n belül ter nyeret a -valódi- modernizáció, akkor egy másik pártot kell integrálni szorosan az MSZP-hez.

Hogy valaki végre mondani tudjon valamit a szimpatiznsoknak és a lakosságnak. Ugye ezt akarod?

Ha lehet teret nyerni új mondanivalóhooz az MSZP-n belül, akkor ennek szükségességét fel kell ismernie és ki kell  mondania a politikai vezetésnek.

Legelöször nem a hosszútávú dolgok a sürgössek, hanem a jelen.

Mondjuk első helyen, hogy a tagság és a szimpatizánsok ne fogyjanak tovább.
Mire itt valami kialakul? Addigra a tagság, szimpatizánsok minimum 20% elhagyja a sülyedő hajot. Akik meg maradnak???  Lehet, hogy sürübben vannak, de nem többen.

Minden ellenkező hireszteléssel ellentétbe nem a kunkurens baloldal csábitja el a delikvenseket, hanem a delikvensek saját elhatározásukbol keresnek más baloldali elemeket.
Az okok ismertek, de akinek nem annak sziívesen elmagyarázom.

Amit megint  nem értek. Jelenálláspont szerint,

A tagság marad. Már aki marad?
A kerületi, területi és megyei elnökök maradnak. Legrosszabb esetben is 90%-ban

A Bp.-i pártközpontba sem nagyon kerülnek uj emberek, gyakorlatilag minimum 80%-ban (többen) mindenki marad.
Egyetlen egy történik irodákat cserélnek illetve az iroda ajton a titulusokat feliratokat.
Ettől mi fog változni???
Attol, hogy a lapokat összekeverem és ujraosztom a játék marad ugyan az.. Senki nem fog tudni jobban játaszani mint az elöző körben.

Ugy mellesleg meg lehet nézni. OV. 2002, 2006-os bukás után (és 2006 épp hogy bukás volt) maradt a helyén, de a körülötte levő kedvencek felét legalább kirugta és ezek késöbb se kerültek vissza.
Jó, tudom! Volt köztuk 1-2 rivális is, de a többség akit kirugot, nem hozta azt az eredményt amit elvártak töle.

Jelenleg itt most csak 1 embert rugnak ki a volt elnököt. A többi marad, csak némi csere-bere lesz.

Én egyedül Botkában látok némi fantáziát, (nem keveset) de a manusz nem hülye és nem fogja otthagyni amit több év alatt sikerre vitt.
Nem beszélve arrol, hogy tökéletesen tisztába vana háttérbe mozgó nem látható erökkel és esze-ágaba sincs szélmalom harcot vivni.

Tökéletesen meg tudom érteni.

Magyarul szerintem a zuhanó repülés folytatodik és a kutyát nem érdekli, hogy qva közel van a föld..

 

Valóban szükség van egy cselekvési tervre, de annak figyelembe kell vennie az emeszpé hosszútávú stratégiai célkitűzéseit.

Egy döntést meg kell hozni, ahogy azt irtam, mégpedig azt a döntést, hogy az emeszpé aktiv résztvevője kiván lenni a közéletnek, vagy egy semleges programmal átengedi a kezdeményezét partnereinek cserébe az önkormányzati szerepének figyelembevételéért.

Amennyiben az emeszpé aktiv szerepet választ, akkor politikájának kialakitásakor nélkülözhetetlenül szükséges lenne a szavazók, a választók -ami nem egy koherens csoport- véleményének, szükségleteinek,várakozásának és kialakult álláspontjának, véleményének figyelembe vételére.