Szudo

A valóra vált rémálom

Ki gondolta volna?!? 2014-01-09

Nem a mai nap történéseire (nevezetesen a közös listaállításra) vonatkozik a címbeli kérdés, hanem az elmúlt évek kormányzati ténykedésére. Arra a rombolásra, amit előre eltervezetten, szisztematikusan hajtottak végre a demokrácia intézményei ellen. A fékek és ellensúlyok rendszerének lebontására. Bár a Fidesz vezér személyiségét ismerve sejteni lehetett már a 2010. évi választások előtti kijelentéseiből ("Egyszer kell nyerni, de akkor nagyon!"), hogy valamire készül. Hogy mire, azt gondosan titkolta az egész vezérkar, egyetlen elejtett szóval sem beszéltek a tényleges szándékaikról, programjukról, csak a szokásos általános populista szólamaikat lehetett hallani. A rendszerváltozás utáni történelmünk legnagyobb átvágása volt, amit a műveltek az országgal a 2010. évi választások előtt. Ha csak egy szót is ejtettek volna a titkos tervről, az országot a fejlett Európához közelítés helyett hátraarcra kényszerítés tervéről, talán más lett volna a végeredmény. De ördögien ravasz észjárással felmérték, hogy jobb erről nem beszélni, csak megcsinálni.

Hogy mit? Azt röviden próbálom összefoglalni, a hosszabb kifejtést megtalálhatjátok a http://nepszava.com/2011/12/magyarorszag/vadirat-az-alkotmanyos-rend-megdontese-miatt.html címen. Ezt a vádiratot a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) szerkesztette abból az alkalomból, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult 2011. decemberében. A cikkből kiderül, hogy beadványából miért nem lett semmi. Mert az Alkotmánybíróságot is kiüresítették, a kormány bábjává fokozták le, de erre majd még visszatérek.

Most csak a mindent leromboló lépéseket sorolom:

- Saját embereikkel megszállták a közigazgatás és az állami szféra vezető pozícióit.

- Kinevezték köztársasági elnöknek a korábbi Fidesz alelnököt, Schmitt Pált, aki azóta kínos diploma plagizálási botránya miatt lemondott (utóda a szintén volt Fidesz vezér Áder jános). Sokat nem lacafacáztak a jelölések körül, még látszatra sem egyeztettek. 

- Új médiaszabályozási törvényt alkottak, létrehozták az új Nemzeti Média és Hírközlési hatóságot és a Médiatanácsot, elnökének saját emberüket nevezték ki. Az Eu tiltakozása hatására néhány ponton ugyan módosítaniuk kellett a törvényt, de a lényeg maradt.

- Hosszú, a választási ciklusokon átívelő mandátumokkal saját embereiket ültették be az Állami Számvevőszék, a Pénzügyi Szervezetek  Állami Felügyeletének vezetői pozícióiba.

- A jegybank monetáris tanácsát feltöltötték a saját embereikkel, többségüket biztosítva benne.

- A Költségvetési Tanácsot átszervezték, saját embereikkel töltötték fel.

- Kibővítették az Alkotmánybíróság létszámát, beültették oda saját embereiket, így biztosítva a többségüket. Ezzel együtt megfosztották a testületet lényegi hatáskörétől és  jogosítványaitól. A beérkezett beadványokat 2012. jan. 1-jétől már nem vizsgálhatták (köztük volt a magánnyugdíjpénztárak ügye is). Az állampolgári beadványok lehetőségét megszüntették.

- Támadást indítottak a függtlen bíróságok ellen, idő előtt nyugdíjaztak 300 bírót, csak az EU közbelépésére visszakoztak néhány dologban, néhány bírót visszahelyeztek tisztségébe és az ügyek illetékes bíróságoktól történő áthelyezésén is módosítottak.  Átszervezték a bírói szervezetet, a Legfelsőbb Bíróság helyett Kúriát állítottak fel, aminek a vezetőjét maguk közül nevezték ki. Legfőbb ügyésszé, az Országos Bírói Hivatal elnökévé  saját embereiket tették meg. Ráadásul ez utóbbi az egyik fontos emberük felesége.                                                        Azt hiszem, mára ennyi is elég, legközelebb folytatom!