Szudo

A valóra vált rémálom

Vissza a lényeghez! - 2014-05-16

Sokáig hallgattam és figyeltem. Nem mondom, hogy okosabb lettem tőle, bár sok témában sok okos dolgot olvastam. Csak nem a lényegre vonatkozókat! Az aktuális történések kommentálása egy kicsit  zsákutcának tűnik, bár érdekes dolgokat lehet belőlük megtudni. Például: számomra mára világossá vált, hogy a Simon ügy szép csendben el fog hamvadni. Azok a vad "tények", miszerint Bissau-guinea-i útlevéllel próbált Simon Gábor pénzt elhelyezni valamelyik magyar bankban, máig nem bizonyíthatók, inkább az ellenkezőjük. Annál is inkább lankad a támadások heve, mert gyanús körülmények között "öngyilkos lett" egy ember, akit tanúként akartak kihallgatni. Tehát - véleményem szerint - ez megint egy hamvába-holt bizonyítási eljárás lesz. Az ügy jól jött a választások előtt az ellenfél lejáratására. Ugyanúgy, mint a mostani Jobbikos Kovács Béla ügy. A kormánypárt a fejéhez kapott, hogy hirtelen megnőtt a Jobbik népszerűsége, nosza, találjunk valami terhelő dolgot. Hát, találtak! Nem is kicsit! Csak figyeljük a fejleményeket, mi kerekedik ki belőle!

De mindezek a témák nem a lényegről szólnak! A lényeg a baloldal többszörösen megtépázott hitelének helyreállítása lenne. De a fontos döntéseket elhalasztották addigra, amikor már minden remény elszáll a jelenlegi Fidesz túlsúly csökkentésére. Ezt a dilettáns forgatókönyvet ki találta ki? Nyilván az, akinek nem érdeke a párt megújítása, új vezetők helyzetbe hozása, tehát egy új baloldal felépítése. Pedig ezzel a jelenlegivel menthetetlenül el fogunk süllyedni.

Ahhoz, hogy ez ne következzen be, mindent előről kell kezdeni. A baloldal eszmeiségének, az alpvető célok megfogalmazásától kezdve a szervezet felépítésének megújításán, a kis, vidéki sejtek felépítésén keresztül az emberek napi problémájára adandó válaszok kommunikációjáig, az MSzP gazdaságpolitikájának megfogalmazásáig és hatékony kifejezéséig, a médiban való folytonos megjenésig sok mindent meg kell tervezni és megvalósítani. Minél később kezdjük el, annál mélyebbről kell indulni.

Az általam nagyra tartott József Attila szavaival élve: "Ez a mi munkánk és nem is kevés".

És erről kell beszélni, nem a Fidesz által célzatosan tematizált politikai vitákba bonyolódni, azokban elveszni.

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Kedves Szudoczky!

Én viszontegyetértek a blog bevezetőjében írottakkal. Azzal is, hogy már most, sőt már tegnap meg kell kezdeni a felkészűlést, a 2018-as választásokra nem feledve az Eu és az önkormányzati választásokat sem.

Abban is  osztom véleményedet hogy az MSZP-nek egy megújúlási folyamaton kell keresztülmenni. És hogy ez milyen legyen arra van néhány gondolatom.

Első sorban el kellene dönteni, hogy milyen párt akar lenni az MSZP. Ha szociáldemokrata értékekkel bíró párt, akkor legyen az,de szakítani kéne a mostanáig olyan jellemző, sem következetes reformpolitika, sem baloldali fordulat, ami azt jelenti lefordítva, hogy Baloldaliság – de mérsékelten, reformok – de mérsékelten, populizmus – de mérsékelten. És ez esetben sajnos azt is: szürkén. . Az unpraktikus prakticizmus.

 Ennek jegyében zajlott a szocialista párt kampánya is. A párt vezetői ennek jegyében tisztességgel helytálltak, de kerülték a kényes kérdéseket.

 Nem a személyekkel van a baj, hanem maga a koncepció rossz

A választók éppen a kényes kérdésekre vártak választ – mert a hatalom várományosai éppen azokat szögezték szembe a szocialistákkal, természetesen elferdítve.

Ez a rossz koncepció vezetett oda, hogy a szélsőjobboldal teret nyert és az MSZP választóiból kb 300000-n a Jobbikra szavaztak.

Ha komolyan szembe akar szállni az MSZP a Jobbik térnyerésével és ezzel együtt a FIDESZ pozícióját tompítani akarja, és versenybe akar maradni az elkövetkező választásokon, - akkor néhány elengedhetetlen dologgal szembe kell néznie szerintem.

Modernizálni kell a pártot. Az MSZP-n belül mindig is problémát jelentett a történelmileg fontos reformok melletti kiállás ( Lásd a Balra magyart, vagy az autentikus értékekhez való visszafordulás) Mindig döntő szerepe volt a prakticista-hatalmi gondolkodásnak, és ez akadályozta a reformok következetes érvényesítését. Éppen itt az ideje, hogy ezen változtasson és következetesen helyezze a súlyt az ideológia alap megteremtésére és a nevelés fellendítésére, -  legyen az szociáldemokrata vagy szocialista  ideológia. Csak legyen valami, mert alapok nélkül nem lehet reformokat végrehajtani. Nem lehet aktivista hálózatot kiépíteni és nem lehet ideológiailag jól felkészült aktivisták nélkül,  jól képviselni a párt programját és ideológiáját.

Másik ilyen fontos identitásbeli pont a demokrácia és annak védelme.

Fel kell ismerni, hogy a demokrácia az nem hatalomgyakorlás és politikai haszonelvűség, hanem a baloldali értékek és elvek megvalósulásának feltétele. Ehhez a baloldali erők együttműködésére van szükség. Nem igazán lehet válogatni, mert nincs olyan sok baloldali erő Magyarországon, hogy válogatni lehessen. (Ráadásul itt az együttműködésen van a hangsúly és nem az összefogáson.)  A demokrácia értelmezésében nem a liberális, vagy uram bocsá konzervatív demokraták a fő partner, hanem a baloldali pártok és szervezetek. Azt is fel kell ismerni, hogy a tömegdemokrácia létjogosultsága a múlté. A többségi demokrácia ilyetén alkalmazása egyet jelent a kisebbség hatalmának a többség feletti megvalósításával

 A jövő a helyi demokráciák együttműködésén alapul, amelyet viszont szervezni kell. A részvétel, a felelősség, és főleg a meghallgatás biztosításával ( mondjuk egy deliberatív demokrácia alapon)

 

Más a demokrácia védelme: A demokrácia védelme érdekében a teljes (értsd liberális és konzervatív demokraták) demokratikus erőkkel való együttműködés lehetőségét kell szem előtt tartani akár le a kis pártközösségekig.(Nem összefogás, hanem együttműködés itt is - azt is meg kéne érteni, hogy a kettő nem ugyan az)

A tömegbázis fokozásának eszköze a klienspártból igazi baloldali néppártá válás - aminek előfeltétele a baloldali ideológia, a baloldali intellektualitás és a civilszférára való támaszkodás.

Például: Nem kell átvállalni a szakszervezetek szerepét, de a baloldali szakszervezeteknek minden ideológiai segítséget meg kell adni, hogy tagjait felvértezzék a neonáci , vagy populista elvek térnyerése ellen.

Másik ilyen szempont elfogadni, hogy igen is vannak a társadalomban osztályok és van osztályharc, van tőkés és munkás és nem lehet az egyik a másik nélkül. Viszont nagyon fontos szempont a munkásnak az értelmezése – mert bizony ezen a téren is alapvető gondok vannak.

Ma a baloldali értékek csak üres frázisok, (munkahelyteremtés, meg szolidaritás meg egalitáriusság és egyéb ehhez hasonló dolgok)

Új értelmet kell adni ezeknek a fogalmaknak

Például munkahelyteremtés helyett munka és jövedelem szoros kapcsolatának kiépítése, a mindenkinek garantált jövedelem (nem fizetés meg bér)  elvének megvalósítása. A közösségi és egyéni fogyasztás egyensúlya, szolidáris alapok létrehozása és a szakszervezetek önálló működésének garantálása (más a segítségnyujtás és más  a „fogom a kezét nehogy elessen” elv)

A pártszervezetek hierarchikus felépítésének,átláthatóságának egyszerűsítése és a helyi kiskirályok kialakulásának megakadályozása a hatalmi pragmatizmus visszaszorítása.

 Természetesen ehhez a későbbiekben komoly, megvalósítható gazdasági program kell, amely a társadalmon és nem a piac elsőbbségén, mindenhatóságán alapul – ez ugyan egyet jelent a kapitalizmus meghaladásával.  De  nem kell félni attól, hogy a kapitalizmus meghaladása mit hozhat a baloldal számára,  arra kell felkészülni hogy minél nagyobb előnyöket lehessen a munkás számára elérni – persze ehhez a munkás fogalomkört is újra kell értelmezni, meg az osztályharcot is, (mint már írtam)

 Mint látható a szociáldemokrácia második kompromisszuma (a modern szociáldemokrácia Bad-Godesbergi elmélete) a szélsőjobb előretörését hozta magával – akkor  pokolba a kompromisszummal.

Ideje lenne erre rájöni, és nem tovább növelni a szélsőjobb előretörésének esélyeit, mondjuk kínálati oldalról ( épp elég nehéz lesz a keresleti oldallal megbírkózni azt gondolom)

Én így látom azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezni az MSZP-nek ahhoz hogy valamilyen esélye legyen 2018-ban. Kemény lecke, de el kell végezni.

Nézd, a Fidesz úgy nyert, hogy nem mondott semmit. A baloldal nem nyert az arany középúttal és a jelenlegi kormány rossz lépései, unortodox marhaságai hova vezettek és mit fognak még a jövőben eredményezni folyamatos kommunikálásával. Ui. én úgy emlékszem hogy az dőlt a csapból is. A jobbik meg nem nyert a saját kampányával.

Valami nyilván nem stimmel az érveléseddel.. valami fontos szempont kimaradhatott...

A fidesznek semmilyen programja nem volt azon kívül, hogy "folytatjuk"... Ennek viszont olyan hatásának kellett volna lennie - az előzmények ismeretében -, ami nem ezt az eredményt kellett volna, hogy hozza...

Ahogy az az április 6-ai választáson látványosan kiderült, nem elég egy pártnak a programjával a válaztások előtt 1 évvel előállni (nem tudom, volt-e egy év). Azt már most kell kommunikálni, hogy a jelenlegi kormány rossz lépései, unortodox marhaságai hova vezettek és mit fognak még a jövőben eredményezni, és ezek helyett mi milyen alternatívát kínálunk. Amíg a célközönség ezt felfogja és netán vitákon keresztül megemészti, az hosszú idő lehet. Ezért nem tartom feleslegesnek most elkezdeni.

Azt hiszem mindenki másképp gondolja, hogy mi a lényeg... Egy helyzetnek a lényege nem feltétlenül a társadalom lényege...

Ez egy jelenség, ami mellett viszont valóban nem lenne szerencsés szó nélkül elmenni. Főleg azért, mert nem most kezdődött... De mostanra már szinte menetrendszerűen a lényeges dolgok elkendőzésére, vagy éppen azért, hogy egyes célokat szolgáljon napi szinten tematizálják a médiát és ezzel a közbeszédet is... Sajnálom, hogy ebben partnerek lettünk...

Nagyon sajnálom hogy igy gondolod. Nálam Budapest nem azért kell, hogy legyenek zsirs állások és lehessen szerződgetni,

Hanem azért, mert gyakorlati eredményeket kell felmutatni. Mert a dumavonatról önhibájából a baloldal lemaradt.

Arra meg nincs pénz, csak ahol van pénz.

ps: ettől függetlenül majd a kövekező választás előtt kell koomolyan érvelni 3 év múlva. De addig valamit fel kell mutatni, Ehhez kell Budapest. Lázár pedig annyit ér, amennyit Lázár fel tud mutatni. Nullát.

Nem kell sorolnod. De akik egyszer otthagytak, mert csalódtak benned, azok akkor jönnek vissza, ha látják, hgy megváltoztál. Nem akkor, ha dumálsz nekik arról, mennyire jó fej vagy,  hanem akkor, ha a gyakorlatban megmutatod, hogy komolyan gondolod.

Az az elkeserítő, hogy mindíg a körülmények kedvezőtlenségét okoljuk a kudarcért. A Jobbik vajon hogy csinálta meg a népszerűség növelését? Úgy, hogy megszólította vidéken azokat az embereket, főleg a fiatalokat, akikkel senki nem foglalkozott. Beszélt velük, igaz, agyatlan baromságokkal tömte a fejüket, de úgy érezhették ezek a fiatalok, hogy valakinek fontosak. Nekünk miért nem fontosak? Ráadásul mi még értelmesebb dolgokról tudnánk nekik beszélni, jövőképet tudnánk rajzolni! Ne mondjátok, hogy nincs mit mondani nekik! Mert akkor mi sem tudjuk, hogy mit akarunk kezdeni a hatalommal, ha véletlenül megszerezzük! Igenis, van mit mondani nekik! Elképzeléseinket az oktatási rendszer átszervezéséről, az egészségügyről, az adórendszerről, a munkahelyteremtésről, arról, hogy nem elűzni akarjuk a külföldi befektetőket, hanem behozni, hogy munkahelyeket teremtsenek. Hogy akisvállalkozások adóterheit csökkenteni akarjuk. Hogy a minimálbért adómentessé akarjuk tenni, hogy a családi pótlékot növelni szeretnénk, hogy a személyi jövedelemadó rendszert sávossá tesszük, hogy a nagyobb jövedelműek arányosan többet fizessenek, hogy a hiányzó milliárdokat visszaszerezzük és arra költsük, hogy könnyebb legyen a szegények, a lecsúszottak élete! Soroljam még? Hát ezekről a tervekről kell beszélni a vidéki és fővárosi emberekkel.

Előre a Lázári úton "mindenki annyit ér, amennyije van".
"Budapestet kell megnyerni. És a vidéki nagyvárosok közül a jobb gazdasági helyzetben lévőket."

Örülk, hogy te is igy gondolkozol. Minnél többen vagyunk annál jobb.

Igen, de kik azok az Ők? ... A véleményvezérek? Az MSZP vezetése? Melyik vezetés? A szövetségesek?

Kedves potyka!

 

Teljesen egyetértek veled! A legfőbb cél, most a megtépázott baloldalnak, a főváros és a nagyobb, iparosodott városok megnyerése az Önkorm.választáson. Ahogy gondolod, ez a megtépázott baloldal, a fentálló rövid időben nem képes rendezni sorait azon a vidéki településeken, ahol eddig sem volt jelen. Most ráadásul sem pénz, sem aktivista hálózet, nincs. Így pedig reménytelen lenne szebb álmokat szőni. Nagyon elhanyagolták a vidéket, amely már akkor kezdődőtt, amikor hatalmon voltak és pénz, na meg aktivista hálózat is jobban volt. Most siránkozhatnak, de ha helyesen feltérképezik lehetőségeiket, akkor afentiek tekintetében lehet sikeres szereplés. Kiváncsi vsgyok, hogy mindezt Ök is így látják?

Természetesen igazad van és ez egy nagyon korrekt álláspont.

De: a baloldalnak nem állnak rendelkezésre sem az állam erőforrásai, sem a gyors és könnyű - értsd: _valaki más kárára_ ajánlott- kényelmes megoldások igérgetésének lehetősége.

Amire a baloldalnak szüksége van -nem napi politikai, hanem gyakorlati okokból- az Budapest.

A gyakorlatban kell megmutatni, hogy lehet - csak úgy lehet- erőszakosság nélkül megoldani az emberek napi problémáit. Lehet az országérdekében _cselekedni_.

De a vidék problémája olyan súlyos, hogy ahhoz állami erőforrások kellenek. Vidéken szöszmötölni félmegoldásokkal nem lehet.

Ha aktivistát szeretnél, meg sejteket, akkor mondanod is kell nekik valamit. Vagy idő előtt kiteregeted a lapjaidat -ha vannak ilyenek-, vagy hagyod, hogy cél és irány nélkül főjjenek a levükben tanácstalanul, mert munició hiányában nekik sincs mit mondani a lakosságnak.

Pontosan ugyanez történt eddig is.

A vidék elveszett. azét mert egy-egy körzet kivételével esély sincs, hogy a közgyűlésben baloldali többség legyen, az MSZP valószinűtlen, hogy helyi szinten öszzefogna a Jobbikkal, igy meg csak újabb Esztergomok keletkeznének.

Budapestet kell megnyerni. És a vidéki nagyvárosok közül a jobb gazdasági helyzetben lévőket.

Mert jelenleg az lenne a feladat, hogy effektiv kormányzóképességet kell kialakitani.