Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György

Szudo

A valóra vált rémálom

Takarékszövetkezeti törvény-telenség 2014-02-08

A takarékszövetkezetek a vidéki Magyarország egyik első magánkézben lévő hitelintézetei voltak, kb. 60 éves múltjuk van. A jelenlegi kormány már működésének kezdetén deklarálta, hogy kell egy magyar kézben lévő tőkeerős bankrendszer, ami alatt  állami többségi tulajdonú bank(ok)at vízionált azzal a céllal, hogy a hitelezési tevékenység fő irányait meghatározhassa. Ezt a célját 2013. ellején kezdte megvalósítani azzal, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon keresztül megvásárolta a Takarékbank 38,5 %-os tulajdonrészét. A Takarékbank ugyanis a takarékszövetkezetek többségi tulajdonában van. Ekkor kezdődtek el a rémtörténetnek is beillő törvénytelenségek, amelyek dióhéjban az alábbiak:

- 2013. jún. 27-én a parlament elfogadta a  takarékszövetkezetek átszervezéséről szóló integrációs törvényt "természetesen" az érintettekkel történő bármiféle egyeztetés nélkül. Eszerint a takarékszövetkezetek, amelyek eddig a Takarékbank többségi tulajdonosai voltak, a Magyar Posta tulajdonrész szerzése által már csak kissebbségi tulajdonosok. Egy új szerkezetű részvénytársaság jött létre az eredeti tulajdonosok megkérdezése nélkül! Ezt úgy oldották meg, hogy az átalakításról szóló közgyűlésen a takarékszövetkezetek vezetői nem szavazhatnak nem-mel a Magyar Posta belépésére!!! És több szabály változására sem szavazhattak nem-mel!!!

- A takarékszövetkezetek csak akkor maradhattak tulajdonosai a Takarékbanknak, ha elfogadják az új alapszabályt, amely az irányítási jogokat áthelyezte a Takarékbankhoz. Törzsrészvényeiket új típusú részvényre kell cserélniük, amelyből minden takarékszövetkezet 1, azaz egy darabot vehet, függetlenül több százmillió forint a részvényállománya. Ez nyilvánvalóan a Takarékbank irányítási hegemóniáját hivatott biztosítani. Részvényeiket eladhatják ugyan, de az eredeti, vásárláskori árfolyamon, az azóta felhalmozott értéknövekményt (vagyis az árfolyamnyereséget) nem kapják meg!!!

-Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, amelynek elnöke Demján Sándor nagyvállalkozó, az Alaptörvény sérelme miatt beadvánnyal fordult az általános jogok biztosához és kilátásba helyezte, hogy nemzetközi fórumokhoz fordul, ha beadványa nem ér célt. Nos, azóta részdöntés született, amely korántsem orvosolja a sérelmeket, tehát folytatás várható. Azóta Demján Sándor pert indított a Magyar Posta, az Állami Fejlesztési Bank, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank ellen. Több magánszemély is az Alkotmánybírósághoz fordult, egy pedig pert indított a szintén fenti intézmények ellen. A Mohácsi Takarék tulajdonosai a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. Eredmény még nincs.

Az egész lépéssorozat a kormány részéről gondosan megkomponált és a magánnyugdíjpénztári rekviráláshoz kísértetiesen hasonlító durva, törvénytelen állami rablás! Előkészíti a most megszerzett állami tulajdon privatizálását azoknak, akiket a kormány meg akar jutalmazni.

Miért nincs nagyobb tiltakozás? Miért nem érdekli ez a tömegeket? Ez a passzivitás megássa a sírunkat, a gyermekeink, unokáink jövőjét veszi el! Haladunk egy észak-koreai, de legalábbis dél-amerikai típusú diktatórikus rendszer felé! Tétlenül nézzük végig? Nem, nem, nem és nem! Dolgozzunk a kormányváltásért!