Szudo

A valóra vált rémálom

"Rezsicsökkentés" - a Fidesz nagyágyúja - 2014-03-19

Ha  Fidesz megnyeri a választásokat, azt csakis a "rezsicsökkentő" kampányának köszönheti! Ez a propaganda a mai magyar valóságban sajnálatosan hatásos. A sok számolni és főleg emlékezni nem tudó egyszerű ember bedől a számlákon narancssárgán virító, látszólag korrekt számoknak, amik feketén-sárgán azt mutatják, hogy mennyit spórolt meg az utóbbi egy évben a kormány rezsicsökkentő tevékenységének köszönhetően.

Azzal hiába győzködi őket akárki, hogy "de meglesz ennek a böjtje, mert a szolgáltatók majd kénytelenek lesznek a szolgáltatás színvonalán takarékoskodni, hogy behozzák a bevétel csökkenés miatt kieső profitjukat, és a vége az lesz, hogy a fogyasztók járnak rosszul". Ez a szöveg több szempontból sem készteti gondolkodásra az embereket.

Először is: Mit érdekli őket a szolgáltató cégek profitja! Enek a szónak a jelentése az utóbbi időben - szintén az álságos kormánypropagandának köszönhetően - valami ördögtől való dologgá változott. "Legalább nem gazdagodnak a mi pénztárcánk rovására!" - mondják.

Másodszor: Hogy a jövőben mi lesz a szolgáltatás színvonalával, szintén nem érdekli őket, amikor annak a néhány ezer forintnak is örülniük kell a nagyon szűkös költségvetésük közepette.

Tehát ez a szöveg túl "értelmiségi", nem jut el a tömegekhez. Nem ez kell! Egyszerű a válasz a rezsicsökkentés bűvös jelszavára! Az a válasz, hogy mindenki nézze meg 2009-ig visszamenőleg a szolgáltatási számláit, és főleg az azokon szereplő egységárakat! Az áramét, a gázét, a vízét! Ki fog derülni, hogy a 2009-es egységárak, tehát a Fidesz kormányra kerülése előtti árak olyanok, mint a nagy csindadrattával hirdetett rezsicsökkentett árak! Ki fog derülni, hogy a Fidesz kormányzása idején 2012. végéig a 2009-es árak szépen felkúsztak arra a szintre, ahol aztán megkezdték a rezsicsökkentést.

2009-től az árak emelkedése az én privát nyilvántartásom szerint a következőképpen alakult:

Áramár növekedés: 5,8 %

Gázár növekedés: 15,1 %

Víz árának növekedése: 46,2 %

Mit is csinált tehát a Fidesz kormány 2010-től 2012. év végéig, amikor elhatározta a rezsicsökkentést?! Hát, "hozzáértő" gazdaságpolitikája eredményeként az árak csak nőttek-nődögéltek!

De ha a százalékok túl elvontak, álljanak itt a tényleges, számla szerinti egységárak a 2009-es és a 2012-es évben:

                                 2009.            2012.

Áramár (Ft/kWó)   34,33             36,309

Gázár (Ft/MJ)           2,578             2,968

Víz ára (Ft/m3)    228,18           333,60

Nos, ezek a tények! A rezsicsökkentés pusztán és tisztán választási propaganda! A Fidesz megemelte, majd csökkentette a háztartások rezsiköltségeit. A végeredmény nulla, de lehet, hogy mínusz.  A rezsicsökkentés tehát nulla, az egész egy nagy kamu!

Ez az, amire a demokratikus ellenzéknek fel kell hívni a választók figyelmét! Minden fórumon sulykolni kell: Emberek, csak azt kaptátok vissza, ami a Bajnai kormány idején megvolt nektek, de a Fidesz 2010-től 2012-ig elvett tőletek!

Ha kell, csináljatok plakátokat érthető számokkal illusztrálva!

Könyörgöm, hallgassatok a józan eszetekre és próbáljatok a választási véghajrában egyszerű, érthető mondatokban beszélni! Lehet, hogy fordíthatunk a dolgok jelenlegi állásán!

Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Nem is kell  a számadatokat  megjegyezni. Elég, ha  azt veszi figyelembe az ember, hogy pár száz forinttal csökkent pl: a villanyszámlája. Pár száz forintból mennyi élelmet  tud megvenni.? Elég, ha  csak  az említett példára gondolok, a tej és a kenyér. Már oda is a pár száz forintos rezsicsökkentés - ez csak egyszeri alkalom - a többi?

Igen, ha megnézzük az infláció mértékét az élelmiszereknél, akkor jön az igazi döbbenet! Én magam sem értem, hogy hogyan lehetnek ennyire vakok az emberek? Talán a legszegényebb réteg a szükös kis kenyér és krumpli vásárlásainál nem érzékeli ezt annyira, hogy megfordulna a fejében a kormány elrontott gazdaságpolitikája. Ugyanis talán az alap élelmiszerek áránál annyira nem érzékelhető az emelkedés. De ha megnézzük pl. a tejet, ott már szinte horrorisztikus az infláció. A húsárak is elmentek az égbe és mindené, ami húsból készül. A sajtkról nem is beszélve! Persze, ehhez a 27%-ra feltornászott áfa is nagyban hozzájárul! No meg a 315 Ft-os forint/euro árfolyam, ami minden importot kíméletlenül megdrágít. Nos, lesz itt teendője a (remélhetőleg) új kormánynak!

Elég szomorú, ha  a választópolgárok bedőlnek  ekkora hazugságnak. Nem beszélve arról, hogy ez annyira minimális összeg, hogy annak a többszörösét költi el  más, fontosabb  eszközre.